Kasza nasza jęczmienna ze strąkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g kaszy pęczak,
- 50 g soczewicy czerwonej,
- 50 g soczewicy czarnej,
- 100 g fasoli białej z puszki,
- cebula,
- kilka pomidorów suszonych,
- około 1 l bulionu warzywnego,
- koper, natka pietruszki,
- olej rzepakowy,
- 100 g masła,
- sól, pieprz czarny, cząber, kminek, majeranek,
- opakowanie drobnego szpinaku.
Sposób przygotowania
Na oleju przesmażamy cebulę i dodajemy soczewicę. Ani czerwona, ani też czarna nie wymaga wcześniejszego moczenia w wodzie. W trakcie smażenia dodajemy kaszę. Kiedy wszystko będzie nabierało temperatury, podlewamy bulionem gorącym, ale w niedużej ilości. Cały czas mieszamy, aby każde ziarno było w tej samej temperaturze. Kiedy już kasza będzie miękka, dodajemy masło, natkę pietruszki i koperek. Gotowe danie posypujemy suszonymi pomidorami i szpinakiem. Kiedy przygotowujemy kaszę czy ryż w wersji włoskiej, czy hiszpańskiej pamiętajmy o tym, że kaszę podlewamy zawsze gorącym bulionem.
Zobacz także:
- Krupnik i dania z kaszą jęczmienną według przepisów Andrzeja Polana
- Odczarowujemy kaszę! Kaszotto i manna z nieba
- Zdrowa kasza. Poznaj ciekawe przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: