Przepisy kulinarne

Zupa krem z kasztanów jadalnych - prosty przepis

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
margouillatphotos/Getty ImagesZupa z kasztanów jadalnych

Kasztany jadalne to przysmak jakich mało. Można jeść je pieczone, a można zrobić z nich pyszną zupę krem. Czy kasztany polskie mogą być zamiennikiem w takiej zupie? Czym różnią się kasztany jadalne od innych? Sprawdź nasz prosty przepis i dowiedz się, jak poprawnie przygotować to danie.

Kasztany polskie a kasztany jadalne

Kasztany jadalne są owocami prawdziwych kasztanowców. Drzewa te są z rodziny bukowatych, i tak jak buki wolą cieplejsze klimaty niż polski. Najczęściej rosną we Francji czy Niemczech, gdzie można dostać ich owoce. Są one jadalne, w przeciwieństwie do kasztanów, które kojarzą nam się z jesienią. Polska odmiana kasztanów nie jest jadalna, chociaż można z nich robić maceraty oraz nalewki. Drzewa, które popularnie nazywane są kasztanowcami, tak naprawdę należą do innej rodziny - mydleńcowatych.

Zupa krem z kasztanów jadalnych - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kasztany jadalne - 500 g,
  • bulion warzywny - 500 ml,
  • mleko roślinne, najlepiej kokosowe - 250 ml,
  • ziemniaki - 100 g,
  • cebula 100 g,
  • olej roślinny - 30 ml,
  • sól,
  • pieprz,
  • liście laurowe,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. 1Kasztany należy oczyścić, każdy naciąć na krzyż z płaskiej strony. Tak przygotowane układać w dużym rondlu z grubym dnem.
  2. 2Wodę zagotować i zalać kasztany. Gotować około 15 minut, aż skórka zacznie odchodzić.
  3. 3Po tym czasie odlać je, ostudzić i wysuszyć. Kilka obranych kasztanów zostawić do ozdoby. Wszystkie pozostałe obrać z łupin i posiekać.
  4. 4W garnku z powłoką nieprzywierającą rozgrzać olej. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę.
  5. 5Warzywa wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć przez około 10 minut.
  6. 6Dodać mleko kokosowe i podsmażać dalej przez kolejne 5 minut.
  7. 7Po tym czasie zalać bulionem i dodać przyprawy, gotować aż ziemniaki zmiękną.
  8. 8Do wywaru dodać posiekane kasztany i gotować 30 minut.
  9. 9Zupę przelać i zmiksować. Można podawać na ciepło ozdobioną kasztanami pieczonymi lub gotowanymi.

Smacznego!

Zobacz wideo: Czy kasztany mają moc?

Czy kasztany mają moc?
Czy kasztany mają moc?
Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: margouillatphotos/Getty Images

Pozostałe wiadomości