Najmodniejsze pączki
Marcin Sawicki postanowił przetestować najmodniejsze pączki w stolicy. Przed cukiernią na Woli na dwa dni przed tłustym czwartkiem ustawiały się kolejki. Dziennikarz zapytał, dlaczego warszawiakom zależy na tych konkretnych produktach.
- To jest receptura stara, jeszcze dziadka tej pani - powiedziała jedna z kobiet, które oczekiwały w kolejce.
- Zamrozimy sobie, nie wpadł Pan na ten pomysł - dodała kolejna osoba. - Przyjdzie ktoś z gości do mnie, robię kawę, wkładam do mikrofalówki na minutkę, przerwę robię, na drugą minutkę i pączki są jak stąd - dodał.
Receptura tych pączków ma ponad sto lat. Na warszawskiej Woli co roku ustawiają się długie kolejki.
Przepisy Andrzeja Polana
- Wyobraźcie sobie, że do tej cukierni Józef Piłsudski wysyłał swojego adiutanta, bo uważał, że tam będzie najlepszy pączek w całym mieście - wspomniała Ewa Drzyzga.
Niecodzienne pączki
Pan Paweł postanowił przełamać tradycję i tworzy zupełnie inne, niespotykane pączki. Są te z różą, z kremem czekoladowym, z kremem mango, ale są też pączki z kaszanką.
- Pierwsze pączki były wytrawne ze słoniną i cebulą i chcieliśmy trochę wrócić do tej tradycji. Tak naprawdę o to chodzi w tłustym czwartku i wymyśliliśmy pączki z kaszanką - powiedział Paweł Tkaczuk, producent pączków.
Dziennikarz postanowił odwiedzić także miejsce, w którym wyrabiane są pączki wegańskie.
- Nie używamy w nich żadnych produktów pochodzenia odzwierzęcego. W tym między innymi jaj czy nabiału - powiedziała Izabela Domaradzka-Michno. - Każdy nasz pączek wchłania tylko jeden gram tłuszczu podczas smażenia - dodała.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz także:
- "Zakazany owoc TVN" - zobacz spot ramówkowy TVN wiosna 2022
- Jak powstają słynne pączki Magdy Gessler? "Bez żadnych polepszaczy"
- Ciepłe śniadanie po szaleństwach na stoku w Szklarskiej Porębie? Piotr Kucharski przygotował posiłki dla gości
Autor: Daria Pacańska
Reporter: Marcin Sawicki
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN