Zupa tajska z krewetkami - przepisy
Owoce morza, a szczególnie krewetki, są powszechnie dostępne w Tajlandii, dlatego stanowią główny składnik wielu potraw. Najbardziej popularna w kuchni tajskiej jest tradycyjna zupa tajska, podawana właśnie z krewetkami lub z kurczakiem. W zależności od regiony Tajlandii może ona różnić się ostrością lub przewagą słodyczy w smaku. Również zupy gotowane w Europie różnią się od tych podawanych w tajskich domach. Zupa Tom Yum to najbardziej znana i lubiana na świecie tajska zupa, występująca w różnych wariantach: z kurczakiem, krewetkami i na ostro.
Zupa tajska z krewetkami na ostro:
· 300 gram krewetek,
· 200 gram filetu łososia pokrojonego w kawałki,
· 500 ml mleka kokosowego,
· litr wody,
· sok z połowy limonki,
· 1 łyżeczka papryczki chilli,
· pół łyżeczki papryczek piri piri,
· 2 ząbki czosnku drobno posiekanego,
· 5 cm korzeń imbiru pokrojony w plasterki,
· 150 g kiełków fasoli mung,
· 1 pęczek poszatkowanej kolendry,
· 2 łyżki sosu sojowego,
· 2 łyżki śmietany,
· 1 łyżka pasty curry,
· 2 łyżki oleju,
· szczypta kurkumy,
· sól, pieprz.
Zagotuj wodę, dodaj do niej mleko kokosowe i dobrze wymieszaj, żeby otrzymać jednolity wywar. Następnie dodaj imbir, sól, pieprz, kurkumę, papryczki chilli i piri piri, pastę curry i sok z limonki. Wymieszaj wszystko i gotuj na małym ogniu 15 minut. Następnie dodaj posiekany czosnek i sos sojowy, po czym dalej gotuj na małym ogniu. Na patelni podsmażaj chwilę krewetki, a następnie dodaj je do zupy. Gotuj wszystko 10 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Na dno miseczki połóż kiełki fasoli i łyżkę śmietany, następnie zalej wszystko zupą, a jej wierzch posyp świeżą kolendrą.
Zupa tajska z krewetkami i mlekiem kokosowym:
· litr wody,
· 300 gram krewetek,
· 200 ml mleka kokosowego,
· 1 pęczek szczypiorku (drobno posiekany),
· 3-4 sztuki cebulki dymki ze szczypiorku (drobno posiekane),
· 2 ząbki czosnku (rozgniecione i drobno posiekane),
· 4 marchewki pokrojone w słupki,
· 5-centymetrowy korzeń imbiru (pokrojony w plasterki),
· 1 papryka chilli (drobno posiekana),
· sos sojowy do smaku,
· 2 łyżki oleju,
· pół łyżeczki kurkumy,
· pół łyżeczki curry,
· sól, pieprz.
W garnku rozgrzej olej. Następnie wrzuć cebulę, czosnek i papryczki chilli. Podsmażaj chwilę, mieszając. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj krewetki i chwilę smaż. Dodaj wodę, przyprawy, imbir i marchewki, a następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dodaj mleko kokosowe i gotuj 10 minut na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podawaj od razu po przygotowaniu. Kiedy zupę przelejesz w miseczki, posyp ją posiekanym szczypiorkiem.
Zupa tajska z krewetkami i kurczakiem:
· 300 gram krewetek,
· 200 gram piersi z kurczaka pokrojonej na kawałki,
· 300 ml mleka kokosowego,
· litr wody,
· 200 gram pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego,
· 2 łyżki sosu sojowego,
· łyżeczka słodkiej papryki,
· szczypta papryczki chilli,
· sok z połowy limonki,
· pęczek szczypiorku drobno posiekanego,
· 2 szalotki drobno posiekane,
· pęczek świeżej posiekanej kolendry,
· 1 ząbek czosnku drobno posiekanego,
· sól, pieprz,
· olej.
Kurczaka i krewetki zamarynuj w oleju i czosnku - odstaw do lodówki na 30 minut. Wodę zagotuj, następnie dodaj do niej paprykę, chilli, sok z limonki, sos sojowy, sól, pieprz i gotuj wszystko na małym ogniu przez 20 minut. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj kurczaka i krewetki, smaż wszystko 10 minut. Zawartość patelni przełóż do wywaru, dodaj mleko kokosowe. Gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Podawaj od razu. Zupę przelaną do miseczek posyp posiekaną kolendrą i szczypiorkiem.
Kuchnia tajska
Kuchnia tajska łączy w sobie bogactwo smaków i kolorów. Oparta jest na tanich i łatwo dostępnych produktach, które mają nie tylko smakować, ale i dawać energię na cały dzień oraz zapewniać zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Kuchnia tajska wykorzystuje mnóstwo produktów, które są znane i jadane w Europie, dlatego tak chętnie jest wybierana przez Europejczyków czy ludzi na całym świecie. Kapusta, wieprzowina, słodka papryka, chilli i jalapeno - to podstawa kuchni tajskiej.
Prawie każdy sos i zupa tajska przyrządzane są na bazie mleka kokosowego. Zupy tajskie, podobnie jak te w innych krajach azjatyckich, są gęste (bulion, jest w niej jedynie dodatkiem), bardzo sycące i aromatyczne. Niewątpliwie wpływa na to połączenie smaków ostrego i słodkiego, charakterystyczne dla zup kuchni azjatyckich.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN