Kasza jęczmienna ze strąkami - czyli obiad w targowy dzień

Kasza jęczmienna ze strąkami
Postaw na warzywa także zimą
Źródło: Dzień Dobry TVN
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne obiady w sam raz na targowy dzień. Sprawdź jego przepis na kaszę jęczmienną ze strąkami i ciesz się zdrowym posiłkiem.

Kasza nasza jęczmienna ze strąkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g kaszy pęczak,
  • 50 g soczewicy czerwonej,
  • 50 g soczewicy czarnej,
  • 100 g fasoli białej z puszki,
  • cebula,
  • kilka pomidorów suszonych,
  • około 1 l bulionu warzywnego,
  • koper, natka pietruszki,
  • olej rzepakowy,
  • 100 g masła,
  • sól, pieprz czarny, cząber, kminek, majeranek,
  • opakowanie drobnego szpinaku.

Sposób przygotowania

Na oleju przesmażamy cebulę i dodajemy soczewicę. Ani czerwona, ani też czarna nie wymaga wcześniejszego moczenia w wodzie. W trakcie smażenia dodajemy kaszę. Kiedy wszystko będzie nabierało temperatury, podlewamy bulionem gorącym, ale w niedużej ilości. Cały czas mieszamy, aby każde ziarno było w tej samej temperaturze. Kiedy już kasza będzie miękka, dodajemy masło, natkę pietruszki i koperek. Gotowe danie posypujemy suszonymi pomidorami i szpinakiem. Kiedy przygotowujemy kaszę czy ryż w wersji włoskiej, czy hiszpańskiej pamiętajmy o tym, że kaszę podlewamy zawsze gorącym bulionem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości