Caponata ze szparagami – prosty przepis Mariety Mareckiej

Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowuje włoskie dania.
Marieta Marecka
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Przyszła wiosna, a wraz z nią nowalijki. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny posiłek, polecamy włoskie, wiosenne dania według Mariety Mareckiej. Jak zrobić caponatę ze szparagami? Sprawdź prosty przepis.

Caponata ze szparagami

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • garść zielonych oliwek
  • 1 czubata łyżka kaparów
  • 1 czubata łyżka rodzynek
  • 1 pęczek szparagów
  • cukier do smaku
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • łyżka octu balsamicznego
  • do podania: nać pietruszki, kromki zgrillowanej bagietki

Owoce i warzywa

DD_20211126_Warzywa_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Caponata ze szparagami - sposób przygotowania:

  1. Bakłażany kroimy w grubą kostkę, czosnek w plasterki, a seler i cebulę w drobną kosteczkę. Oliwki kroimy w plasterki, a szparagi w ok. 2 cm kawałki.
  2. Do szerokiego garnka wlewamy ok. 4-5 łyżek oliwy, na rozgrzanym tłuszczu, partiami przesmażamy na rumiano bakłażana. W razie potrzeby, przed wrzuceniem kolejnej partii dolewamy oliwę.
  3. Przesmażone kawałki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  4. Do garnka po bakłażanach dolewamy 2 łyżki oliwy, dorzucamy czosnek i po chwili cebulę i seler.
  5. Podsmażamy chwilę, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory i pozwalamy im chwilę się podgrzewać.
  6. Następnie dorzucamy oliwki, kapary i rodzynki, mieszamy, dolewamy ocet i dodajemy bakłażany.
  7. Przyprawiamy całość solą, pieprzem i cukrem. Podgrzewamy caponatę przez 10 minut, co jakiś czas mieszając, następnie dodajemy szparagi i gotujemy danie, do czasu aż szparagi lekko zmiękną, ale nie zaczną się rozpadać.
  8. Serwujemy suto posypane natką pietruszki wraz ze zgrillowanymi kromkami bagietki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości