Jak efektownie udekorować stół?
Zdaniem Eli Lepianki dekorację stołu powinniśmy dostosować do wnętrza domu. Trendy dekoracyjne stołu pokrywają się z trendami aranżacyjnymi. W tym roku modna jest zarówno klasyka, tu bazą będzie biały obrus oraz klasyczne dodatki (wazon napełniony jajkami), szklane czy porcelanowe figurki królików.
Drugim wiodącym trendem są printy zwierzęce oraz roślinne. Tu bazę będą stanowić naturalne kolory i tkaniny (lniany obrus), dużo zielonych elementów (najmodniejsze w tym sezonie efektowne liście monstera) oraz oryginalne dodatki.
Kolejną propozycją jest udekorowanie stołu w kolorach wiosny, a więc pastele. Na stole nakrytym biało-żółtym obrusem pięknie będą prezentować się żółte tulipany, rzeżucha w doniczkach, złote akcenty.
>>> Zobacz też: Ozdoby wielkanocne z drewna – jak je zrobić samemu? Świąteczne ozdoby Doroty Szelągowskiej.
Jak efektownie złożyć serwetki?
Zobacz też: Dawne tradycje wielkanocne. Znasz je wszystkie?
Składanie serwetek przypomina nieco origami, czyli japońską sztukę składania papieru. Istnieje bardzo wiele sposobów ozdabiania stołów za pomocą serwetek – od klasycznej kieszonki czy wachlarza po wzór dopasowany do konkretnej okoliczności, np. bożonarodzeniowa choinka.
Składanie serwetek papierowych w klasyczną kieszonkę
Sposób składania serwetek papierowych w kieszonkę należy do jednego z najpopularniejszych, a zarazem najprostszych. Na początku serwetkę należy złożyć na pół, wzdłuż linii pionowej. Ważne, aby zgięcie znajdowało się po lewej stronie. Następnym krokiem jest złożenie serwetki na górze, a później zgięcie jej tak, jak na początku. Odgięta część będzie pełniła funkcję kieszonki. Teraz należy odwrócić składaną serwetkę. Lewą część trzeba zgiąć wzdłuż linii pionowej, natomiast prawą stronę serwetki należy zgiąć tak, aby dół był ulokowany pod lewą częścią kieszonki. Składanie serwetki na sztućce należy zakończyć odwróceniem jej na drugą stronę.
Zobacz też: Jak oryginalnie przystroić wielkanocny koszyczek? Co do niego włożyć? Wielkanoc 2019.
Składanie serwetek papierowych lub materiałowych w motyw wachlarzu
Składanie serwetek w wachlarz jest nieco trudniejsze od kieszonki, jednak to bardzo elegancki sposób formowania serwetek. Wachlarz będzie idealnie korespondował z klasyczną zastawą stołową. Do omawianej metody sprawdzą się nie tylko serwetki z papieru, ale także te materiałowe. Serwetki złożone w wachlarze można spotkać na wytwornych przyjęciach (jak wesela, bankiety), a także w ekskluzywnych restauracjach. Do wykonania tego wzoru potrzebne będą serwetki z płótna lub papieru, o wymiarach 34 × 34 cm. Nie mogą mieć żadnych zagnieceń. Na początku należy złożyć serwetkę na pół. Kolejnym krokiem jest zawinięcie materiału w tzw. harmonijkę – trzeba rozpocząć od krótszego boku prostokąta. Część serwetki należy pozostawić bez zagięć (około 12 cm). Następnie trzeba obrócić harmonijkę w ten sposób, aby przylegała do stołu. Tak przerzuconą serwetkę należy złożyć jeszcze raz na połowę. Z luźnej, niepokarbowanej części serwetki trzeba utworzyć trójkąt. Ostatnim krokiem jest obrócenie serwetki na drugą stronę. Przy luźnej części harmonijki należy jeszcze zgiąć fragment o kształcie prostokąta, który będzie zwrócony w kierunku uformowanego wcześniej trójkąta. Tego typu zabiegi pomogą w stworzeniu stabilnej podstawy wachlarza. Rozłożony wachlarzyk można ustawić na stole, obok zastawy.
Zobacz też: Koszyczek wielkanocny - co musi się w nim znaleźć i dlaczego.
Składanie serwetek papierowych na wzór bożonarodzeniowej choinki
Święta Bożego Narodzenia wymagają wyjątkowej oprawy. Jednym z kluczowych elementów przygotowań do tych szczególnych dni jest dekoracja stołu. Z tego względu pomocna może się okazać krótka instrukcja składania serwetek papierowych na święta w formę choinki . Wbrew pozorom motyw ten jest dość łatwy do odtworzenia. Do uformowania kształtu choinki potrzebne są zielone kwadratowe serwetki, mające bok o długości około 45 cm. Pierwszym krokiem jest złożenie serwetki na pół, a następnie jeszcze raz na połowę. Wszystkie części serwetki należy następnie zagiąć do środka, żeby rogi miały od siebie podobną odległość. Kolejnym krokiem jest odwrócenie serwetki na drugą stronę. Następnie należy zagiąć do środka lewą część choinki. Tę samą czynność trzeba wykonać z prawym skrzydłem drzewka. Teraz należy ponownie odwrócić choinkę na drugą stronę oraz odwinąć do góry wszystkie rogi. Wierzchołki drzewka, z wyłączeniem pierwszego, należy włożyć pod spód. Warto dodać, że choinkę z serwetki można ozdobić wedle własnych preferencji , np. dopinając kokardkę lub doszywając koraliki. Gotową dekorację można już ułożyć na stole.
Składanie serwetek na stół – wzór stożka
Składanie serwetek w formę stożka to jeden z popularniejszych wzorów, często spotykany w restauracjach oraz hotelach. Tego typu motyw można stworzyć przy użyciu serwetek z papieru lub serwetek tkaninowych (polecany jest zwłaszcza sztywny len). Jeśli serwetka nie współpracuje, można podpiąć ją dodatkową szpilką lub spinaczem. Na początku należy rozłożyć serwetkę. Kolejnym krokiem jest złożenie jej w połowie. Następnie trzeba zawinąć prawy górny róg w kierunku linii zgięcia. Prawy bok należy złożyć wzdłuż tej samej linii. Końcowym ruchem jest złapanie serwetki za prawy górny róg i postawienie stożka na stole. Warto dopracować figurę, nadając jej odpowiedni kształt, wyrównując zagięcia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN