Przepisy kulinarne

Koktajl z melonem i trzy rodzaje smoothie: z awokado, z brokułem, z marchewką - przepisy dietetyk Hanny Stolińskiej

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
Hanna Stolińska
Zielone koktajle z warzyw

Zielone warzywa zawierają bardzo dużo chlorofilu. Im więcej go spożywamy, tym lepszy jest stan naszej flory jelitowej i ogólny stan zdrowia. Świetnie się sprawdzą również różne zielone koktajle i smoothie. Najlepszymi, prostymi przepisami podzieliła się dietetyk kliniczny - Hanna Stolińska.

Zielone warzywa, między innymi dzięki dużej zawartości chlorofilu, oczyszczają i wzmacniają organizm człowieka. Dlatego tak warto sięgać po nie jak najczęściej, w różnej postaci, również płynnej.

Energetyczny koktajl z melonem - przepis

  • 100g ogórka
  • 120g melona
  • garść szpinaku (25g)
  • plaster imbiru (5g)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka lekkiego naparu z zielonej herbaty

Smoothie z awokado - przepis

  • szklanka świeżego soku pomarańczowego
  • 1 kiwi (75g)
  • 1/3 awokado (40g)
  • garść szpinaku (25g)
  • pół łyżeczki oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • 2 listki mięty
  • 4 listki bazylii

Smoothie z brokułem - przepis

  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 2 garści szpinaku (50g)
  • 50g różyczek brokułu
  • garść truskawek (60g)
  • łyżeczka nasion słonecznika (5g)

Smoothie z marchewką - przepis

  • garść szpinaku (25g)
  • garść jarmużu (20g)
  • garść rukoli (20g)
  • 1 marchewka (100g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka soku jabłkowego

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: Hanna Stolińska

Źródło zdjęcia głównego: fcafotodigital/Getty Images

Pozostałe wiadomości