Jadalne kasztany, czyli egzotyczna przekąska
W Polsce kasztany jadalne wciąż stanowią rarytas i raczej "egzotyczną" przekąskę, aniżeli regularny składnik dań. Jednak w pasie śródziemnomorskim - od Portugalii do Turcji stanowiły one podstawę diety jesienno-zimowej. Do XVI wieku można było mówić wręcz o kulturach kasztanowych, gdzie ten składnik był kluczowy w wyżywieniu. Owoce buka stanowiły bowiem substytut zbóż, zwłaszcza w górskich i niegościnnych rejonach, gdzie ciężko było uprawiać rolę.
Jesień
Zupa kasztanowa znana jest już od lat, można ją robić z różnymi dodatkami. Przykładowo, w Anglii popularna jest z dynią i grzybami. Sprawdź, jak prostu przygotować niesamowitą zupę krem z jadalnych kasztanów.
Zupa krem z kasztanów jadalnych - przepis krok po kroku
Składniki:
- kasztany jadalne - 500 g,
- bulion warzywny - 500 ml,
- mleko roślinne, najlepiej kokosowe - 250 ml,
- ziemniaki - 100 g,
- cebula 100 g,
- olej roślinny - 30 ml,
- sól,
- pieprz,
- liście laurowe,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Kasztany należy oczyścić, każdy naciąć na krzyż z płaskiej strony. Tak przygotowane układać w dużym rondlu z grubym dnem.
- Wodę zagotować i zalać kasztany. Gotować około 15 minut, aż skórka zacznie odchodzić.
- Po tym czasie odlać je, ostudzić i wysuszyć. Kilka obranych kasztanów zostawić do ozdoby. Wszystkie pozostałe obrać z łupin i posiekać.
- W garnku z powłoką nieprzywierającą rozgrzać olej. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę.
- Warzywa wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć przez około 10 minut.
- Dodać mleko kokosowe i podsmażać dalej przez kolejne 5 minut.
- Po tym czasie zalać bulionem i dodać przyprawy, gotować aż ziemniaki zmiękną.
- Do wywaru dodać posiekane kasztany i gotować 30 minut.
- Zupę przelać i zmiksować. Można podawać na ciepło ozdobioną kasztanami pieczonymi lub gotowanymi.
Smacznego!
Zobacz wideo: Czy kasztany mają moc?
Zobacz także:
- Wyciąg z kasztanowca – naturalny preparat na żylaki i hemoroidy
- (S)Kup pan kasztany
- Wyhoduj sobie drzewo. Z Łukaszem Skopem to bardzo proste
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: margouillatphotos/Getty Images