Zupa wonton z pierożkami - jak przyrządzić? Przepis i propozycje podania

Zupa wonton z pierożkami
Fot. Jowena Chua / Getty Images
Zupa wonton to najpopularniejsza zupa kuchni chińskiej. Ze względu na swój smak gości w wielu kuchniach orientalnych. Jej podstawą jest bulion wieprzowy, pierożki wonton i makaron ryżowy. Przygotowanie zupy jest dość czasochłonne. Jak przygotować zupę i pierożki wonton?

Zupa wonton w Chinach jest tym samym, co rosół w polskiej kuchni. Absolutny klasyk, który gości na stołach minimum raz w tygodniu. Nazwa won ton to określenie pierożków, które grają główną rolę w tym mięsnym bulionie.

Bulion zupy wonton musi być wyrazisty, pełen smaku mięsa i warzyw. Oryginalnie powstaje poprzez wielogodzinne wygotowywanie wieprzowych nóżek. Często stosuje się zamiennik w postaci drobiowego lub wołowego rosołu (wszystko zależy od gustu kucharza). Najważniejsze, aby zachować aromat i głębię smaku bulionu.

Zupa won ton - przepis:

· 1 litr bulionu (wieprzowego, wołowego lub rosołu),

· 5 łyżek sosu sojowego,

· 1 łyżka sosu rybnego,

· pęczek świeżej posiekanej kolendry,

· 3 cebulki dymki posiekane w pióra,

· 2 ząbki czosnku drobno posiekane,

· 5 centymetrów korzenia imbiru, pokrojonego w plasterki,

· łyżka oleju sezamowego.

Do ugotowanego bulionu lub rosołu dodaj wszystkie składniki, gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Gotowe pierożki ułóż w miseczce, posyp posiekaną kolendrą i zalej przygotowaną zupą. Tuż przed podaniem dodaj odrobinę oleju sezamowego. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Chińskie pierożki wonton

Tradycyjne ich nadzienie przyrządza się z wieprzowiny, jednak wykorzystuje się również krewetki, kurczaka, a nawet ostrygi. Niedawno pojawiła się również wegetariańska wersja pierożków. Podawane są samodzielnie lub w wywarze. Ciasto na pierożki wonton jest bardzo cienkie i delikatne w smaku, dlatego są uwielbiane przez ludzi na całym świecie.

Ciasto wonton - przepis:

· 100 g mąki ryżowej,

· 250 g mąki pszennej,

· 200 ml wrzątku,

· 1 łyżeczka soli.

Mąkę ryżową wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Połącz dokładnie, żeby uzyskać jednolitą masę, a następnie odstaw na 10 minut do przestudzenia. Do jeszcze ciepłego ciasta dosypuj stopniowo mąkę pszenną i rozcieraj widelcem. Kiedy połączysz obie mąki, zacznij rękoma wyrabiać ciasto - powinno stać się miękkie i sprężyste. Gotowe przykryj i odstaw na 20 min. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na bardzo cienką warstwę. Pierożki muszą być cienkie, wręcz przezroczyste. Na rozwałkowanym cieście wycinaj krążki od większego kieliszka. Po położeniu farszu na środek zlepiaj pierożki w sakiewkę.

Znane są dwie wersje przepisów na pierożki wonton - często to połączenie mąki ryżowej z mąką pszenną, ale w wielu rejonach Chin pierożki wonton zagniata się tylko z mąki pszennej.

Jak gotować pierożki?

Pierożki wonton gotuje się na parze około 7 minut (w zależności od ich wielkości). Podaje się je od razu po przygotowaniu, samodzielnie lub dodając do bulionu, jako jeden ze składników zupy wonton.

Pierożki wonton z wieprzowiną - przepis na farsz:

· 200 g mielonej wieprzowiny z chudej części (łopatka, szynka),

· centymetrowy kawałek imbiru starty na małych oczkach,

· 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez prasę,

· 3 łyżki sosu sojowego,

· 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry,

· sól, pieprz.

Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, a następnie nadziewaj pierożki.

Pierożki wonton z kurczakiem i krewetkami - przepis na farsz:

· 100 g mięsa z kurczaka bardzo drobno posiekane,

· 100 g krewetek bardzo drobno posiekane,

· 2 łyżki świeżej, posiekanej kolendry,

· 2 łyżki sosu sojowego,

· centymetrowy kawałek korzenia imbiru starty na drobnych oczkach,

· 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez prasę,

· 1 łyżka oleju sezamowego,

Wszystkie składniki dobrze połącz, a następnie nadziewaj pierożki.

Opcjonalnie możesz zamienić sos sojowy na sos rybny. Dodatkowo możesz również dodać drobno posiekaną małą szalotkę.

Pierożki możesz również podać tylko z farszem z kurczaka lub tylko z farszem krewetkowym.

Wegetariańskie pierożki wonton - przepis na farsz:

· pół cukinii posiekanej w paski,

· 1 papryka czerwona lub żółta pokrojona w cienkie paski,

· 2 marchewki pokrojone w cienkie paski,

· 1 seler naciowy pokrojony w cienkie paski,

· 2 cebule drobno posiekane,

· 1 łyżka sosu sojowego.

Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, odstaw do lodówki na 15 minut. Następnie nadziewaj pierożki.

Zobacz film: Zupa tajska. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości