Mignolate Siciliane - przepis krok po kroku
Składniki:
- mąka 00 - 300 g,
- mąka semola rimacinata - 300 g,
- świeże drożdże -12 g,
- oliwa z oliwek - 30 ml,
- woda - 320 g,
- cukier - 10 g,
- sól - 10 g,
- mortadela - 150 g,
- caciocacallo (ser) - 150 g,
- czarne oliwki,
- cebula - 2,
- parmezan,
- oliwa,
- biały brokuł.
Sposób przygotowania Mignolate Siciliane
- Najpierw przygotuj ciasto: jeśli ugniatasz ręcznie, wlej do miski całą wodę, drożdże, olej i cukier. Stopniowo dodawać mąkę i kaszę mannę, mieszając drewnianą łyżką. Dodaj sól, a gdy ciasto będzie bardziej jędrne, odwróć je na stolnicy i dalej wyrabiaj rękami, aż uzyskasz gładką i elastyczną kulkę. Jeśli używasz miksera planetarnego, wymieszaj w misce mąkę i kaszę mannę, rozpuść cukier i drożdże w wodzie i zacznij wylewać mąkę, trzymając haczyk w ruchu. Po kilku minutach dodaj olej, a na koniec sól. Dobrze nawlecz, uformuj kulkę i pozwól jej wyrosnąć w ciepłym miejscu, aż podwoi się (prawie dwie godziny). Podczas gdy ciasto rośnie, poświęcasz się nadziewaniu. Cebulę pokroić w cienkie plasterki i dusić na patelni z oliwą, solą i odrobiną wody. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut i odstaw na bok. Pokrój mortadelę i caciocavallo w kostkę i bez pestek czarne oliwki. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na dwie części i rozwałkować za pomocą wałka na arkusz o grubości około 5 mm. Posyp cebulę, mortadelę, caciocavallo, oliwki, trochę startego parmezanu, pieprz (obficie) i skrop oliwą na wierzchu. Zwiń i uformuj kiełbasę, dobrze zamykając końce. Teraz najtrudniejsza część przepisu: wyciąć cylindry o grubości 6 cm, położyć je na dłoni lewej ręki, położyć po prawej i lekko ścisnąć, obracając ręce w przeciwnym kierunku, trochę jakby coś odkręcać. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilka centymetrów odstępu i piecz w piekarniku statycznym w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.
Zobacz także:
- Wielkanocna zalewajka – przepis na pyszną zupę
- Idealna sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler - jeden składnik może was zdziwić. Zobacz nagranie
- "Wyjątkowa Wielkanoc" w Dzień Dobry TVN. Pobierz bezpłatny e-book i przygotuj się do świąt
Źródło: Stefano Terrazziono
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: