Desery z tapioki – wartości odżywcze, sposoby przygotowania

Makidotvn/Getty Images
Makidotvn/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Tapioka to kasza wytwarzana z manioku jadalnego, rośliny, która stanowi podstawę żywienia w Ameryce Południowej i Afryce. Może być spożywana przez alergików i chorych na celiakię, jest hipoalergiczna i bezglutenowa, a przy tym lekkostrawna.

Przed spożyciem tapiokę należy ugotować, póki kuleczki nie staną się przezroczyste. Smak tapioki jest neutralny, zaś wśród jej wartości odżywczych znajdziemy witaminy B1, B2, C, PP oraz związki wapnia. Bulwy manioku nie można spożywać w stanie surowym, ze względu na powstawanie w nich kwasu pruskiego. Dopiero wysuszenie, upieczenie lub ugotowanie sprawia, że bulwy tracą właściwości trujące i stają się jadalne. Bez obaw można ją włączyć do diety dzieci, osób starszych oraz cierpiących na dolegliwości żołądkowe. Tapioka znalazła szerokie zastosowanie w kuchni, gdzie służy jako zagęszczacz do zup, sosów, ale także składnik deserów.

Desery z tapioki – przepisy

Jednym z możliwych sposobów wykorzystania tapioki w kuchni jest przyrządzanie deserów . Wykorzystuje się ją do przygotowywania słodkich dań, jak naleśniki, racuchy, omlety, suflety, musy czy galaretki. Z kuleczek tapioki można również zrobić pudding. Pudding z tapioki jest niezwykle prostą i szybką potrawą, o ciekawym smaku.

Składniki (na 2–3 porcje):

  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 3 łyżki tapioki,
  • 2 łyżki słodziku (ksylitolu, stewii).

Przygotowanie:

Zagotuj mleko kokosowe i dodaj tapiokę. Całość gotuj przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodaj słodzik.

Składniki (na 2 porcje):

  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 1/4 szklanki tapioki,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • 2 łyżki syropu klonowego.

Przygotowanie:

Zagotuj mleko kokosowe, wsyp tapiokę. Dodaj pastę waniliową i syrop klonowy. Gotuj pod przykryciem około 25 min. w przypadku drobnych kuleczek i około 45 min. większe kuleczki. Tapioka jest gotowa, gdy kuleczki staną się całkowicie przezroczyste.

Oprócz budyniu z tapioki możesz przygotować deser z tapioki z mango.

Składniki (na 3–4 porcje):

  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 1/3 szklanki tapioki,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 mango,
  • 1 laska wanilii,
  • sok z 1 cytryny,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Zalej tapiokę mlekiem i odstaw na 30 min. Dodaj cukier, wanilię, szczyptę soli, zamieszaj i gotuj przez 15 minut. Mango umyj, obierz, wydrąż miąższ i dodaj sok z cytryny. Całość zmiksuj i wstaw do lodówki. Ugotowaną tapiokę przełóż do miseczek, udekoruj musem z mango, wstaw do lodówki.

Z tapioki możesz przyrządzić także naleśniki z bananem i gorzką czekoladą.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1/2 szklanki mąki z tapioki,
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej,
  • 1,5 szklanki wody,
  • banan,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Mąkę, wodę i sól zmiksuj. Smaż naleśniki z obu stron. Na naleśniku połóż plasterki banana, zwiń. Polej rozpuszczoną czekoladą.

Co to jest tapioka i jakie są jej wartości odżywcze?

Tapioka to rodzaj kaszy, którą produkuje się z bulw rośliny o nazwie maniok. Roślina pochodzi z Ameryki Południowej, ale jest także popularna w Afryce i Azji. Bulwy manioku są wykorzystywane w różnych kuchniach świata, a ich popularność bliska jest znaczeniu, jakie w naszej kuchni ma ziemniak. Tapioka jest jednym z produktów, który uzyskuje się w drodze obróbki manioku. Z bulw wytwarzana jest mąka skrobiowa, kassawa, która służy do wypieku chleba, placków, a także przygotowywania napoju alkoholowego zwanego masato i kaszy. Bulwy manioku można spożywać po obróbce termicznej i ususzeniu, konieczne jest także gotowanie tapioki.

Tapioka dostępna jest w postaci granulatu, kuleczek różnej wielkości, które należy gotować tak długo, aż staną się całkowicie przezroczyste. Jakie są wartości odżywcze tapioki? Przede wszystkim warto wspomnieć, że jest ona produktem, po który śmiało mogą sięgać osoby z alergią pokarmową czy celiakią, ponieważ jest hipoalergiczna i bezglutenowa. Tapioka jest lekkostrawna, zawiera bardzo małe ilości białka, zaś jej podstawowym składnikiem są węglowodany (niemal 90 proc.). W 100 g tapioki jest jedynie 358 kcal. Tapioka ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego diabetycy powinni stosować ją z umiarem.

Tapioka i jej zastosowanie

Tapioka powstaje ze skrobi manioku, a uzyskuje się ją w wyniku zmielenia bulw rośliny. W Polsce najczęściej spotykamy tapiokę w formie kulek, ale dostępna jest także mąka z tapioki i płatki. Kulki poddane gotowaniu bardzo łatwo pęcznieją, dlatego znalazły zastosowanie jako zagęszczacz zup i sosów.

Tapioka może zostać użyta jako zamiennik kasz, a nawet makaronu do zupy (rosołu). Najczęściej jednak stanowi bazę słodkich deserów i służy do sporządzania naleśników, racuchów czy omletów. W połączeniu z mlekiem staje się sposobem na pożywne śniadanie nie tylko dla najmłodszych.

Dużą popularność zyskał też napój z zawartością tapioki, czyli bubble tea. Jest to napój herbaciany z dodatkiem mleka, soków owocowych, lodu i tapioki. Kulki z tapioki należy gotować kilkadziesiąt minut, a dokładny czas ich przyrządzania zależy od wielkości granulatu. Czasem jest to nawet ponad 40 minut. Produkt staje się coraz bardziej popularny i dostępny w Polsce, dzięki czemu możemy bez większych przeszkód przygotowywać potrawy z tym egzotycznym dodatkiem.

Grzegorz Zawierucha przygotował desery z kawą w roli głównej. Jak zrobić mus kawowy z białą czekoladą i kawę Dalgona?

Zobacz też:

Autor: Adrianna Kowalczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości