Zobacz też: Kotlety mielone według przepisu Polana >>>
Kartacze ciasto:
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki dzielimy na pół i jedną część gotujemy w wodzie a drugą trzemy na tarce.
Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody przez ścierkę, wodę z ziemniaków zostawiamy aż na dnie naczynia pojawi się skrobia. Ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki mieszamy z surowymi. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz mieszamy z mąką pszenna i ziemniaczaną. Dodajemy do farszu skrobie z odciśniętych ziemniaków. Energicznie wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i kroimy na plastry. Tak przygotowane ciasto możemy nadziewać farszem.
Zobacz też:
Farsz mięsny:
Składniki:
- 500g karkówki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- majeranek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięsko kroimy na kawałki i smażymy na złoty kolor na patelni, dodajemy posiekana cebulę i czosnek oraz majeranek. Podlewamy wodą lub bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Przestudzony farsz mielimy na grubych oczkach i doprawiamy sola i pieprzem.
Okrasa:
Składniki:
- 100 ml oleju
- 3 posiekane cebule
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy cebulę, doprawiamy i dusimy aż cebulka zbrązowieje.
Zobacz też: Proste przepisy na kluski śląskie i roladę z modro kapustą >>>
Farsz z kaszy i suszonych grzybów:
- 200 g kaszy gryczanej
- 50 g grzybów suszonych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 60 g białego twarogu
- natka pietruszki
- tłuszcz gęsi
Przygotowanie:
Grzyby moczymy w wodzie przez noc. Odciskamy i siekamy, smażymy na gęsim tłuszczu z posiekana cebulą i czosnkiem, dodajemy ugotowaną kaszę. Całość dusimy przez kilka minut. Dodajemy posiekana natkę pietruszki ser biały i doprawiamy
sola i pieprzem.
Farsz z białego sera i ziół:
Składniki:
- 250 g twarogu
- Posiekany szczypiorek, koperek, pietruszka , estragon
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy do twarogu razem z posiekanymi ziołami.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN