Owoce leśne to nieoceniony dodatek do sezonowych potraw i wypieków. Ich wyjątkowy smak docenia wiele osób, w tym także Joanna Przetakiewicz. Najlepszym tego dowodem jest fakt, że na instagramowym profilu gwiazdy pojawił się sprawdzony przepis na jagodzianki. Jak uznana projektantka przygotowuje popularny letni przysmak?
Joanna Przetakiewicz podzieliła się z fanami przepisem na jagodzianki
Jagodzianki nie bez przyczyny uznawane są za jeden z najpopularniejszych letnich wypieków. Puszysta drożdżowa bułeczka, chrupiąca kruszonka i słodkie owoce leśne to połączenie, obok którego trudno jest przejść obojętnie. Okazuje się, że liczne zalety kultowego wyrobu cukierniczego docenia także Joanna Przetakiewicz. Co ciekawe, uznana projektantka samodzielnie przygotowuje przysmak w zaciszu własnego domu, opierając się na sprawdzonej recepturze.
- Gwarantuję, że każdy, kto je zje, zakocha się (...). Kto dzisiaj zabiera się za pieczenie? Uprzedzam - ta sztuka wymaga bisów- napisała gwiazda na swoim instagramowym profilu, zachęcając tym samym fanów do wypróbowania przepisu w kilku aktach.
Jagodzianki według przepisu Joanny Przetakiewicz
Jagodzianki od lat goszczą na polskich stołach w charakterze deseru, słodkiego podwieczorku, a nawet śniadania. Jak przygotowuje je Joanna Przetakiewicz?
JAGODZIANKI - akt 1, ciasto
Składniki:
- masło 80 g;
- mleko - ¼ szklanki;
- drożdże - 5 g;
- mąka pszenna - 2 szklanki;
- cukier - ¼ szklanki;
- sól - ¼ łyżeczki;
- jajko - 1 sztuka;
- kwaśna śmietana 12% - 1 łyżka
Przygotowanie:
- Do roztopionego masła dolej mleko.
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże.
- Wlej wystudzone masło z mlekiem.
- Dodaj jajko i śmietanę.
- Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie (ok. 10 minut).
- Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej (ciasto podwoi swoją objętość).
JAGODZIANKI - akt 2, nadzienie
Składniki:
- jagody - 400-700 g (im więcej, tym lepiej);
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki;
- cukier waniliowy - 4 łyżki.
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj jagody.
- Zacznij lepić jagodzianki. Trzeba działać szybko, żeby jagody nie puściły soku.
JAGODZIANKI - akt 3, lepienie
- Posyp stół mąką.
- Z ciasta uformuj mini chlebek.
- Podziel go na 9 równych części.
- Każdą rozwałkuj na placek o średnicy ok. 13 cm.
- Połóż na nich jagody (3-4 łyżki).
- Zamknij placki dokładnie sklejając ciasto.
- Jagodzianki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem. Koniecznie złączeniami do dołu.
- Przykryj na 1,5 godziny, żeby wyrosły.
JAGODZIANKI - akt 4, kruszonka
Składniki:
- mąka pszenna - 100 g;
- sól - szczypta;
- cukier - 50g;
- masło - 50g.
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z cukrem i ze solą.
- Dodaj zimne masło.
- Wszystko utrzyj i wstaw na 1,5 godziny do lodówki.
JAGODZIANKI - akt 5, oczekiwanie
- Wyrośnięte jagodzianki posmaruj glazurą (wymieszane 1 jajko z 1 łyżką mleka).
- Obsyp kruszonką.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika (200°C) i piecz do momentu aż zobaczysz, że jagodzianki zrobiły się złote (ok. 20 – 25 minut).
JAGODZIANKI - akt 6, GRANDE FINALE
Jedz i je kochaj.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Domowa musztarda - jak ją przygotować? Już nigdy Ci jej nie zabraknie
- Syrop z nawłoci - domowy przepis na zdrowie. Jak go przygotować?
- Ciasto Balladyna - prosty przepis na pyszny deser
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło: Instagram
Źródło zdjęcia głównego: Kamil Piklikiewicz/East News/Instagram