Jak zrobić perfekcyjne zdjęcie?
"Foodporn" to jedno z najpopularniejszych słów ostatnich lat. Termin ten odnosi się do pięknie podanych i apetycznie wyglądających zdjęć jedzenia. O tym, jak trudno jest zrobić idealny "foodporn" przekonali się uczestnicy "MasterChef Nastolatki". W dzisiejszym odcinku zobaczymy ich zmagania przy tworzeniu autorskich filmików, oczywiście z jedzeniem w roli głównej.
Rozkoszny wyjaśnił nam, że zrobienie idealnego zdjęcia jedzenia nie należy do łatwych rzeczy. - Na profesjonalnych sesjach zdjęciowych jedzenie nie ma tylko fotografa. Jest też stylista, są asystenci i jeszcze jest osoba odpowiedzialna za produkty - zdradził nasz gość.
Michał przyznał, że najważniejsze jest jednak poczucie estetyki. - A do tego jest długa droga. Trzeba mieć dużo fajnych rzeczy w domu albo w studiu, żeby zrobić dobre zdjęcie - mówił. - Ja bardzo lubię chodzić na targi staroci, gdzie kupuję starą ceramikę z historią - dodał.
Nasz gość poradził, żeby zaopatrzyć się w talerze w różnym stylu. - Wtedy możemy zaprezentować danie w różnym klimacie - stwierdził. - Pomocne są również tkaniny, kawałki marmuru i drewna - wypunktował Rozkoszny.
Ważna rola światła
Rozkoszny podkreślił, że oprócz idealnej kompozycji, ważną rolę odgrywa także światło. - Można operować sztucznym światłem, ale ja najbardziej lubię to naturalne - przyznał.
- Jeżeli byliście kiedyś w restauracji, w której był fotograf kulinarny, to mogliście zobaczyć, że stoi na krześle, zazwyczaj przy oknie. Wszystko jest po to, żeby uchwycić danie w naturalnym świetle. Wtedy wszystko wygląda naturalnie - dodał.
Nasz gość poradził, żeby zdjęcia na Instagrama zawsze robić od góry. - To jest bardziej estetyczne - podsumował.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- "Rozkoszny" z "MasterChef. Nastolatki". Tego o nim nie wiecie...
- Dorota Szelągowska wyjawiła, kto nauczył ją gotować. "To była biedna kuchnia"
- Michał Korkosz "Rozkoszny" odsłania kulisy pracy influencera. "Byłem przez kilka lat odrzutkiem"
Autor: Anna Gondecka
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN