Kremowa roszponkowa
Składniki:
duża paczka roszponki
3-4 ziemniaki
1 pęczek kopru
500 ml śmietanki 36 proc.
sól
pieprz
sok i skórka z cytryny
włoszczyzna
4 kiwi
4 okrągłe bułki kajzerki
masło klarowane
Przygotowanie:
Bułki wydrążamy i wydrążone środki skrapiamy masłem klarowanym, posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do piekarnika wraz z wydrążoną bułką na około 15 minut. Ziemniaki gotujemy w niedużej ilości wody z dodatkiem gałązek kopru, soli, pieprzu. Roszponkę przesmażamy na maśle krótką chwilę. Gałązki wyjmujemy z ziemniaków, je natomiast miksujemy z przesmażoną roszponką, śmietaną na krem. Doprawiamy raz jeszcze solą, pieprzem białym, skórką i sokiem z cytryny. Zupę podajemy z plasterkami kiwi, grzankami w bułce.
Kurczak z sosem serowym z roszponką i mango z makiem
Składniki:
10 pałek z kurczaka
papryka ostra
sól
pieprz
musztarda rosyjska
masło klarowane
Przygotowanie:
Kurczaka sprawiamy przyprawami z dodatkiem musztardy i odstawiamy. Następnie obsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor. Obsmażony wykładamy na sos w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika, ale teraz zabieramy się za sos.
Sos:
500 ml śmietanki 36 proc.
200 g sera tartego dojrzewającego (parmezan, bursztyn)
duża paczka roszponki
250 ml bulionu drobiowego
szczypiorek
Przygotowanie:
Na tłuszczu ze smażenia przesmażamy krótko szczypiorek, dodajemy bulion drobiowy, śmietankę i ser dojrzewający. Mieszamy i dodajemy roszponkę.
2 dojrzałe mango
1 łyżka maku
olej z pestek winogron a jeszcze lepiej olej makowy
ocet jabłkowy
sól
pieprz
cukier do smaku
roszponka raz jeszcze
Przygotowanie:
Mango obieramy i miksujemy z olejem, octem. Dodajemy przyprawy i mak. Miękkiego kurczaka w sosie przybieramy świeżą roszponką, polewamy mango z makiem.
Roszponka w towarzystwie
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
200 g masła
sól
4 żółtka
Przygotowanie:
Z ww. składników przygotowujemy ciasto kruche, wylepiamy nim formę do tarty i zapiekamy.
300 g twarożku koziego
200 ml śmietanki
2 jajka
skórka z cytryny
tymianek świeży
pieprz czarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy i wykładamy na podpieczony spód, ponownie wstawiamy do pieczenia.
Dekoracja:
roszponka
szczaw
botwinka
rzodkiewka
pomidorki koktajlowe
papryka żółta
kapusta młoda
żółte i fioletowe prymulki
biała begonia
bratki fioletowe
Sos:
2-3 łyżki miodu
ocet jabłkowy
olej z pestek winogron
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pieczoną tartę dekorujemy listkami roszponki, szczawiu, botwinki, kwiatami i wszystko polewamy sosem z octu, miodu i oleju.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN