Początki kuchni Dzień Dobry TVN były dość skromne.
- Zaczęło się wszystko po lewej stronie przy oknie. I to była taka prowizoreczka. To był taki blacik z przodu ładnie obity jakimiś deskami - powiedział Andrzej Polan.
Z czasem kuchnia rosła w siłę, stając się profesjonalnym i inspirującym zapleczem dla kulinarnej magii.
Smakowite wyzwania i kulinarni eksperymentatorzy
W kuchni Dzień Dobry TVN granice smaku są nagminnie przekraczane, a tradycja idzie w parze z innowacją. Prezenterka pogody Żaneta Rosińska przyznała, że największym zaskoczeniem w kuchni był dla niej sernik z majonezem. Z kolei kucharz Matteo Brunetti, z właściwym sobie temperamentem, wspomniał o przygotowanej przez siebie pizzy z kaszanką, zaznaczając: "Włoska łączy się z polską, dalsze, dalsze. Najważniejsze, żeby nie było ananasa".
Kuchnia jak magnes
Program zaczyna się wcześnie rano, nic więc dziwnego, że pod jego koniec pracujące przy nim osoby czują, jak im kiszki marsza grają. Wabione zapachami z kuchni błyskawicznie stawiają się w niej i zaczynają pochłaniać przygotowane dania.
- Zazwyczaj te porcje są takie jak prawdziwa nonna włoska, czyli są gigantyczne, żeby wszyscy się mogli najeść - powiedział Matteo Brunetti.
- Jak tylko zacznie grać zespół, wszyscy zbiegają się do kuchni, mam nagrania - dodał z uśmiechem Bartek Boratyn.
- Moim zdaniem kuchnia Dzień Dobry TVN to jest największe wyzwanie dla występujących na scenie. Człowiek zaczyna śpiewać i nagle patrzy, że zostaje tylko dwóch dyżurnych operatorów kamer, a cała reszta biegnie do kuchni, żeby coś zjeść - trafnie spuentował Artur Andrus.
Gwiazdy przy stole: od księżnej po Shaggy'ego
Apetyt na dania z kuchni Dzień Dobry TVN ma nie tylko ekipa pracująca przy programie, ale także gwiazdy.
- Miałem to szczęście, żeby gotować w kuchni, gdy był u nas Sting i Shaggy. Zrobiłem pierogi w wielkiej nadziei, że Sting może będzie chciał spróbować. Sting nie, ale przyszedł Shaggy i on spróbował pierogów. Także to było super - wspomniał Piotr Kucharski.
Z kolei Adam Polan miał okazję poczęstować swoimi naleśnikami księżnę Yorku, Sarah Ferguson.
- Ja mówię, jak się z nimi witać? Co tu robić? Mówię, czy mam dygać, czy nie dygać? No po prostu super. Było to piękne - powiedział kucharz.
Pamięć o Tomku Jakubiaku
Przez 20 lat w Dzień Dobry TVN gotowali wspaniali kucharze, którzy dzielili się z widzami nie tylko przepisami na myśl, o których aż cieknie ślinka, ale też swoim sercem i pasją. W tym roku pożegnaliśmy Tomka Jakubiaka i z tą stratą wciąż nie możemy się pogodzić.
- Tomek Jakubiak wziął się trochę w Dzień Dobry TVN dzięki mnie. Ja z Zielonej Góry znałem Grzesia Łapanowskiego. Jest super fajny, wygadany i mówię do producenta, mówię, słuchaj, Boże, słuchaj, zobacz, sprawdź, weźcie na próby kamerowe. Grzegorz Łapanowski przyszedł z Tomkiem i po pierwszym programie w kuchni, który zrobili, wszyscy wyskoczyli z papci - powiedział Bartek Jędrzejak.
- No nic, można tylko przypominać i pamiętać o Tomku z uśmiechem, z radością, bo taki on był i taki on jest dalej - dodał Michele Morrone.
Co jeszcze wydarzyło się w kuchni Dzień Dobry TVN? Odpowiedź znajdziecie w naszym materiale.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Gwiazdy, które narodziły się w Dzień Dobry TVN. Pamiętasz te momenty?
- Prowadzący wspominają swój debiut w DDTVN. "Czułem, jakbym przebiegł dwa maratony"
- Tak wyglądał pierwszy odcinek Dzień Dobry TVN. "Wszyscy się uczyliśmy"
Autor: Izabela Dorf
Reporter: Ł. Kowalski, A. Żurek
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN