Mignolate Siciliane z przepisu Stefano Terrazzino

Stefano Terrazzino
Stefano Terrazzino w Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Stefano Terrazzino przybliżył, jak wygląda Wielkanoc na Sycylii. W sobotę nie chodzi się z koszyczkiem, a w poniedziałki świętuje się wspólnie na świeżym powietrzu. Sprawdź, jak przygotować Mignolate Siciliane z przepisu Stefano Terrazzino. 

Mignolate Siciliane - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka 00 - 300 g,
    • mąka semola rimacinata - 300 g,
      • świeże drożdże -12 g,
        • oliwa z oliwek - 30 ml,
          • woda - 320 g,
            • cukier - 10 g,
              • sól - 10 g,
                • mortadela - 150 g,
                  • caciocacallo (ser) - 150 g,
                    • czarne oliwki,
                      • cebula - 2,
                        • parmezan,
                          • oliwa,
                            • biały brokuł.

                              Sposób przygotowania Mignolate Siciliane

                              1. Najpierw przygotuj ciasto: jeśli ugniatasz ręcznie, wlej do miski całą wodę, drożdże, olej i cukier. Stopniowo dodawać mąkę i kaszę mannę, mieszając drewnianą łyżką. Dodaj sól, a gdy ciasto będzie bardziej jędrne, odwróć je na stolnicy i dalej wyrabiaj rękami, aż uzyskasz gładką i elastyczną kulkę. Jeśli używasz miksera planetarnego, wymieszaj w misce mąkę i kaszę mannę, rozpuść cukier i drożdże w wodzie i zacznij wylewać mąkę, trzymając haczyk w ruchu. Po kilku minutach dodaj olej, a na koniec sól. Dobrze nawlecz, uformuj kulkę i pozwól jej wyrosnąć w ciepłym miejscu, aż podwoi się (prawie dwie godziny). Podczas gdy ciasto rośnie, poświęcasz się nadziewaniu. Cebulę pokroić w cienkie plasterki i dusić na patelni z oliwą, solą i odrobiną wody. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut i odstaw na bok. Pokrój mortadelę i caciocavallo w kostkę i bez pestek czarne oliwki. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na dwie części i rozwałkować za pomocą wałka na arkusz o grubości około 5 mm. Posyp cebulę, mortadelę, caciocavallo, oliwki, trochę startego parmezanu, pieprz (obficie) i skrop oliwą na wierzchu. Zwiń i uformuj kiełbasę, dobrze zamykając końce. Teraz najtrudniejsza część przepisu: wyciąć cylindry o grubości 6 cm, położyć je na dłoni lewej ręki, położyć po prawej i lekko ścisnąć, obracając ręce w przeciwnym kierunku, trochę jakby coś odkręcać. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilka centymetrów odstępu i piecz w piekarniku statycznym w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.

                                Zobacz także:

                                Źródło: Stefano Terrazziono

                                Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana