"Wyścig dookoła smaku" - zasady programu
Zmagania uczestników oceniają znany szef kuchni i podróżnik Robert Irvine, wschodząca gwiazda gastronomi Daniela Soto-Innes oraz kucharze specjalizujący się w smakach regionalnych.
- "Wyścig dookoła smaku" to kulinarna podróż, z której nie mógłbym być bardziej dumny. Niezwykle utalentowani szefowie kuchni stworzą wyjątkowe, przepyszne dania wpisane w historię i kulturę poszczególnych zakątków świata – mówi Robert Irvine.
Na początku każdej rundy gospodarz programu – Robert Irvine – wybierze miejsce na ziemi, do którego, za pomocą wirtualnej technologii, udadzą się uczestnicy. Zawodnicy będą mieć za zadanie stworzyć wyjątkowe potrawy charakterystyczne dla danj kuchni, korzystając jedynie z regionalnych składników – często dość nietuzinkowych!
Na liście przystanków m.in. Addis Abebie w Etiopii, Paryż, stolica Francji, Mumbai w Indiach, Florencja we Włoszech oraz Lima, stolica Peru.
"Wyścig dookoła smaku" - co można wygrać?
W programie "Wyścig dookoła smaku" liczy się pomysłowość i finezja! Ci, którym nie uda się w pełni wykorzystać potencjału dostępnych składników, zakończą swoją przygodę z programem. Rywalizację wygra kucharz, który dotrze do ostatniej rundy. A jest o co walczyć!
Zwycięzca uda się w podróż do jednego z wyjątkowych miejsc, które pojawią się podczas odcinka. Dodatkowo na koniec sezonu spotka się z najlepszymi – laureatami innych epizodów – i stanie przed możliwością zgarnięcia nagrody głównej w wysokości 25 tys. dolarów!
"Wyścig dookoła smaku" - co działo się w pierwszym odcinku?
W pierwszym odcinku czterech szefów kuchni wirtualnie przeniosło się do stolicy Chin, Pekinu. Ich zadaniem było przyrządzenie potraw z tradycyjnego gorącego garnka. Ci, którym udało opanować się tą sztukę, przeszli do drugiej rundy i wybrali się kulinarną podróż do Tel Avivu w Izrealu. Musieli przygotować izraelską Shipudiya i Salatim, czyli szaszłyki i sałatkę.
W trzeciej rundzie Robert zabrał kucharzy do Akry w Ghanie, gdzie dwóch finalistów rywalizowało, który z nich stworzy smaczniejsze danie z bananów i manioku. Ostatecznie tylko jeden szef kuchni zdobył uznanie zaproszonych jurorów - Erica Adjeponga, Einata Admony i Shirley Chunga - wygrał odcinek i zajął miejsce w finale. Który? Przekonaj się już dziś.
"Wyścig dookoła smaku" - gdzie i kiedy oglądać?
Premiera pierwszego odcinka nowego tytułu odbyła się 29 lipca w Playerze. Przez pięć kolejnych tygodni, w każdy czwartek, do serwisu trafi nowy epizod.
Zobacz też:
- Andrzej Pągowski wspiera walkę o wolne media. Logo TVN inspiracją dla nowej grafiki artysty
- Anna Powierza szczerze o rozbitej rodzinie. "Ciągle czuję stygmatyzację. Samotne macierzyństwo jest trudne"
- Anna Karczmarczyk urodziła swoje pierwsze dziecko. Już planuje kolejne? "To był dobry poród"
Zobacz też: Największa wpadka Andrzeja Polana? "Zapomniałem dodać sera do sernika, nikt się nie zorientował"
Autor: Oskar Netkowski