Zakwas na barszcz
Składniki:
2 kg buraków
2 l wody
1 główka czosnku
1 jabłko
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki miodu
Skórka z chleba razowego - koniecznie na zakwasie
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Obierz buraki (przy kupnie ważne jest sprawdzenie, czy nie są gorzkie) i pokrój w grube plastry.
Czosnek obierz, ząbki przekrój na pół.
Wyparz duże naczynie z kamionki.
Układaj warstwami buraki, ząbki czosnku (pół porcji), liście laurowe, ziele angielskie i znowu buraki.
Na drugą warstwę warzyw połóż jabłko pokrojone w plastry, resztę czosnku i skórkę od chleba.
Całość posyp małą ilością soli i cukru.
W 2 litrach ciepłej wody (około 40°C) rozpuść miód. Tak przygotowaną miksturą zalej buraki.
Naczynie przykryj gazą lub lnianą ściereczką, obwiąż i zostaw w ciepłym miejscu na 3 do 7 dni.
Po około 2 dniach zbierz powstałą pianę, wyjmij skórkę i odstaw buraki do dalszego kiszenia.
Po kilku dniach przelej zakwas do wyparzonych butelek i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Marynowana kaczka z sosem pomarańczowym
Składniki:
4 piersi z kaczki (po 250 g)
Solanka
1 l wody
150 g soli
Marynata
300 ml soku z pomarańczy
2 łyżki miodu
2 łyżki siekanego estragonu
100 ml białego wina
2 łyżki siekanego tymianku
Sos pomarańczowy
200 ml marynaty
3 łyżki masła
1 papryczka habanero
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną pierś z kaczki włóż na 12 godz. do solanki.
Z podanych składników przygotuj marynatę, po czym na 12–24 godz. przełóż do niej drób.
Pierś z kaczki osusz papierowym ręcznikiem, następnie skórę delikatnie ponacinaj w kratkę, tak by nie naruszyć mięsa.
Na rozgrzaną patelnię ułóż piersi skórą do dołu i smaż 2 min, po czym przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez 3 min.
Kaczkę przełóż do naczynia żaroodpornego, a następnie włóż do nagrzanego do 185°C piekarnika na 6–10 min.
Upieczony drób wyciągnij z pieca i odstaw na około godzinę.
W tym czasie przygotuj syrop pomarańczowy.
Do rondelka przelej 200 ml marynaty i zredukuj do 30% objętości.
Dodaj 2 łyżki miodu, posiekaną papryczkę habanero i zagęść sos zimnym masłem, by powstał gęsty syrop.
Dobrze schłodzoną kaczkę pokrój w cienkie plastry i polej pomarańczowym sosem.
Serwuj jako samodzielną zakąskę lub z dodatkiem sałaty.
Miniburgery
Składniki:
600 g antrykotu wołowego
1/4 szklanki wody
3 cebule zwykłe
1 cebula czerwona
4 pomidory
1 zielony ogórek
200 g majonezu (najlepiej przyrządzonego samodzielnie)
10 plastrów szynki schwarzwaldzkiej
Bułeczki pszenne
4 średnie ogórki konserwowe
4 plastry sera cheddar
Kilka liści sałaty rzymskiej
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
Rozmaryn
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Opłukane i osuszone mięso zmiel na grubych oczkach.
Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na złoty kolor.
Mięso i cebulę przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dolej 1/4 szklanki wody i wszystko dokładnie wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
Mokrą dłonią formuj okrągłe burgery o średnicy 6 cm i grubości około 1,5 cm.
Smaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez około 2 min z każdej strony.
Pod koniec smażenia na każdym z burgerów ułóż plasterek sera.
Bułki przetnij na pół i włóż do piekarnika na 3 min lub grilluj na patelni.
Z majonezu i musztardy przygotuj sos.
Umytą i osączoną sałatę porwij na mniejsze kawałki, z kolei pomidory, ogórki i czerwoną cebulę pokrój w cienkie plastry.
Szynkę podsmaż na patelni przez około minutę.
Na posmarowanych sosem połówkach bułek ułóż kawałki sałaty, na nich plasterki warzyw i szynkę.
Następnie połóż burgery, posmaruj sosem i nałóż drugą połówkę bułki.
Domowe hamburgery możesz dowolnie komponować, układając składniki w wybranej kolejności.
Serwuj je z frytkami również przygotowanymi w domu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN