Mrożenie potraw po świętach. Jak robić to bezpiecznie?

389A7984
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jakie produkty można mrozić?
Jakie produkty można mrozić?
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Święta Wielkanocne to czas, w którym kupujemy i spożywamy większe ilości jedzenia niż zazwyczaj. Co zrobić z potrawami, które zostaną nam po świętach? Możemy je zamrozić. Jak zrobić to bezpiecznie? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dziennikarka i propagatorka "Zero Waste" Sylwia Majcher.

Czego nie powinno się mrozić?

Święta Wielkanocne generują ogromną ilość jedzenia, której często nie jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. Większość z nas decyduje się wówczas na zamrożenie potraw. W studiu Dzień Dobry TVN dziennikarka i propagatorka "Zero Waste" Sylwia Majcher, opowiedziała widzom co wolno, a czego nie wolno mrozić.

- Mrożonki są okej pod warunkiem, że będziemy mrozić produkty jak najlepszej jakości, bo mrożenie nie poprawia nam jakości tych produktów. Jeśli coś mamy już nadpsutego, to magia się w tej zamrażarce nie zadzieje, więc mrozimy świeże produkty - tłumaczy ekspertka.

Czego nie można mrozić? - Surowych jajek w całości, bo potem też tego nie wykorzystamy, jeśli już, to białko i żółtko osobno. Potem białko możemy wykorzystać do przygotowania bezy, żółtko do jakiegoś kremu. Jajek ugotowanych też nie polecam mrozić, one się rozwarstwią, stracą swoją strukturę - ostrzega nasza gościni.

Do zamrażarki nie wkładamy też m.in. warzyw i owoców z dużą zawartością wody (np. sałaty, winogron, ogórka), potraw z dodatkiem żelatyny (ryb czy nóżek w galarecie), majonezu i śmietany czy pomidorów (w całości).

Mrożenie potraw po świętach

Jakie potrawy możemy zamrozić? Będzie to przede wszystkim pieczywo.

- Kroimy w kromki, żeby było na później łatwiej je wykorzystać. Każdą kromkę możemy przełożyć papierem do pieczenia, łatwiej wyjąć. Rozmrażamy w temperaturze pokojowej, w piekarniku, w tosterze - wyjaśnia Sylwia Majcher.

Bardzo dobrze mrożą się również m.in. drobne owoce (poziomki, maliny, truskawki), warzywa (marchew, fasolka), grzyby (kozaki, maślaki, kurki), surowe mięso, ryby czy gotowe dania (pierogi, zupy) i ciasto kruche (babka wielkanocna, mazurek, sernik).

- Na etykiecie zapisujemy datę mrożenia i datę wyjęcia, [...] dzięki temu będzie nam łatwiej później szukać produktów, które musimy zjeść - podsumowuje dziennikarka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości