W kuchni DDTVN roszponkowa rozpusta :)

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy bazujące na zdrowej, zielonej roszponce. Co powiecie na krem z roszponki i kurczaka z sosem serowym z roszponką i mango z makiem?

Kremowa roszponkowa

Składniki:

duża paczka roszponki

3-4 ziemniaki

1 pęczek kopru

500 ml śmietanki 36 proc.

sól

pieprz

sok i skórka z cytryny

włoszczyzna

4 kiwi

4 okrągłe bułki kajzerki

masło klarowane

Przygotowanie:

Bułki wydrążamy i wydrążone środki skrapiamy masłem klarowanym, posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do piekarnika wraz z wydrążoną bułką na około 15 minut. Ziemniaki gotujemy w niedużej ilości wody z dodatkiem gałązek kopru, soli, pieprzu. Roszponkę przesmażamy na maśle krótką chwilę. Gałązki wyjmujemy z ziemniaków, je natomiast miksujemy z przesmażoną roszponką, śmietaną na krem. Doprawiamy raz jeszcze solą, pieprzem białym, skórką i sokiem z cytryny. Zupę podajemy z plasterkami kiwi, grzankami w bułce.

Kurczak z sosem serowym z roszponką i mango z makiem

Składniki:

10 pałek z kurczaka

papryka ostra

sól

pieprz

musztarda rosyjska

masło klarowane

Przygotowanie:

Kurczaka sprawiamy przyprawami z dodatkiem musztardy i odstawiamy. Następnie obsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor. Obsmażony wykładamy na sos w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika, ale teraz zabieramy się za sos.

Sos:

500 ml śmietanki 36 proc.

200 g sera tartego dojrzewającego (parmezan, bursztyn)

duża paczka roszponki

250 ml bulionu drobiowego

szczypiorek

Przygotowanie:

Na tłuszczu ze smażenia przesmażamy krótko szczypiorek, dodajemy bulion drobiowy, śmietankę i ser dojrzewający. Mieszamy i dodajemy roszponkę.

2 dojrzałe mango

1 łyżka maku

olej z pestek winogron a jeszcze lepiej olej makowy

ocet jabłkowy

sól

pieprz

cukier do smaku

roszponka raz jeszcze

Przygotowanie:

Mango obieramy i miksujemy z olejem, octem. Dodajemy przyprawy i mak. Miękkiego kurczaka w sosie przybieramy świeżą roszponką, polewamy mango z makiem.

Roszponka w towarzystwie

Składniki:

Ciasto:

400 g mąki

200 g masła

czarnuszka

sól

4 żółtka

Przygotowanie:

Z ww. składników przygotowujemy ciasto kruche, wylepiamy nim formę do tarty i zapiekamy.

300 g twarożku koziego

200 ml śmietanki

2 jajka

skórka z cytryny

tymianek świeży

pieprz czarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy i wykładamy na podpieczony spód, ponownie wstawiamy do pieczenia.

Dekoracja:

roszponka

szczaw

botwinka

rzodkiewka

pomidorki koktajlowe

papryka żółta

kapusta młoda

żółte i fioletowe prymulki

biała begonia

bratki fioletowe

Sos:

2-3 łyżki miodu

ocet jabłkowy

olej z pestek winogron

sól

pieprz

Przygotowanie:

Pieczoną tartę dekorujemy listkami roszponki, szczawiu, botwinki, kwiatami i wszystko polewamy sosem z octu, miodu i oleju.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości