Aleksandra Juszkiewicz wygrała MasterChefa
Za nami trzynaście tygodni równej, zaciętej walki o upragniony tytuł. Najlepsi kucharze - amatorzy dzielnie rywalizowali, żeby dojść do finału. Wśród nich była Aleksandra Juszkiewicz, która w pięknym stylu pokonała konkurencję, zdobywając tytuł Mistrza Kuchni.
Finałowy odcinek składał się z dwóch części. W pierwszej uczestnicy zmierzyli się z trzyetapowym zadaniem, którego tematem były grzyby, kotleciki jagnięce i crepes suzette. W drugiej części zadaniem było przygotowanie trzydaniowego menu degustacyjnego.
Aleksandra Juszkiewicz spisała się najlepiej i wygrała 9. edycję programu MasterChef. Zdobyła tytuł Mistrza Kuchni, nagrodę pieniężną w wysokości 100 tysięcy złotych i kontrakt na wydanie autorskiej książki kucharskiej.
Aleksandra Juszkiewicz – kim jest?
Ma 28 lat i mieszka w Giżycku. Na co dzień zajmuje się edukacją ekologiczną.
– Bardzo dużo gotuję, myślę, że mam fajną energię – opowiadała o sobie w programie.
Do wzięcia udziału w MasterChefie namówili ją znajomi, przyjaciele i rodzina. Ola specjalizuje się w przyrządzaniu mięs, natomiast nie przepada za przygotowywaniem deserów. Czym się zajmuje w wolnym czasie, kiedy nie gotuje? Latem i jesienią pływa na desce i łódkach, a zimą spaceruje. Co najbardziej zapamięta z programu?
- Myślę, że ten pierwszy odcinek najlepiej zapamiętam, gdzie udało mi się od razu tego fartucha zdobyć - mówiła.
MasterChef - o programie
"MasterChef" to widowiskowe kulinarne show, po raz pierwszy wyemitowane przez stację BBC w 1990 r. Od tamtej pory program doczekał się edycji w 35 krajach na całym świecie, bijąc rekordowe wyniki oglądalności. Kucharze amatorzy walczą o tytuł Mistrza Kuchni, nagrodę pieniężną w wysokości 100 tysięcy złotych i kontrakt na wydanie autorskiej książki kucharskiej.
Zanim jednak jeden z nich stanie na wymarzonym podium - musi pokonać setki konkurentów z całego kraju, dostać się do finałowej czternastki wybrańców i stanąć z nimi w szranki, mierząc się z szeregiem kulinarnych wyzwań.
Finaliści "MasterChef’a" to ludzie, którzy nigdy nie gotowali profesjonalnie, ale swoją ogromną pasją i entuzjazmem często przewyższają zawodowych kucharzy. Są pełni nietuzinkowych pomysłów i nie jest im obce eksperymentowanie w kuchni. W programie muszą zmierzyć się nie tylko z własnymi słabościami, ale także pokonać stres, gotując niezwykle wyszukane potrawy pod presją bezlitośnie upływającego czasu. Muszą też, co najważniejsze, stanąć oko w oko z surowymi jurorami, którym naprawdę nie łatwo zaimponować i którzy nie znają litości.
Zobacz też:
Kalafior w roli głównej. Poznaj przepisy Martyny Chomackiej
Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach
Przepisy na wegańską wigilię. Co przygotować, aby świętować tradycyjnie?
Autor: Anna Korytowska
Źródło: masterchef.tvn.pl