Jajka w skorupkach na ciepło
ilość porcji: 6
Składniki:
12 jajek,
2 ząbki śmietany,
masło,
pęczek natki pietruszki,
bułka tarta,
olej,
pieprz,
sól – według uznania.
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo, ostudzone w zimnej wodzie jajka. Przekroić ostrym nożem wzdłuż na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka oraz białka i drobno posiekać. Dodać masło, śmietanę oraz posiekana natkę lub szczypiorek. Mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Farszem wypełnić skorupki, każdą panierować w tartej bułce, lekko dociskając. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać na gorąco lub przestudzone.
Jajka w gniazdkach szpinakowych
ilość porcji: 6
Składniki:
6 jajek,
600 gramów szpinaku,
szalotka,
4/5 łyżek stołowych masła,
100 gramów śmietany,
gałka muszkatołowa,
pieprz,
sól – według uznania.
Przygotowanie:
Oczyszczona szalotkę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać oczyszczony szpinak, przykryć i dusić 5 minut, aż liście opadną. Dodać gęstą śmietanę i doprawić zmiażdżonym czosnkiem, gałka, sola oraz pieprzem. Wysmarować kokilki masłem, włożyć szpinak i łyżką zrobić wgłębienia. W utworzone dołki wbić po 1 jajku. Wierzch obłożyć płatkami masła. Zapiekać ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż jajka się zetną.
Jajka nadziewane grzybami
ilość porcji: 3
Składniki:
3 jajka na twardo,
1 szklanka grzybów,
1 cebula,
1 łyżka stołowa oleju,
0.65 szklanki kwaśnej śmietany,
pieprz,
sól,
musztarda (pół łyżki deserowej),
1 łyżka stołowa soku z cytryny,
koperek
Przygotowanie:
Ugotowane jajka na twardo obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Cebulę obrać posiekać razem z grzybami i podsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie dodać śmietanę (2 łyżki), przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, ostudzić. Napełnić masą połówki jajek. Przygotować sos: żółtka utrzeć z musztardą, dodać śmietanę (0.5 szklanki), odrobinę soku z cytryny lub octu winnego, przyprawić solą i pieprzem. Jajka ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać koperkiem.
Jajka w gniazdach
ilość porcji: 4
Składniki:
4 ugotowane jajka,
4 pomidory,
4 łyżki stołowe majonezu,
rzodkiewki (3 sztuki),
8 plasterków kiełbasy,
4 plasterki ogórka kiszonego,
szczypiorek,
rzeżucha,
rukola
Przygotowanie:
Pomidory opłukać i osuszyć. Każdemu ściąć z wierzchu grubszy plaster (ok. 1/3 pomidora). Ostrożnie wydrążyć miąższ. Puste pomidorowe gniazda ustawić na sicie do góry dnem, aby dobrze wyciekł sok. Do każdego z pomidorów włożyć po łyżce majonezu. Każde jajko z cieńszej strony naciąć trzykrotnie. W jedno nacięcie włożyć po 2 plasterki kiełbasy, w drugie plasterki rzodkiewki i wąsy szczypiorku, a w trzecie plastry ogórka kiszonego. Jajka umieścić w pomidorowych gniazdach. Brzegi pomidorów posypać rzeżuchą. Pomidory ustawić na półmisku przybranym rukolą.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN