Magda Gessler i Michel Moran komentują umiejętności Przemysława Klimy
Mama była jego pierwszą szefową, która przekazała mu wiele rodzinnych przepisów i pozwalała na wspólne gotowanie. - To dla dziecka jest najlepsze, ponieważ może się pobrudzić, upaprać się tym - twierdzi Przemysław Klima.
Potem nadszedł czas na to, by rozwijać się w tym kierunku bardziej profesjonalnie. Po szkole gastronomicznej uczył się od najlepszych - odbył staż m.in. w duńskiej restauracji Noma oraz pracował jako zastępca szefa kuchni w najbardziej uznanych polskich knajpach. Aż wreszcie sam został szefem, a stworzony przez niego lokal otrzymał jako pierwszy (i do tej pory jedyny) w Polsce dwie gwiazdki Michelin.
- Restauracja była zgłoszona 11 lat temu do przewodnika. (...) I tak się wydarzyło, że pewnego dnia do nas przyszli, zjedli. Nie wiem, kto to był. Nie wiem, kiedy byli. Nie wiem, ile było inspekcji, jak to się odbywało. Dopiero dostałem telefon, że mamy pierwszą gwiazdkę. Tak samo było przy drugiej gwiazdce - opowiedział Klima w studiu Dzień Dobry TVN.
- Przemek wygrywa smakiem, bo te wszystkie rzeczy są w jego prostocie i w jego skromności absolutnie pyszne, i do przyjęcia - ocenia Magda Gessler. - On się nie stabilizuje na jednym menu. Jest ciągle ciekaw, jak można iść dalej i czym jeszcze bardziej sam siebie zaskoczy. Na pewno jest bardzo pracowity, na pewno jest bardzo konsekwentny, ale przede wszystkim jest nieprzewidywalny. Sam dla siebie jest nieprzewidywalny. Codziennie odkrywanie jakichś połączeń sprawia mu ogromną radość i on sam nie może uwierzyć w to, że jest do tego zdolny - dodała w materiale Marii Ziemlińskiej-Mazurek gwiazda "Kuchennych rewolucji".
- On jest sobą, nie udaje nikogo - żadnego celebryty czy gwiazdy kulinarnej. On wie, co ma robić, jest skuteczny i to powoduje, że jest jednym z najlepszych, według mnie, w Polsce i jednym z najlepszych w Europie - wydał opinię Michel Moran.
"MasterChef". Jakim jurorem będzie Przemysław Klima?
Trwają castingi do kolejnej edycji "MasterChefa", która jesienią zostanie wyemitowana na antenie TVN. Z programem po wielu latach pożegnała się Anna Starmach, a jej miejsce zastąpi właśnie Przemysław Klima. Kucharz zaznacza, że nie będzie pobłażliwy wobec osób biorących udział w kulinarnej rywalizacji.
- Jestem bardzo krytyczny dla ludzi, bo tak też byłem wychowany na kuchni, że każdy mnie oceniał, każdy patrzył mi na ręce. Uważam, że ta edycja będzie bardzo techniczna i nie będę tam udawał kogoś, kim nie jestem. Tak samo jak u siebie w kuchni jestem, będę bardzo wymagający dla tych uczestników, bo też kiedyś byłem w programie i wiem, jak to wygląda. Każdego dnia mnie ludzie oceniają i ta presja jest dość duża, i do tej presji uczestnicy muszą się przyzwyczaić - stwierdził gość Dzień Dobry TVN.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak zrobić maksymalnie apetyczne zdjęcie? Jeden element to podstawa
- Ania Starmach odchodzi z "MasterChefa". Podała ważny powód
- Dorota Szelągowska uprawia "kurodomostwo". Nas zaprosiła do swojej kuchni
Autor: Berenika Olesińska
Reporter: Maria Ziemlińska-Mazurek
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News