Zupy. Dobre na wszystko!

W naszej kuchni dziś królują na stole zupy!Żurek z chrzanowymi ziemniakami, zupa z ciecierzycy z salami, krem z pieczonej pietruszki i gruszki. Którą z nich dziś wybierzecie na obiad?

Żurek z chrzanowymi ziemniakami

Składniki:

4 litry wody

20 g suszonych podgrzybków

pęczek włoszczyzny

3 listki laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

100 g wędzonego boczku

2 cebule

500 ml zakwasu na żurek

3-4 ząbki czosnku

sól, pieprz i majeranek do smaku

Dodatki:

1 kg ziemniaków

2 łyżki tartego chrzanu

3 łyżki oliwy z oliwek

12 jajek przepiórczych

Przygotowanie:

Wodę wlać do garnka, dodać suszone grzyby, oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, gotować około 60 min. W tym czasie umyć dokładnie ziemniaki, pokroić na równe cząstki. W tym czasie: wymieszać chrzan z oliwą, dodać do ziemniaków i obtoczyć je w marynacie. Piec ziemniaki w rozgrzanym piekarniku do 200ºC około 30 minut aż będą miękkie. Ugotować jajka przepiórcze na twardo. Podsmażyć na patelni pokrojone w drobną kostkę, boczek i cebulę, dodać do odcedzonego wywaru. Następnie dodać zakwas, oraz przeciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Podawać z ziemniaczkami oraz jajkami przepiórczymi.

Zupa z ciecierzycy z salami

Składniki:

1 cebula

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

150 g kiełbasy z dodatkiem papryki

5-6 liści jarmużu

15 brukselek

3 litry lekkiego bulionu warzywnego

400 ml przecieru pomidorowego

1 puszka ciecierzycy

chilli w proszku do smaku

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na oliwie. Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę i podsmażyć przez chwilę. Dodać porwany na kawałki jarmuż oraz pokrojoną na połówki brukselkę. Przez chwilę smażyć i zalać bulionem. Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać pomidory i ciecierzycę. Przyprawić chilli, solą i pieprzem. Gotować jeszcze około 10 minut. Podawać z podpieczonym chlebem.

Krem z pieczonej pietruszki i gruszki

Składniki:

1 cebula

1,3 kg korzenia pietruszki

2 gruszki

2-3 litry wywaru warzywnego

100 ml śmietany kremówki

2-3 łyżki masła

sól i pieprz

gałka muszkatołowa

oliwa z oliwek

2 garście rukoli

100 g wędzonej makreli

Sposób przygotowania:

Pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Razem z pokrojoną cbeulą ułożyć na blasze do pieczenia i podpiec w mocno rozgrzanym piekarniku pod górną grzałką aby warzywa się przypiekły. Należy kontrolować ten proces aby nie przypalić za bardzo warzyw. Podpieczoną pietruszkę przełożyć do garnka, dodać obrane gruszki i zalać wywarem. Gotować aż pietruszka będzie miękka. Dodać śmietanę, masło i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Oliwę zmiksować z rukolą na gładki krem. Dodać tyle oliwy żeby konsystencją przypominała sos. Zupę podawać posypaną kawałkami wędzonej makreli i polaną rukolową oliwą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości