Smaki dzieciństwa Mateusza Gesslera

W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Gessler przygotował dania, które pamięta z dzieciństwa, czyli: marynowaną kaczkę z sosem pomarańczowym i miniburgery. Kto nauczył go gotować?

Zakwas na barszcz

Składniki:

2 kg buraków

2 l wody

1 główka czosnku

1 jabłko

4 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

2 łyżki miodu

Skórka z chleba razowego - koniecznie na zakwasie

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Obierz buraki (przy kupnie ważne jest sprawdzenie, czy nie są gorzkie) i pokrój w grube plastry.

Czosnek obierz, ząbki przekrój na pół.

Wyparz duże naczynie z kamionki.

Układaj warstwami buraki, ząbki czosnku (pół porcji), liście laurowe, ziele angielskie i znowu buraki.

Na drugą warstwę warzyw połóż jabłko pokrojone w plastry, resztę czosnku i skórkę od chleba.

Całość posyp małą ilością soli i cukru.

W 2 litrach ciepłej wody (około 40°C) rozpuść miód. Tak przygotowaną miksturą zalej buraki.

Naczynie przykryj gazą lub lnianą ściereczką, obwiąż i zostaw w ciepłym miejscu na 3 do 7 dni.

Po około 2 dniach zbierz powstałą pianę, wyjmij skórkę i odstaw buraki do dalszego kiszenia.

Po kilku dniach przelej zakwas do wyparzonych butelek i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Marynowana kaczka z sosem pomarańczowym

Składniki:

4 piersi z kaczki (po 250 g)

Solanka

1 l wody

150 g soli

Marynata

300 ml soku z pomarańczy

2 łyżki miodu

2 łyżki siekanego estragonu

100 ml białego wina

2 łyżki siekanego tymianku

Sos pomarańczowy

200 ml marynaty

3 łyżki masła

1 papryczka habanero

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Umytą i osuszoną pierś z kaczki włóż na 12 godz. do solanki.

Z podanych składników przygotuj marynatę, po czym na 12–24 godz. przełóż do niej drób.

Pierś z kaczki osusz papierowym ręcznikiem, następnie skórę delikatnie ponacinaj w kratkę, tak by nie naruszyć mięsa.

Na rozgrzaną patelnię ułóż piersi skórą do dołu i smaż 2 min, po czym przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez 3 min.

Kaczkę przełóż do naczynia żaroodpornego, a następnie włóż do nagrzanego do 185°C piekarnika na 6–10 min.

Upieczony drób wyciągnij z pieca i odstaw na około godzinę.

W tym czasie przygotuj syrop pomarańczowy.

Do rondelka przelej 200 ml marynaty i zredukuj do 30% objętości.

Dodaj 2 łyżki miodu, posiekaną papryczkę habanero i zagęść sos zimnym masłem, by powstał gęsty syrop.

Dobrze schłodzoną kaczkę pokrój w cienkie plastry i polej pomarańczowym sosem.

Serwuj jako samodzielną zakąskę lub z dodatkiem sałaty.

Miniburgery

Składniki:

600 g antrykotu wołowego

1/4 szklanki wody

3 cebule zwykłe

1 cebula czerwona

4 pomidory

1 zielony ogórek

200 g majonezu (najlepiej przyrządzonego samodzielnie)

10 plastrów szynki schwarzwaldzkiej

Bułeczki pszenne

4 średnie ogórki konserwowe

4 plastry sera cheddar

Kilka liści sałaty rzymskiej

2 ząbki czosnku

2 łyżki musztardy

Rozmaryn

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Opłukane i osuszone mięso zmiel na grubych oczkach.

Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na złoty kolor.

Mięso i cebulę przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dolej 1/4 szklanki wody i wszystko dokładnie wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

Mokrą dłonią formuj okrągłe burgery o średnicy 6 cm i grubości około 1,5 cm.

Smaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez około 2 min z każdej strony.

Pod koniec smażenia na każdym z burgerów ułóż plasterek sera.

Bułki przetnij na pół i włóż do piekarnika na 3 min lub grilluj na patelni.

Z majonezu i musztardy przygotuj sos.

Umytą i osączoną sałatę porwij na mniejsze kawałki, z kolei pomidory, ogórki i czerwoną cebulę pokrój w cienkie plastry.

Szynkę podsmaż na patelni przez około minutę.

Na posmarowanych sosem połówkach bułek ułóż kawałki sałaty, na nich plasterki warzyw i szynkę.

Następnie połóż burgery, posmaruj sosem i nałóż drugą połówkę bułki.

Domowe hamburgery możesz dowolnie komponować, układając składniki w wybranej kolejności.

Serwuj je z frytkami również przygotowanymi w domu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości