Przepisy kulinarne

Jagodzianki według przepisu Joanny Przetakiewicz. "Każdy, kto je zje, zakocha się"

Przepisy kulinarne

Autor:
Magdalena
Brzezińska
Źródło:
Instagram
Joanna Przetakiewicz

Owoce leśne to nieoceniony dodatek do sezonowych potraw i wypieków. Ich wyjątkowy smak docenia wiele osób, w tym także Joanna Przetakiewicz. Najlepszym tego dowodem jest fakt, że na instagramowym profilu gwiazdy pojawił się sprawdzony przepis na jagodzianki. Jak uznana projektantka przygotowuje popularny letni przysmak?

Joanna Przetakiewicz podzieliła się z fanami przepisem na jagodzianki

Jagodzianki nie bez przyczyny uznawane są za jeden z najpopularniejszych letnich wypieków. Puszysta drożdżowa bułeczka, chrupiąca kruszonka i słodkie owoce leśne to połączenie, obok którego trudno jest przejść obojętnie. Okazuje się, że liczne zalety kultowego wyrobu cukierniczego docenia także Joanna Przetakiewicz. Co ciekawe, uznana projektantka samodzielnie przygotowuje przysmak w zaciszu własnego domu, opierając się na sprawdzonej recepturze.

- Gwarantuję, że każdy, kto je zje, zakocha się (...). Kto dzisiaj zabiera się za pieczenie? Uprzedzam - ta sztuka wymaga bisów- napisała gwiazda na swoim instagramowym profilu, zachęcając tym samym fanów do wypróbowania przepisu w kilku aktach.

Jagodzianki według przepisu Joanny Przetakiewicz

Jagodzianki od lat goszczą na polskich stołach w charakterze deseru, słodkiego podwieczorku, a nawet śniadania. Jak przygotowuje je Joanna Przetakiewicz?

JAGODZIANKI - akt 1, ciasto

Składniki:

  • masło 80 g;
  • mleko - ¼ szklanki;
  • drożdże - 5 g;
  • mąka pszenna - 2 szklanki;
  • cukier - ¼ szklanki;
  • sól - ¼ łyżeczki;
  • jajko - 1 sztuka;
  • kwaśna śmietana 12% - 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. 1Do roztopionego masła dolej mleko.
  2. 2W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże.
  3. 3Wlej wystudzone masło z mlekiem.
  4. 4Dodaj jajko i śmietanę.
  5. 5Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie (ok. 10 minut).
  6. 6Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej (ciasto podwoi swoją objętość).

JAGODZIANKI - akt 2, nadzienie

Składniki:

  • jagody - 400-700 g (im więcej, tym lepiej);
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki;
  • cukier waniliowy - 4 łyżki.

Przygotowanie:

  1. 1Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj jagody.
  2. 2Zacznij lepić jagodzianki. Trzeba działać szybko, żeby jagody nie puściły soku.

JAGODZIANKI - akt 3, lepienie

  1. 1Posyp stół mąką.
  2. 2Z ciasta uformuj mini chlebek.
  3. 3Podziel go na 9 równych części.
  4. 4Każdą rozwałkuj na placek o średnicy ok. 13 cm.
  5. 5Połóż na nich jagody (3-4 łyżki).
  6. 6Zamknij placki dokładnie sklejając ciasto.
  7. 7Jagodzianki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem. Koniecznie złączeniami do dołu.
  8. 8Przykryj na 1,5 godziny, żeby wyrosły.

JAGODZIANKI - akt 4, kruszonka

Składniki:

  • mąka pszenna - 100 g;
  • sól - szczypta;
  • cukier - 50g;
  • masło - 50g.

Przygotowanie:

  1. 1Mąkę wymieszaj z cukrem i ze solą.
  2. 2Dodaj zimne masło.
  3. 3Wszystko utrzyj i wstaw na 1,5 godziny do lodówki.

JAGODZIANKI - akt 5, oczekiwanie

  1. 1Wyrośnięte jagodzianki posmaruj glazurą (wymieszane 1 jajko z 1 łyżką mleka).
  2. 2Obsyp kruszonką.
  3. 3Wstaw do rozgrzanego piekarnika (200°C) i piecz do momentu aż zobaczysz, że jagodzianki zrobiły się złote (ok. 20 – 25 minut).

JAGODZIANKI - akt 6, GRANDE FINALE

Jedz i je kochaj.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Magdalena Brzezińska

Źródło: Instagram

Źródło zdjęcia głównego: Kamil Piklikiewicz/East News/Instagram

Pozostałe wiadomości