Dlaczego lody w pudełku twardnieją po otwarciu? Jest prosty trik, by temu zapobiec

lody w pudełku
Dlaczego lody w pudełku twardnieją po otwarciu? Jest prosty trik, by temu zapobiec
Źródło: Basak Gurbuz Derman/Getty Images
Lody są świetnym przysmakiem na upalne dni. Jednak przechowując je w pudełku w zamrażarce, z czasem stają się twarde jak kamień i trzeba się napracować, by wyjąć je z opakowania i podzielić na porcje. Istnieje jednak łatwy sposób, żeby deser nie twardniał. Co trzeba zrobić?

Lody w pudełku - dlaczego twardnieją?

Z pewnością wielu z was doświadczyło takiej sytuacji. Otworzyliście pudełko z lodami, nałożyliście sobie porcję i z powrotem wsadziliście opakowanie do zamrażarki. Kiedy znów nasza was ochota na coś słodkiego, sięgnęliście po lody, ale tym razem były już bardzo twarde i nie tak kremowe oraz puszyste jak wcześniej.

DD_20230614_Lody_REP
Domowe lody - zrób to sam
Źródło: Dzień Dobry TVN

Badaczka dr hab. Katarzyna Siuzdak, prof. Instytutu Maszyn Przepływowych PAN w Gdańsku, która prowadzi na Instagramie konto "science mission", wyjaśniła internautom, dlaczego lody twardnieją w zamrażarce.

- To wszystko to wina temperatury. Najlepiej przechowywać lody w temperaturze od -12 do -20 stopni Celsjusza. W temperaturze powyżej -12 stopni C zaczynają się tworzyć kryształki lodu i dlatego nasze lody stają się ziarniste. A w temperaturze poniżej -20 stopni C stają się twarde. Lody, które wyjęłam i nieco zjadłam, miały kontakt z powietrzem, dlatego straciły nieco swoją wilgotność i zmieniły teksturę na bardziej ziarnistą. Gdy tak wkładamy i wyjmujemy lody z zamrażarki, to najpierw się trochę rozpuszczają, potem zamarzają i tworzą się kryształki lodu - powiedziała naukowczyni w wideo na Instagramie.

Co zrobić, by lody nie były twarde?

Dr hab. Katarzyna Siuzdak doradziła swoim obserwatorom, co powinni zrobić, by lody nie stawały się twarde jak kamień. Okazuje się, że wystarczy odwrócić opakowanie z deserem do góry nogami.

- Ta górna roztopiona warstwa lodów nie będzie przenikać w pozostałą (niezjedzoną jeszcze) część, która spoczywa na dnie dnie pudełka. W ten sposób nie zostanie zniszczona struktura lodów, która jest jeszcze zamrożona. Kolejnym razem, gdy nagle najdzie cię ochota na lody, to nie będą one takie twarde i nie będziesz musiał grzać łyżki we wrzątku albo czekać aż nieco się rozmrożą - wskazała naukowczyni. Warto pamiętać jednak, by upewnić się, że pudełko z lodami jest dobrze zamknięte. Wówczas zawartość nie wypłynie na zewnątrz i nie ubrudzi zamrażarki.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości