Grochówka z wkładką
Składniki:
2 łyżki oleju
1 cebula
1 liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
3-4 ziarenka pieprzu
200 g łuskanego suszonego grochu
2 litry wywaru mięsnego
2 marchewki
400 g wędzonego boczku
500 g ziemniaków
majeranek
Przygotowanie:
Groch namoczyć dzień wcześniej (wstawić go do wody na co najmniej 12 godzin). Odcedzić, przełożyć do garnka i zalać wywarem mięsnym. Boczek pokroić w grube plastry i obsmażyć z każdej strony na patelni, dodać do zupy. Na tłuszczu po boczku podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać do zupy. Dodać przyprawy i gotować aż groch będzie miękki. Jeśli zupa jest zbyt gęsta podlać wodą. Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki. Gotować całość aż groch zacznie się rozpadać. Całość przyprawić solą, pieprzem i obficie majerankiem.
Kapusta a’la bigos z pieczonymi żeberkami
Składniki:
1 cebula
2 łyżki oleju
1 główka białej kapusty
4 ziemniaki
500 g pieczarek
2 łyżki masła
1 puszka krojonych pomidorów
sól
pieprz
Żeberka:
2 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
4 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wszystkie składniki na marynatę zmiksować w malakserze, żeby uzyskać gęstą masę. Żeberka wyporcjować i natrzeć marynatą. Ułożyć na blaszce i wstawić do pieczenia na godzinę do nawet półtorej godziny.
Kapusta: cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać poszatkowaną kapustę i dusić całość aż będzie miękka. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle, dodać do kapusty. Gdy kapusta i ziemniaki będą miękkie, dodać pomidory z puszki i dusić na wolnym ogniu jeszcze przez godzinę. Wszystko dokładnie przyprawić solą i pieprzem.
Kulki mocy, czyli pulpety w sosie
Składniki:
300 g mielonego mięsa wieprzowego
300 g mielonego mięsa wołowego
300 g mięsa z surowej kiełbasy (biała nieparzona)
2 bułki namoczone w mleku
2 jajka
bułka tarta
sól
pieprz
olej do smażenia
Sos:
1 cebula
1 łyżka oleju
4 łyżki musztardy francuskiej
300 ml śmietany kremówki
2 pęczki koperku
sól
pieprz
Kasza:
400 g kaszy mazurskiej
2 marchewki
1 por
2 jajka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kaszę ugotować z tartą marchewką i pokrojonym w krążki porem. Wystudzić i wymieszać z roztrzepanymi jajkami i zapiec przez 30 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Wymieszać wszystkie rodzaje mięsa, doprawić solą i pieprzem. Dodać bułkę namoczoną w mleku i jajka, wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać bułkę tartą. Mokrymi dłońmi uformować kulki i obsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem.
Sos: cebulę posiekać i podsmażyć na oleju aż będzie miękka. Dodać musztardę i podsmażyć przez chwilę. Zalać śmietaną i wymieszać. Wszystko razem podgotować, dodać posiekany koperek i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Sosem zalać pulpety i dusić jeszcze przez kilka minut.
Kaszę podawać z sosem i pulpetami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN