Caponata ze szparagami – prosty przepis Mariety Mareckiej

Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowuje włoskie dania.
Marieta Marecka
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Przyszła wiosna, a wraz z nią nowalijki. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny posiłek, polecamy włoskie, wiosenne dania według Mariety Mareckiej. Jak zrobić caponatę ze szparagami? Sprawdź prosty przepis.

Caponata ze szparagami

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
    • 1 cebula
      • 3 ząbki czosnku
        • 1 łodyżka selera naciowego
          • 2 puszki pomidorów krojonych
            • garść zielonych oliwek
              • 1 czubata łyżka kaparów
                • 1 czubata łyżka rodzynek
                  • 1 pęczek szparagów
                    • cukier do smaku
                      • sól, pieprz
                        • oliwa
                          • łyżka octu balsamicznego
                            • do podania: nać pietruszki, kromki zgrillowanej bagietki

                              Owoce i warzywa

                              Źródło: Dzień Dobry TVN
                              Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
                              Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
                              Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
                              Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
                              Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
                              Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
                              Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
                              Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
                              Kaktusy - dzieci Słońca
                              Kaktusy - dzieci Słońca

                              Caponata ze szparagami - sposób przygotowania:

                              1. Bakłażany kroimy w grubą kostkę, czosnek w plasterki, a seler i cebulę w drobną kosteczkę. Oliwki kroimy w plasterki, a szparagi w ok. 2 cm kawałki.
                                1. Do szerokiego garnka wlewamy ok. 4-5 łyżek oliwy, na rozgrzanym tłuszczu, partiami przesmażamy na rumiano bakłażana. W razie potrzeby, przed wrzuceniem kolejnej partii dolewamy oliwę.
                                  1. Przesmażone kawałki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
                                    1. Do garnka po bakłażanach dolewamy 2 łyżki oliwy, dorzucamy czosnek i po chwili cebulę i seler.
                                      1. Podsmażamy chwilę, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory i pozwalamy im chwilę się podgrzewać.
                                        1. Następnie dorzucamy oliwki, kapary i rodzynki, mieszamy, dolewamy ocet i dodajemy bakłażany.
                                          1. Przyprawiamy całość solą, pieprzem i cukrem. Podgrzewamy caponatę przez 10 minut, co jakiś czas mieszając, następnie dodajemy szparagi i gotujemy danie, do czasu aż szparagi lekko zmiękną, ale nie zaczną się rozpadać.
                                            1. Serwujemy suto posypane natką pietruszki wraz ze zgrillowanymi kromkami bagietki.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Diana Ryściuk

                                              Źródło: Marieta Marecka

                                              Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości