Makaron z pieczarkami to proste w przygotowaniu danie, które można zestawić z różnymi dodatkami. Popularnym przepisem jest makaron z pieczarkami i serem. Dla urozmaicenia potrawę tą można przyrządzić z dodatkiem rukoli, szpinaku, pomidorów, tuńczyka, kurczaka, szynki lub krewetek.
Makaron z pieczarkami, warzywami, kurczakiem, serem… niewiele jest produktów spożywczych, który możemy znaleźć w tylu odsłonach. Każdy może mieć swój własny pomysł na to, w jakiej wersji makaron będzie mu smakował najlepiej. Co ważne, dania z jego udziałem wcale nie muszą być zrobione ściśle według zasad kuchni włoskiej. W jego przygotowaniu panuje pełna swoboda! Makaron z pieczarkami jest także jednym z najszybszych posiłków na ciepło . Nie tylko nie wymaga wielu składników, ale mogą sobie z nim poradzić nawet początkujący kucharze. Do tego jest sycący, więc wprost idealny na obiad!
W zależności od tego, jakie są nasze kulinarne upodobania, makaron z pieczarkami może być uzupełniony o dodatkowe składniki, ale nawet w podstawowej wersji, kiedy jest dobrze doprawiony, będzie wyśmienity. Spore wątpliwości wobec tego, czy sięgać po makaron, mają osoby będące na diecie. Jak to w takim razie wygląda? Czy zawsze makaron jest tuczący, a może jednak jego jedzenie przynosi korzyści dla zdrowia?
Czy makaron z pieczarkami, warzywami, pesto jest tuczący?
Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Wszystko zależy od tego, po jaki makaron sięgamy i jak długo go gotujemy. Pasta jest specjałem Włochów, którzy – pomimo tego, że jedzą ją codziennie – niezwykle rzadko mają problemy z nadwagą. Już sam ten fakt powinien poddać w wątpliwość jej kaloryczność. Makaron z pieczarkami może zatem stanowić lekkie danie , o ile kupimy dobry produkt i ugotujemy go al dente . Jeśli jest gotowany zbyt długo, to jego kaloryczność wzrasta. Przez wiele lat dietetycy podkreślali, że makaron jest bogaty w kalorie, tymczasem, kiedy ugotujemy al dente 100 g włoskiej pasty to ma ona tylko około 110 kalorii. Poza tym uzupełniając danie o odpowiednie zioła, można z niego uczynić potrawę nie tylko zdrową, ale dietetyczną, która będzie wzbogacona o składniki przyspieszające trawienie i spalanie tłuszczów. Z tego też względu makaron, który połączymy z pieczarkami i serem , bądź też innymi smakowitymi dodatkami, powinien być zawsze w naszej spiżarni.
Jaki makaron do dania z pieczarkami?
Makaronów w sklepach jest bardzo wiele i wcale nie trzeba ograniczać się do tradycyjnego, białego. Pełnoziarnisty, orkiszowy czy owsiany makaron też będzie się dobrze komponował z pieczarkami. Poza tym mamy pełną dowolność w wyborze makaronu. Nie ma znaczenia, czy zdecydujemy się na spaghetti, świderki czy może penne. Aby przygotować makaron z pieczarkami możemy wykorzystać każdy typ makaronu, który akurat mamy w domu.
Makaron z pieczarkami – przepis podstawowy
Smak makaronu z pieczarkami w dużej mierze będzie zależał od tego, w jaki sposób przyrządzimy sos. Możemy postawić na wersję podstawową, która fenomenalnie sprawdzi się w ciągu tygodnia, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Ale makaron z pieczarkami daje dużo szersze możliwości i smakować będzie dobrze także w połączeniu z innymi produktami spożywczymi.
Jeśli chcemy przyrządzić prosty makaron z pieczarkami, oprócz pół kilograma pieczarek, potrzeba jednej cebuli, szklanki mleka, odrobiny masła i oleju, a także kilka łyżek pietruszki, sól i pieprz. Pokrojoną drobno cebulę szklimy i dodajemy pieczarki. Kiedy zaczną się rumienić, dodajemy masło i śmietanę. Pod odpowiednim doprawieniu d o makaronu dodajemy sos z pieczarkami i posypujemy serem i pietruszką . Istnieje też druga wersja przepisu skierowana do osób lubiących makaron z pieczarkami, ale nieprzepadających za cebulą. W tym przypadku pieczarki podsmażamy na maśle, dodajemy nieco mąki i mleka, po czym gotujemy aż sos zacznie gęstnieć. Dosypujemy pietruszkę i łączymy z makaronem.
Makaron z pieczarkami i serem
Jeśli makaron z pieczarkami to za mało, a uwielbiamy ser, bez obaw można go dodać potrawy. Jeśli chcemy nim posypać makaron i sos, najlepiej sprawdzi się parmezan lub inny gatunek dojrzewającego sera. Jednak jeśli lubimy makaron z pieczarkami i żółtym serem , który apetycznie ciągnie się na talerzu, warto uwzględnić go już w trakcie gotowania. Jak przygotować prosty makaron z pieczarkami i serem?
Tak jak przy przepisie na makaron z pieczarkami, potrzeba około pół kilograma pieczarek. Oprócz nich niezbędne są dwa ząbki czosnku, pietruszka, łyżka masła i oliwy, sól, pieprz i oczywiście… ser! Optymalną ilością będzie 15 dag produktu. Najpierw na maśle z oliwą podsmażamy drobno posiekany czosnek. Następnie do niego dodajemy pokrojone w grubsze plasterki pieczarki. Kiedy zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Makaron łączymy z pieczarkami i startym serem. Na koniec dorzucamy świeżą pietruszkę i mieszamy aż ser się roztopi. Takie danie jest gotowe do podania!
Makaron z pieczarkami i parmezanem - jak zrobić?
Składniki:
· 500 g pieczarek,
· 300 ml śmietany,
· 2 cebule,
· 2 ząbki czosnku,
· 1 opakowanie makaronu,
· natka pietruszki,
· kilka łyżek masła,
· parmezan,
· sól i czarny pieprz do smaku,
· estragon, tymianek do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, dokładnie oczyść, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
2. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę, lekko posól i smaż do zrumienienia. Cebulę zdejmij z patelni.
3. Na patelnię wrzuć pieczarki, smaż na dużym ogniu aż do zrumienienia.
4. Do pieczarek na patelni dodaj ponownie cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość smaż przez około 3 minuty. Wlej śmietanę i dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i estragonem. Całość podgrzej i odstaw pod przykryciem na kilka minut.
5. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
6. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zostawiając wcześniej 1 szklankę wody po ugotowanym makaronie.
7. Ugotowany i odcedzony makaron dodaj na patelnię z pieczarkami. Dolej odrobinę pozostawionej wody i dodaj natkę pietruszki. Całość energicznie mieszaj.
8. Makaron z pieczarkami wyłóż na talerze. Podawaj posypany tartym parmezanem.
Makaron z pieczarkami i serem pleśniowym - przepis
Składniki:
· 400 g pieczarek,
· 1 kostka rosołowa (drobiowo-warzywna),
· 3 łyżeczki oleju roślinnego,
· 300 g makaronu,
· 200 g sera pleśniowego,
· ser żółty do posypania,
· 1 łyżeczka suszonego tymianku,
· pieprz biały do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, dokładnie oczyść. Następnie pokrój pieczarki na ćwiartki. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pieczarki, podsmaż do zrumienienia.
2. Kostkę rosołową rozpuść w ½ litra wrzącej wody.
3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Na patelnię z usmażonymi pieczarkami wlej przygotowany bulion i dodaj rozdrobniony ser pleśniowy. Zawartość patelni przypraw tymiankiem i białym pieprzem. Gotuj, co chwilę mieszając.
5. Do gotowego sosu dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszaj.
6. Makaron z pieczarkami i serem pleśniowym wyłóż na talerze. Podawaj posypany startym żółtym serem.
Makaron z pieczarkami i krewetkami - przepis
Składniki:
· 150 g makaronu chow mein,
· 1 łyżka oleju kokosowego,
· 100 g pieczarek,
· 200 g krewetek,
· 1 łyżka pasty curry lub składniki na pastę: 2 łyżki posiekanej cebuli, 2 starte ząbki czosnku, 1 łyżka startego imbiru, ½ posiekanej papryczki chili, 1 łyżeczka startej skórki z limonki,
· ½ łyżeczki kurkumy,
· ½ łyżeczki słodkiej papryki,
· 200 ml mleka kokosowego,
· szczypta soli,
· kolendra, szczypiorek, płatki chili do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W głębokiej patelni na oleju kokosowym podsmaż pastę curry. Na patelnię co chwila dodawaj po łyżce mleka kokosowego. Gotuj pastę przez około 3 minuty. W międzyczasie dodaj kurkumę i paprykę w proszku.
3. Na patelnię dodaj umyte i pokrojone pieczarki. Smaż przez 4 minuty. Dodaj resztę mleka kokosowego, zagotuj. Po około 3 minutach gotowania, gdy sos zgęstnieje, dodaj oczyszczone i pokrojone krewetki (pozbawione pancerzy i ogonków). Całość podgrzewaj przez około 3 minuty.
4. Do krewetek dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Gotuj mieszając przez 2 minuty, aż do połączenia składników. Danie dopraw solą do smaku.
5. Makaron z pieczarkami i krewetkami wyłóż na talerze. Podawaj udekorowany kolendrą, szczypiorkiem i płatkami chili.
Makaron z pieczarkami i serem kozim z dodatkiem białego wina - przepis
Składniki:
· 250 g makaronu, np. kokardki,
· 10 pieczarek,
· ½ cebuli,
· 1 ząbek czosnku,
· 50 ml białego wytrawnego wina,
· 5 łyżek śmietany 18%,
· 100 g sera koziego,
· 2 garści świeżych liści szpinaku,
· parmezan do posypania,
· 1 łyżka oliwy z oliwek,
· sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki.
3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek i cebulę, smaż do zrumienienia. Po okołu 2 minutach dodaj pieczarki, duś przez 3-4 minuty.
4. Na patelnię z pieczarkami wlej białe wino, dopraw solą do smaku, kontynuuj duszenie. Po 4 minutach dodaj śmietanę. Całość wymieszaj.
5. Ugotowany makaron odcedź. Przełóż do sosu z pieczarek. Całość wymieszaj. Dodaj opłukany i osuszony szpinak, wymieszaj.
6. Makaron z pieczarkami i szpinakiem przełóż na talerze. Dodaj kozi ser. Całość posyp startym parmezanem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN