Kwiaty cukinii faszerowane musem grzybowym - wykwintne danie z leśnych darów

kwiaty cukinii faszerowane musem grzybowym
Kwiaty cukinii faszerowane musem grzybowym
Źródło: Piotr Wodzyński/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły grzyby. W sierpniu można je już spotkać w lasach, a wiele z nas wybiera się na grzybobranie. Z tej okazji Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji programu "MasterChef", zaprezentowala swoje grzybowe dania. Sprawdź, jak zrobić kwiaty cukinii faszerowane musem grzybowym.

Kwiaty cukinii faszerowane musem grzybowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ok 10 kwiatów cukinii
    • 200 g ricotty
      • garść grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych): kurki, borowiki, podgrzybki; mogą być również wymieszane z pieczarkami
        • 2-3 łyżki masła
          • cebulka szalotka
            • parę gałązek świeżego tymianku lub pietruszki
              • 3 jaja
                • szklanka bułki tartej
                  • 500 ml oleju rzepakowego
                    • sól, pieprz

                      Sposób przygotowania kwiatów cukinii faszerowanych musem grzybowym

                      1. Kwiaty cukinii dokładnie oczyść z piachu i przepłucz pod zimną wodą, delikatnie osusz.
                        1. Grzyby oczyść i pokrój w drobną kostkę razem z szalotką, zasmaż na maśle i wystudź.
                          1. W miseczce umieść ricottę, usmażone grzyby ze cebulką, posiekany tymianek i pietruszkę, dokładnie wymieszaj składniki, dopraw solą i pieprzem do smaku.
                            1. W każdym kwiecie umieść farsz, ale tak, by końcówkę kwiatu można było zamknąć.
                              1. W misce roztrzep jaja, dodaj szczyptę soli i pieprzu. W oddzielnym naczyniu umieść bułkę tartą.
                                1. W głębokiej patelni rozgrzej olej, każdy kwiat zanurz w jajku, obtocz w bułce tartej i smaż z każdej strony po 2-3 minuty.
                                  1. Po usmażeniu odsącz kwiaty na papierowym ręczniku. 

                                    Zobacz także:

                                    Źródło: Aleksandra Juszkiewicz

                                    Źródło zdjęcia głównego: Piotr Wodzyński/East News

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości