ZUPA KREM Z KOLOROWYCH PAPRYK
Składniki:
duża cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 papryczki chilli drobno posiekane
garść suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki
3 papryki czerwone pokrojone na mniejsze kawałki
2 papryki żółte pokrojone na mniejsze kawałki
1 litr bulionu z warzyw
przyprawa Tandori Masala (1 łyżeczka)
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
garść posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki oliwy cytrynowej
1 łyżka mielonej kozieradki
Przygotowanie:
W garnku podsmażamy na oliwie cytrynowej cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Następnie dodajemy paprykę i mieszamy całość. Zalewamy bulionem, dodajemy kozieradkę i Tandoori Masala i gotujemy około 12 - 15 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i suszone pomidory i gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na krem i na koniec posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
CARPACCIO Z BURAKA Z KOZIM SEREM
Składniki:
4 buraki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta soli
szczypta pieprzu
rukola
300 g koziego sera
prażony słonecznik
ocet balsamiczny i oliwa do polania sałaty
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy i wycieramy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Oliwę i ocet mieszamy w miseczce. Każdego buraka dokładnie obtaczamy w oliwie i solimy oraz pieprzymy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na około godzinę. Gdy już się upieką, ściągamy skórę i kroimy na cieniutkie plasterki - można użyć do tego klasycznej szatkownicy. Na półmisku układamy buraki, posypujemy rukolą, kozim serem i prażonym słonecznikiem. Polewamy oliwą i octem lub sosem balsamico i doprawiamy solą do smaku.
GULASZ Z BOBU Z SAŁATĄ Z ZIELONEGO OGÓRKA
Składniki:
0,5 kg bobu ugotowanego na pół twardo
1 łyżka masła klarowanego
1 kg pomidorów malinowych obranych ze skórki pokrojonych na mniejsze kawałki
1 papryka czerwona drobno pokrojona
1 papryczka chilli drobno posiekana
1 cebula posiekana w piórka
3 ząbki czosnku drobno posiekane
łyżka curry indyjskiego
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
szczypta cynamonu
4 łyżki sosu sojowego
pęczek kolendry
sałata zielona:
2 łyżki jasnego sezamu podprażonego na patelni z jedną łyżką sosu sojowego
1 pomarańcza
pół opakowania świeżego szpinaku
pół sałaty lodowej
1 zielony ogórek duży pokrojony w słupki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni należy rozgrzać masło klarowane lub oliwę. Chwilkę podsmażyć papryczkę chilli, cebulę i czosnek. Następnie dodać czerwona paprykę. Chwilę mieszamy i dodajemy pomidory malinówki, koniecznie bez skóry. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy około 10 minut. Na sam koniec dodajemy bób i posypujemy kolendrą. Sałatę rwiemy na kawłki i mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy ogórka zielonego i posypujemy dużą ilością sezamu. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek i kropimy sokiem z jednej pomarańczy. Podajemy razem z gulaszem z bobu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje