Żurek z chrzanowymi ziemniakami
Składniki:
4 litry wody
20 g suszonych podgrzybków
pęczek włoszczyzny
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
100 g wędzonego boczku
2 cebule
500 ml zakwasu na żurek
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz i majeranek do smaku
Dodatki:
1 kg ziemniaków
2 łyżki tartego chrzanu
3 łyżki oliwy z oliwek
12 jajek przepiórczych
Przygotowanie:
Wodę wlać do garnka, dodać suszone grzyby, oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, gotować około 60 min. W tym czasie umyć dokładnie ziemniaki, pokroić na równe cząstki. W tym czasie: wymieszać chrzan z oliwą, dodać do ziemniaków i obtoczyć je w marynacie. Piec ziemniaki w rozgrzanym piekarniku do 200ºC około 30 minut aż będą miękkie. Ugotować jajka przepiórcze na twardo. Podsmażyć na patelni pokrojone w drobną kostkę, boczek i cebulę, dodać do odcedzonego wywaru. Następnie dodać zakwas, oraz przeciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Podawać z ziemniaczkami oraz jajkami przepiórczymi.
Zupa z ciecierzycy z salami
Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
150 g kiełbasy z dodatkiem papryki
5-6 liści jarmużu
15 brukselek
3 litry lekkiego bulionu warzywnego
400 ml przecieru pomidorowego
1 puszka ciecierzycy
chilli w proszku do smaku
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na oliwie. Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę i podsmażyć przez chwilę. Dodać porwany na kawałki jarmuż oraz pokrojoną na połówki brukselkę. Przez chwilę smażyć i zalać bulionem. Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać pomidory i ciecierzycę. Przyprawić chilli, solą i pieprzem. Gotować jeszcze około 10 minut. Podawać z podpieczonym chlebem.
Krem z pieczonej pietruszki i gruszki
Składniki:
1 cebula
1,3 kg korzenia pietruszki
2 gruszki
2-3 litry wywaru warzywnego
100 ml śmietany kremówki
2-3 łyżki masła
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
2 garście rukoli
100 g wędzonej makreli
Sposób przygotowania:
Pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Razem z pokrojoną cbeulą ułożyć na blasze do pieczenia i podpiec w mocno rozgrzanym piekarniku pod górną grzałką aby warzywa się przypiekły. Należy kontrolować ten proces aby nie przypalić za bardzo warzyw. Podpieczoną pietruszkę przełożyć do garnka, dodać obrane gruszki i zalać wywarem. Gotować aż pietruszka będzie miękka. Dodać śmietanę, masło i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Oliwę zmiksować z rukolą na gładki krem. Dodać tyle oliwy żeby konsystencją przypominała sos. Zupę podawać posypaną kawałkami wędzonej makreli i polaną rukolową oliwą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN