Jak zrobić maksymalnie apetyczne zdjęcie? Jeden element to podstwa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zdjęcia, które można by zjeść
Zdjęcia, które można by zjeść
Zwycięzca Masterchefa prywatnie
Zwycięzca Masterchefa prywatnie
Kuba Tomaszczyk zwycięzcą XI. edycji „MasterChefa”
Kuba Tomaszczyk zwycięzcą XI. edycji „MasterChefa”
Finalistki MasterChef Junior wspominają program
Finalistki MasterChef Junior wspominają program
Poznaliśmy zwyciężczynię „MasterChef Junior”
Poznaliśmy zwyciężczynię „MasterChef Junior”
„MasterChef” od kuchni
„MasterChef” od kuchni
Popisowe dania finalistów 11. edycji MasterChefa
Popisowe dania finalistów 11. edycji MasterChefa
Zwycięzca MasterChefa prywatnie
Zwycięzca MasterChefa prywatnie
Nowy juror w „MasterChef Junior”
Nowy juror w „MasterChef Junior”
Ewa Drzyzga podczas specjalnego odcinka "MasterChef"
Ewa Drzyzga podczas specjalnego odcinka "MasterChef"
Basia Ritz - co u niej słychać po 10 latach od pierwszej edycji "MasterChefa"?
Basia Ritz - co u niej słychać po 10 latach od pierwszej edycji "MasterChefa"?
W najnowszym odcinku "Masterchef Nastolatki" uczestnicy muszą nagrać autorskie filmiki ze swoimi przepisami. Jako mentor i ekspert w tym zadaniu wspiera ich Rozkoszny. A jaki jest jego sekret udanego zdjęcia potrawy? I czy jest to tak proste, jak wygląda? Na te i inne pytania Michał "Rozkoszny" Korkosz odpowiedział w studiu Dzień Dobry TVN.

Jak zrobić perfekcyjne zdjęcie?

"Foodporn" to jedno z najpopularniejszych słów ostatnich lat. Termin ten odnosi się do pięknie podanych i apetycznie wyglądających zdjęć jedzenia. O tym, jak trudno jest zrobić idealny "foodporn" przekonali się uczestnicy "MasterChef Nastolatki". W dzisiejszym odcinku zobaczymy ich zmagania przy tworzeniu autorskich filmików, oczywiście z jedzeniem w roli głównej.

Rozkoszny wyjaśnił nam, że zrobienie idealnego zdjęcia jedzenia nie należy do łatwych rzeczy. - Na profesjonalnych sesjach zdjęciowych jedzenie nie ma tylko fotografa. Jest też stylista, są asystenci i jeszcze jest osoba odpowiedzialna za produkty - zdradził nasz gość.

Michał przyznał, że najważniejsze jest jednak poczucie estetyki. - A do tego jest długa droga. Trzeba mieć dużo fajnych rzeczy w domu albo w studiu, żeby zrobić dobre zdjęcie - mówił. - Ja bardzo lubię chodzić na targi staroci, gdzie kupuję starą ceramikę z historią - dodał.

Nasz gość poradził, żeby zaopatrzyć się w talerze w różnym stylu. - Wtedy możemy zaprezentować danie w różnym klimacie - stwierdził. - Pomocne są również tkaniny, kawałki marmuru i drewna - wypunktował Rozkoszny.

Ważna rola światła

Rozkoszny podkreślił, że oprócz idealnej kompozycji, ważną rolę odgrywa także światło. - Można operować sztucznym światłem, ale ja najbardziej lubię to naturalne - przyznał.

- Jeżeli byliście kiedyś w restauracji, w której był fotograf kulinarny, to mogliście zobaczyć, że stoi na krześle, zazwyczaj przy oknie. Wszystko jest po to, żeby uchwycić danie w naturalnym świetle. Wtedy wszystko wygląda naturalnie - dodał.

Nasz gość poradził, żeby zdjęcia na Instagrama zawsze robić od góry. - To jest bardziej estetyczne - podsumował.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

Autor: Anna Gondecka

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana