Gwiazdy

Jak powstają słynne pączki Magdy Gessler? "Bez żadnych polepszaczy"

Gwiazdy

Autor:
Justyna
Piąsta
Reporter:
Oskar Netkowski
W czym tkwi sekret pysznych pączków Magdy Gessler?
W czym tkwi sekret pysznych pączków Magdy Gessler?
wideo 2/4
W czym tkwi sekret pysznych pączków Magdy Gessler?

Są miękkie, słodkie i wypełnione różnymi nadzieniami. Słynne pączki Magdy Gessler nieustannie od lat cieszą się ogromną popularnością. W tłusty czwartek pod cukiernią "Słodki Słony" w Warszawie ustawiają się po nie bardzo długie kolejki. W czym tkwi sekret pysznych pączków? W rozmowie z Oskarem Netkowskim opowiedziała o tym Lara Gessler.

Pączki Magdy Gessler

Tłusty czwartek to ulubiony dzień w roku wszystkich smakoszy słodkich wypieków. Królują wtedy pączki, faworki, ciasta i ciastka, a pod cukierniami w całej Polsce ustawiają się ogromne kolejki. Pączki Magdy Gessler, słynnej restauratorki, mają wielu wiernych fanów, którzy są w stanie zapłacić za nie nawet kilkanaście złotych za sztukę. Jak zatem powstają pączki w "Słodkim Słonym"? Sprawdził to Oskar Netkowski z dziendobry.tvn.pl.

- To przede wszystkim dobre półprodukty, z których robimy pączki. Duża zawartość jaj, cukru, tłuszczu, smalec, na którym smażymy - wyliczył Tomasz Dzięgiel, cukiernik.

Pączki w cukierni "Słodki Słony" po brzegi wypełnione są nadzieniem. - Nadzienie to nasz sekret. Jest robione naturalnie, bez żadnych polepszaczy, kompletnie naturalnie. Robimy od podstaw wszystko sami - podkreślił pan Tomasz.

Cukiernią firmowaną nazwiskiem Magdy Gessler zajmuje się jej córka Lara. Dba o wysoką jakość wypieków. - Największą klasyką są oczywiście pączki z konfiturą różaną, ja też takie najbardziej lubię. Są z naturalną, kandyzowaną skórką z pomarańczy. W tłusty czwartek będą pączki z różą i z konfiturą malinową - powiedziała Lara Gessler.

Kto stworzył recepturę na kultowe pączki? - To jest fuzja wspaniałych doświadczeń rodzinnych. Mój tata był cukiernikiem, jego tata był cukiernikiem. Mojej mamy babcia też była cukiernikiem. Moi rodzice doszli do tej receptury i cały czas ona jest - przyznała Lara.

Pączki Magdy Gessler - cena

W dyskontach pączki można kupić nawet za kilkadziesiąt groszy za sztukę. W cukierniach ceny wahają się w granicach kilku złotych. Za pączki z wyższej półki, takie jak te w cukierni Magdy Gessler, trzeba zapłacić kilkanaście złotych. Ich cena co roku wzbudza kontrowersje.

- Jeżeli możesz coś kupić za 1,50 zł, to nie wiesz, czemu masz za to płacić więcej. To jest kwestia nieuświadomionych potrzeb. Jeśli ktoś całe życie jadł pączki ze sklepu, to może po prostu nie ma potrzeby zjedzenia innych pączków. Całe szczęście rynek jest bardzo zróżnicowany, my nikogo nie zmuszamy. Moim zdaniem dla wszystkich jest miejsce i nie ma co krytykować ani jednych, ani drugich - stwierdziła Lara Gessler.

Zobacz także:

Autor:Justyna Piąsta

Reporter: Oskar Netkowski

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN Online

Pozostałe wiadomości