Przepisy kulinarne

Domowa kombucha, lemoniada i lassi, czyli napoje mocy na upały. Poznaj przepisy Karoliny i Macieja Szaciłło

Przepisy kulinarne

Karolina i Maciej Szaciłło podzielili się swoimi przepisami na lekkie, orzeźwiające i zdrowie napoje, które można samodzielnie wykonać w domu. Choć przygotowanie kombuchy czy lassi może wydawać się skomplikowane, to okazuje się, że poradzi sobie z tym nawet największy laik.

Czym jest kombucha

Kombucha to słodka, fermentowana herbata, której właściwości są nieocenione dla naszego organizmu. Dzięki żywym kulturom bakterii kombucha ma właściwości probiotyczne. Wzmacnia odporność również ze względu na bogactwo witaminy C. To również źródło witamin z grupy B, m.in. tiaminy, która wspiera układ immunologiczny, oraz substancji przeciwutleniających. W napoju znajdziemy też liczne kwasy organiczne, takie jak kwas foliowy, octowy czy jabłkowy.

W związku z tym, że gotowy napój zawiera alkohol, kofeinę oraz cukier, a także z uwagi na właściwości oczyszczające, nie jest on najlepszym wyborem dla kobiet w ciąży, dzieci oraz diabetyków. Choć w sklepach można znaleźć gotową kombuchę, dla zdrowia najlepsza będzie ta przyrządzona w domu.

Kombucza z zielonej herbaty i owoców - przepis

Składniki:

  • 1 l wody;
  • 1 łyżka zielonej senchy;
  • scoba;
  • 50 g nierafinowanego, brązowego cukru (powinien być mokry od melasy; najlepiej ekologiczny);
  • około 150 ml dojrzałej kombuchy (tzw. kombuchy matki);
  • 6-7 malin przekrojonych na pół lub 1/2 drobno pokrojonej brzoskwini.

Przygotowanie:

Wodę podgrzewamy do 80 st. C. Zaparzamy w niej zieloną herbatę (kilka minut). Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy scobę, wlewamy kombuchę i odstawiamy na 5 - 7 dni do sfermentowania (najlepiej w szklanym słoiku przykrytym ściereczką. Po tym czasie napój powinien być gotowy do spożycia. Kombuchę odcedzamy i przelewamy do szklanej butelki. Dodajemy owoce pokrojone na małe kawałki i korkujemy. Po około 24 godzinach nasza truskawkowa kombucha będzie gotowa. Przechowujemy ją w lodówce. Uwaga: Do przygotowywania kombuchy nie używaj metalowych przedmiotów tylko szkła i plastikowych sitek.

Letnie napoje Szaciłłów

Kombucha to nie jedyny napój, który ugasi pragnienie i zadba o nasz układ odpornościowy oraz trawienny. Karolina i Maciej Szaciłło zaprezentowali również przepisy na miętową lemoniadę ze szczyptą soli oraz lassi z prażonym kuminem.

Miętowa lemoniada ze szczyptą soli - przepis

Składniki:

  • sok z 2 limonek;
  • szczypta nierafinowanej soli (np. himalajskiej, kłodawskiej);
  • 1-2 łyżki dobrej jakości syropu klonowego;
  • 300 ml wody z temperaturze pokojowej;
  • spora garść listków mięty.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Podajemy najlepiej od razu po zmiksowaniu.

Lassi z kuminem i solą - przepis

Lassi, narodowy napój w Indiach, znany najczęściej z tematycznych restauracji, gdzie występuje jako mango lassi z gotową pulpą mango. W ajurwedzie jednym z najpopularniejszych jest właśnie lassi z prażonym kminem i solą. Dodatek tych ostatnich nie tylko wspiera procesy trawienne, ale również warunkuje odpowiednie nawodnienie organizmu.

Składniki:

  • 150 ml dobrej jakości naturalnego jogurtu (bez dodatku mleka w proszku; najlepiej ekologicznego; może być również dobrej jakości wegański jogurt kokosowy; jogurt nie powinien być bardzo kwaśny);
  • 200 ml letniej wody;
  • szczypta soli himalajskiej;
  • 1/3 łyżeczki uprażonego na suchej patelni i utartego w moździerzu (lub zmielonego w młynku do kawy) kminu rzymskiego;
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Norweżki skąpe bikini zamieniły na spodenki i zostały ukarane. Polska siatkarka: "Kobiety chcą mieć wybór"

Szczęście w mediach społecznościowych to tylko złudzenie? "Możemy zapomnieć, kim jesteśmy"

Ciało Doroty Łyczak działa jak magnes. "To energia, którą można przekazywać innym ludziom"

Autor: Adam Barabasz

Tagi:
Prowadzący:
Tagi:
Prowadzący:
Pozostałe wiadomości