Wojskowa kuchnia w DDTVN: pulpety w sosie!

W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś Piotr Kucharski, którego zainspirowała kuchnia wojskowa. Na naszym stole pojawiły się takie smakołyki jak: grochówka z wkładką, kapusta a'la bigos i pulpety w sosie. Smacznego!

Grochówka z wkładką

Składniki:

2 łyżki oleju

1 cebula

1 liść laurowy

2-3 ziarenka ziela angielskiego

3-4 ziarenka pieprzu

200 g łuskanego suszonego grochu

2 litry wywaru mięsnego

2 marchewki

400 g wędzonego boczku

500 g ziemniaków

majeranek

Przygotowanie:

Groch namoczyć dzień wcześniej (wstawić go do wody na co najmniej 12 godzin). Odcedzić, przełożyć do garnka i zalać wywarem mięsnym. Boczek pokroić w grube plastry i obsmażyć z każdej strony na patelni, dodać do zupy. Na tłuszczu po boczku podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać do zupy. Dodać przyprawy i gotować aż groch będzie miękki. Jeśli zupa jest zbyt gęsta podlać wodą. Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki. Gotować całość aż groch zacznie się rozpadać. Całość przyprawić solą, pieprzem i obficie majerankiem.

Kapusta a’la bigos z pieczonymi żeberkami

Składniki:

1 cebula

2 łyżki oleju

1 główka białej kapusty

4 ziemniaki

500 g pieczarek

2 łyżki masła

1 puszka krojonych pomidorów

sól

pieprz

Żeberka:

2 kg żeberek wieprzowych

Marynata:

2 łyżki słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

4 ząbki czosnku

4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżka majeranku

2 łyżeczki soli

3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wszystkie składniki na marynatę zmiksować w malakserze, żeby uzyskać gęstą masę. Żeberka wyporcjować i natrzeć marynatą. Ułożyć na blaszce i wstawić do pieczenia na godzinę do nawet półtorej godziny.

Kapusta: cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać poszatkowaną kapustę i dusić całość aż będzie miękka. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle, dodać do kapusty. Gdy kapusta i ziemniaki będą miękkie, dodać pomidory z puszki i dusić na wolnym ogniu jeszcze przez godzinę. Wszystko dokładnie przyprawić solą i pieprzem.

Kulki mocy, czyli pulpety w sosie

Składniki:

300 g mielonego mięsa wieprzowego

300 g mielonego mięsa wołowego

300 g mięsa z surowej kiełbasy (biała nieparzona)

2 bułki namoczone w mleku

2 jajka

bułka tarta

sól

pieprz

olej do smażenia

Sos:

1 cebula

1 łyżka oleju

4 łyżki musztardy francuskiej

300 ml śmietany kremówki

2 pęczki koperku

sól

pieprz

Kasza:

400 g kaszy mazurskiej

2 marchewki

1 por

2 jajka

sól

pieprz

Przygotowanie:

Kaszę ugotować z tartą marchewką i pokrojonym w krążki porem. Wystudzić i wymieszać z roztrzepanymi jajkami i zapiec przez 30 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Wymieszać wszystkie rodzaje mięsa, doprawić solą i pieprzem. Dodać bułkę namoczoną w mleku i jajka, wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać bułkę tartą. Mokrymi dłońmi uformować kulki i obsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem.

Sos: cebulę posiekać i podsmażyć na oleju aż będzie miękka. Dodać musztardę i podsmażyć przez chwilę. Zalać śmietaną i wymieszać. Wszystko razem podgotować, dodać posiekany koperek i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Sosem zalać pulpety i dusić jeszcze przez kilka minut.

Kaszę podawać z sosem i pulpetami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości