Roladki z piersi kurczaka ze szparagami i sezamem według przepisu Jana Kuronia

Szparagi zielone
Szparagi zielone - właściwości i przepisy. Jak przygotować szparagi?
Źródło: Diana Taliun/Getty Images
Roladki z piersi kurczaka ze szparagami i sezamem to danie w sam raz na wiosenny obiad. Szparagi to nowalijki, które cieszą się coraz większą popularnością wśród Polaków. Sprawdź, jak przygotować to danie według przepisu Jana Kuronia, które przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN.

Roladki z piersi kurczaka ze szparagami i sezamem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 12 zielonych szparagów,
  • ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżki curry,
  • odrobina gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • szklanka mąki,
  • szklanka bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki sezamu.

Sposób przygotowania roladek z piersi kurczaka ze szparagami i sezamem

  1. Piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem na cienkie płaty, uważaj jednak, aby ich nie przedziurawić. Przypraw curry, solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
  2. Szparagi umyj, obierz i odłam zdrewniałe końcówki. Aby roladki były estetyczne możesz wyrównać szparagi, w tym celu przytnij je przy grubszej części nożem tak by miały szerokość roladek.
  3. W rozklepane i przyprawione piersi kurczaka zawiń szparagi. Możesz je związać lub utrwalić wykałaczką.
  4. Następnie panieruj w mące, roztrzepanych jajkach z dodatkiem sezamu oraz bułce tartej.
  5. Obsmaż na złoty kolor z każdej strony i umieść w piekarniku na 15 minut w temperaturze 160 st. C.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości