Kwiaty cukinii faszerowane musem grzybowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- ok 10 kwiatów cukinii
- 200 g ricotty
- garść grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych): kurki, borowiki, podgrzybki; mogą być również wymieszane z pieczarkami
- 2-3 łyżki masła
- cebulka szalotka
- parę gałązek świeżego tymianku lub pietruszki
- 3 jaja
- szklanka bułki tartej
- 500 ml oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania kwiatów cukinii faszerowanych musem grzybowym
- Kwiaty cukinii dokładnie oczyść z piachu i przepłucz pod zimną wodą, delikatnie osusz.
- Grzyby oczyść i pokrój w drobną kostkę razem z szalotką, zasmaż na maśle i wystudź.
- W miseczce umieść ricottę, usmażone grzyby ze cebulką, posiekany tymianek i pietruszkę, dokładnie wymieszaj składniki, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- W każdym kwiecie umieść farsz, ale tak, by końcówkę kwiatu można było zamknąć.
- W misce roztrzep jaja, dodaj szczyptę soli i pieprzu. W oddzielnym naczyniu umieść bułkę tartą.
- W głębokiej patelni rozgrzej olej, każdy kwiat zanurz w jajku, obtocz w bułce tartej i smaż z każdej strony po 2-3 minuty.
- Po usmażeniu odsącz kwiaty na papierowym ręczniku.
Zobacz także:
- Jak przyrządzić kwiaty cukinii? Sprawdź najlepsze pomysły i przepisy
- Przepis na ketchup z cukinii. To świetna i zdrowa alternatywa dla pomidorów
- Jadalne kwiaty, które można sadzić w ogródku. "Aksamitki świetnie zastąpią kurkumę"
Źródło: Aleksandra Juszkiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Piotr Wodzyński/East News
podziel się: