Przepisy kulinarne

Zupa krem z kasztanów jadalnych, która zachwyci każdego. Sprawdź, jak smakuje jesień

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Autor:
Teofila
Siewko
Zupa z kasztanów

Kasztany jadalne to przysmak jakich mało. Można jeść je pieczone, a można zrobić z nich pyszną zupę krem. Czy kasztany polskie mogą być zamiennikiem w takiej zupie? Czym różnią się kasztany jadalne od innych? Sprawdź nasz prosty przepis i dowiedz się, jak poprawnie przygotować to danie.

Jadalne kasztany, czyli egzotyczna przekąska

W Polsce kasztany jadalne wciąż stanowią rarytas i raczej "egzotyczną" przekąskę, aniżeli regularny składnik dań. Jednak w pasie śródziemnomorskim - od Portugalii do Turcji stanowiły one podstawę diety jesienno-zimowej. Do XVI wieku można było mówić wręcz o kulturach kasztanowych, gdzie ten składnik był kluczowy w wyżywieniu. Owoce buka stanowiły bowiem substytut zbóż, zwłaszcza w górskich i niegościnnych rejonach, gdzie ciężko było uprawiać rolę. 

Jesień

Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej
Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej Dzień Dobry TVN
wideo 2/5

Zupa kasztanowa znana jest już od lat, można ją robić z różnymi dodatkami. Przykładowo, w Anglii popularna jest z dynią i grzybami. Sprawdź, jak prostu przygotować niesamowitą zupę krem z jadalnych kasztanów.

Zupa krem z kasztanów jadalnych - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kasztany jadalne - 500 g,
  • bulion warzywny - 500 ml,
  • mleko roślinne, najlepiej kokosowe - 250 ml,
  • ziemniaki - 100 g,
  • cebula 100 g,
  • olej roślinny - 30 ml,
  • sól,
  • pieprz,
  • liście laurowe,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. 1Kasztany należy oczyścić, każdy naciąć na krzyż z płaskiej strony. Tak przygotowane układać w dużym rondlu z grubym dnem.
  2. 2Wodę zagotować i zalać kasztany. Gotować około 15 minut, aż skórka zacznie odchodzić.
  3. 3Po tym czasie odlać je, ostudzić i wysuszyć. Kilka obranych kasztanów zostawić do ozdoby. Wszystkie pozostałe obrać z łupin i posiekać.
  4. 4W garnku z powłoką nieprzywierającą rozgrzać olej. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę.
  5. 5Warzywa wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć przez około 10 minut.
  6. 6Dodać mleko kokosowe i podsmażać dalej przez kolejne 5 minut.
  7. 7Po tym czasie zalać bulionem i dodać przyprawy, gotować aż ziemniaki zmiękną.
  8. 8Do wywaru dodać posiekane kasztany i gotować 30 minut.
  9. 9Zupę przelać i zmiksować. Można podawać na ciepło ozdobioną kasztanami pieczonymi lub gotowanymi.

Smacznego!

Zobacz wideo: Czy kasztany mają moc?

Czy kasztany mają moc?
Czy kasztany mają moc? Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: margouillatphotos/Getty Images

Pozostałe wiadomości