Przyszła wiosna, a wraz z nią nowalijki. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny posiłek, polecamy włoskie, wiosenne dania według Mariety Mareckiej. Jak zrobić caponatę ze szparagami? Sprawdź prosty przepis.
Caponata ze szparagami
Składniki na 4 porcje:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łodyżka selera naciowego
- 2 puszki pomidorów krojonych
- garść zielonych oliwek
- 1 czubata łyżka kaparów
- 1 czubata łyżka rodzynek
- 1 pęczek szparagów
- cukier do smaku
- sól, pieprz
- oliwa
- łyżka octu balsamicznego
- do podania: nać pietruszki, kromki zgrillowanej bagietki
Owoce i warzywa
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Caponata ze szparagami - sposób przygotowania:
- Bakłażany kroimy w grubą kostkę, czosnek w plasterki, a seler i cebulę w drobną kosteczkę. Oliwki kroimy w plasterki, a szparagi w ok. 2 cm kawałki.
- Do szerokiego garnka wlewamy ok. 4-5 łyżek oliwy, na rozgrzanym tłuszczu, partiami przesmażamy na rumiano bakłażana. W razie potrzeby, przed wrzuceniem kolejnej partii dolewamy oliwę.
- Przesmażone kawałki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Do garnka po bakłażanach dolewamy 2 łyżki oliwy, dorzucamy czosnek i po chwili cebulę i seler.
- Podsmażamy chwilę, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory i pozwalamy im chwilę się podgrzewać.
- Następnie dorzucamy oliwki, kapary i rodzynki, mieszamy, dolewamy ocet i dodajemy bakłażany.
- Przyprawiamy całość solą, pieprzem i cukrem. Podgrzewamy caponatę przez 10 minut, co jakiś czas mieszając, następnie dodajemy szparagi i gotujemy danie, do czasu aż szparagi lekko zmiękną, ale nie zaczną się rozpadać.
- Serwujemy suto posypane natką pietruszki wraz ze zgrillowanymi kromkami bagietki.
Zobacz także:
- Nowalijki, które warto wyhodować samodzielnie. Sprawdź, jak to zrobić
- Wiosenne dania, czyli nowalijki według Sebastiana Olmy
- Nowalijki dla dzieci - przepisy Darii Ładochy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: