Materiał promocyjny

Wielkanocne potrawy Doroty Gardias

Dorota wychowała się w domu, w którym tradycje są bardzo ważne. Jako katoliczka stara się spędzić każde święta w zgodzie ze swą wiarą. W Dzień Dobry TVN przedstawiła nam kilka pomysłów na wielkanocne potrawy.

Jajka w skorupkach na ciepło

ilość porcji: 6

Składniki:

12 jajek,

2 ząbki śmietany,

masło,

pęczek natki pietruszki,

bułka tarta,

olej,

pieprz,

sól – według uznania.

Przygotowanie:

Ugotowane na twardo, ostudzone w zimnej wodzie jajka. Przekroić ostrym nożem wzdłuż na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka oraz białka i drobno posiekać. Dodać masło, śmietanę oraz posiekana natkę lub szczypiorek. Mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Farszem wypełnić skorupki, każdą panierować w tartej bułce, lekko dociskając. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać na gorąco lub przestudzone.

Jajka w gniazdkach szpinakowych

ilość porcji: 6

Składniki:

6 jajek,

600 gramów szpinaku,

szalotka,

4/5 łyżek stołowych masła,

100 gramów śmietany,

gałka muszkatołowa,

pieprz,

sól – według uznania.

Przygotowanie:

Oczyszczona szalotkę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać oczyszczony szpinak, przykryć i dusić 5 minut, aż liście opadną. Dodać gęstą śmietanę i doprawić zmiażdżonym czosnkiem, gałka, sola oraz pieprzem. Wysmarować kokilki masłem, włożyć szpinak i łyżką zrobić wgłębienia. W utworzone dołki wbić po 1 jajku. Wierzch obłożyć płatkami masła. Zapiekać ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż jajka się zetną.

Jajka nadziewane grzybami

ilość porcji: 3

Składniki:

3 jajka na twardo,

1 szklanka grzybów,

1 cebula,

1 łyżka stołowa oleju,

0.65 szklanki kwaśnej śmietany,

pieprz,

sól,

musztarda (pół łyżki deserowej),

1 łyżka stołowa soku z cytryny,

koperek

Przygotowanie:

Ugotowane jajka na twardo obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Cebulę obrać posiekać razem z grzybami i podsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie dodać śmietanę (2 łyżki), przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, ostudzić. Napełnić masą połówki jajek. Przygotować sos: żółtka utrzeć z musztardą, dodać śmietanę (0.5 szklanki), odrobinę soku z cytryny lub octu winnego, przyprawić solą i pieprzem. Jajka ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać koperkiem.

Jajka w gniazdach

ilość porcji: 4

Składniki:

4 ugotowane jajka,

4 pomidory,

4 łyżki stołowe majonezu,

rzodkiewki (3 sztuki),

8 plasterków kiełbasy,

4 plasterki ogórka kiszonego,

szczypiorek,

rzeżucha,

rukola

Przygotowanie:

Pomidory opłukać i osuszyć. Każdemu ściąć z wierzchu grubszy plaster (ok. 1/3 pomidora). Ostrożnie wydrążyć miąższ. Puste pomidorowe gniazda ustawić na sicie do góry dnem, aby dobrze wyciekł sok. Do każdego z pomidorów włożyć po łyżce majonezu. Każde jajko z cieńszej strony naciąć trzykrotnie. W jedno nacięcie włożyć po 2 plasterki kiełbasy, w drugie plasterki rzodkiewki i wąsy szczypiorku, a w trzecie plastry ogórka kiszonego. Jajka umieścić w pomidorowych gniazdach. Brzegi pomidorów posypać rzeżuchą. Pomidory ustawić na półmisku przybranym rukolą.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości