Szczepienia a liczba gości na weselu. Czy można zaprosić więcej niż 50 osób?

Dzień Dobry TVN
W czasie pandemii obowiązują nas ograniczenia dotyczące spotkań towarzyskich i imprez okolicznościowych, w tym wesel. Czy możemy zwiększyć liczbę gości, jeśli wśród nich są osoby w pełni zaszczepione? Odpowiada adwokat Eliza Kuna.

Ochrona przed zakażeniem koronawirusem podczas imprez okolicznościowych

Na stronie rządowej znajdziemy informacje, jak należy postępować, gdy organizujemy przyjęcie okolicznościowe. Aby zapewnić bezpieczeństwo pracownikom i gościom Główny Inspektor Sanitarny zaleca ograniczyć liczbę gości zgodnie z aktualnymi przepisami. Teraz ten limit stanowi 50 osób.

Należy też pamiętać, że w imprezie nie mogą brać udziału osoby chore na COVID-19, zakażone SARS-CoV-2, przebywające w kwarantannie, izolacji. Dobrze jest zadbać o to, by przy stoliku siedziały osoby z tej samej rodziny lub z jednego gospodarstwa domowego. Koniecznie zapewnienie płynów dezynfekcyjnych w sali jadalnianej i przy toaletach. Trzeba również dostosować liczbę kelnerów do liczby gości. Jeden kelner może obsługiwać nie więcej niż 15 osób.

Czy osoby zaszczepione wlicza się do limitu gości na weselu?

Jeden z widzów chciał dowiedzieć się, czy może rozszerzyć grono gości weselnych o osoby zaszczepione. "29 maja mam wesele. Czy osoby zaszczepione liczą się do limitu 50 osób?"

– Limity osób uczestniczących w imprezach i spotkaniach towarzyskich, są obecnie stopniowo poszerzane. Zgodnie z rozporządzeniem do limitu gości nie wlicza się osób w pełni zaszczepionych – odpowiedziała mu adwokat Eliza Kuna.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

"Nie chcę dzieci na weselu. Zabierają miejsce dorosłym". Młode pary mają dziś dobrą wymówkę

Odmrażanie gastronomii. Co z restauracjami w centrach handlowych?

Chrzciny dziecka w trakcie pandemii. Co można, a czego nie?

Autor: Magdalena Zamkutowicz

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana