Najmodniejsze pączki w 2022 roku. Jak smakują?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Modne, najmodniejsze, dziwne - pączki 2022
Modne, najmodniejsze, dziwne - pączki 2022
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Modne i dziwne pączki postanowił przetestować Marcin Sawicki. Materiał powstał dwa dni przed tłustym czwartkiem, a pod cukierniami już wtedy ustawiały się długie kolejki.

Najmodniejsze pączki

Marcin Sawicki postanowił przetestować najmodniejsze pączki w stolicy. Przed cukiernią na Woli na dwa dni przed tłustym czwartkiem ustawiały się kolejki. Dziennikarz zapytał, dlaczego warszawiakom zależy na tych konkretnych produktach.

- To jest receptura stara, jeszcze dziadka tej pani - powiedziała jedna z kobiet, które oczekiwały w kolejce.

- Zamrozimy sobie, nie wpadł Pan na ten pomysł - dodała kolejna osoba. - Przyjdzie ktoś z gości do mnie, robię kawę, wkładam do mikrofalówki na minutkę, przerwę robię, na drugą minutkę i pączki są jak stąd - dodał.

Receptura tych pączków ma ponad sto lat. Na warszawskiej Woli co roku ustawiają się długie kolejki.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

- Wyobraźcie sobie, że do tej cukierni Józef Piłsudski wysyłał swojego adiutanta, bo uważał, że tam będzie najlepszy pączek w całym mieście - wspomniała Ewa Drzyzga.

Niecodzienne pączki

Pan Paweł postanowił przełamać tradycję i tworzy zupełnie inne, niespotykane pączki. Są te z różą, z kremem czekoladowym, z kremem mango, ale są też pączki z kaszanką.

- Pierwsze pączki były wytrawne ze słoniną i cebulą i chcieliśmy trochę wrócić do tej tradycji. Tak naprawdę o to chodzi w tłustym czwartku i wymyśliliśmy pączki z kaszanką - powiedział Paweł Tkaczuk, producent pączków.

Dziennikarz postanowił odwiedzić także miejsce, w którym wyrabiane są pączki wegańskie.

- Nie używamy w nich żadnych produktów pochodzenia odzwierzęcego. W tym między innymi jaj czy nabiału - powiedziała Izabela Domaradzka-Michno. - Każdy nasz pączek wchłania tylko jeden gram tłuszczu podczas smażenia - dodała.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz także:

Autor: Daria Pacańska

Reporter: Marcin Sawicki

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:
Prowadzący:

Pozostałe wiadomości