Sałatka z rukolą, gruszką, serem pleśniowym, żurawiną, Crunchy i winegretem orzechowym
Produkty Sante:
Żurawina
Crunchy naturalne
Orzechy włoskie
Sól himalajska
Sezam
Składniki
Sałatka:
Rukola
1 gruszka
½ opakowania sera pleśniowego
Garść Żurawiny Sante
Garść Crunchy Naturalnego Sante
Winegret orzechowo-sezamowy
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy dijon
½ łyżeczki miodu
Sól himalajska Sante
Pieprz
Łyżka Sezamu Sante
2 posiekane Orzechy włoskie Sante
Przygotowanie:
Rukolę płuczemy. Gruszkę obieramy i kroimy na małe cząstki. Ser również kroimy. W misce mieszamy rukolę, ser, gruszkę żurawinę, dodajemy granolę. Przygotowujemy winegret i polewamy nim sałatkę.
Winegret
W miseczce mieszamy oliwę, ocet, musztardę, miód, dodajemy sól, pieprz, sezam i posiekane orzechy.
Zapiekanka z amarantusem, kasza jaglaną, serem feta i pieczarkami
Produkty Sante:
Amarantus Bio
Kasza jaglana
Sól himalajska
Słonecznik łuskany / Dynia – pestki łuskane
Składniki
2 szklanki Amarantusa Sante
2 szklanki Kaszy jaglanej Sante
Cebula, czosnek
Ser feta
6 pieczarek
Szczypiorek
2 jajka
Oliwa
Słonecznik łuskany Sante/ Dynia – pestki łuskane Sante
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną oraz amarantus ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć. Ser feta pokroić na drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Kasze, cebule, czosnek, pieczarki, ser feta i szczypiorek oraz dwa jajka wymieszać i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec do uzyskania stałej konsystencji. Dla chrupkości można dodać ziarna słonecznika oraz dyni.
Sernik na spodzie z Granoli i suszonych śliwek
Produkty Sante:
Granola z granatem
Suszone śliwki
Masło orzechowe
Ksylitol
Składniki
Spód :
150 g Granoli z granatem Sante
100 g masła roztopionego
1 jajko
1 łyżka proszku do pieczenia
100g posiekanych Śliwek suszonych Sante
1 łyżka miodu
½ szklanki mąki bezglutenowej
3 łyżki Masła Orzechowego Sante
Ciasto:
600g sera naturalnego do serników
100 g serka mascarpone
100 g kwaśnej śmietany 22%
Szklanka Ksylitolu Sante
½ opakowania cukru waniliowego
Łyżka proszku do pieczenia
5 jajek
Przygotowanie:
Spód: Granolę lekko kruszymy. Wszystkie składniki ( oprócz masła orzechowego ) mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na nim wykładamy ciasto i pieczemy ok 15 min w 160 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia, a następnie smarujemy masłem orzechowym. W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy, aby nie wpuści do ciasta powietrza. Całość wylewamy na upieczony spód. I pieczemy w 160 st.C aż ciasto lekko zbrązowieje.(ok 1,5 h )
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN