Roladki z piersi kurczaka ze szparagami i sezamem według przepisu Jana Kuronia
25 kwietnia 2022, 8:38
- Autor:
- TeofilaSiewko
- Źródło:
- Jan Kuroń
Szparagi zielone - właściwości i przepisy. Jak przygotować szparagi?
Diana Taliun/Getty Images
Roladki z piersi kurczaka ze szparagami i sezamem to danie w sam raz na wiosenny obiad. Szparagi to nowalijki, które cieszą się coraz większą popularnością wśród Polaków. Sprawdź, jak przygotować to danie według przepisu Jana Kuronia, które przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN.
Roladki z piersi kurczaka ze szparagami i sezamem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 12 zielonych szparagów,
- ząbek czosnku,
- 1/2 łyżki curry,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- sól,
- biały pieprz,
- szklanka mąki,
- szklanka bułki tartej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki sezamu.
Sposób przygotowania roladek z piersi kurczaka ze szparagami i sezamem
- 1Piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem na cienkie płaty, uważaj jednak, aby ich nie przedziurawić. Przypraw curry, solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
- 2Szparagi umyj, obierz i odłam zdrewniałe końcówki. Aby roladki były estetyczne możesz wyrównać szparagi, w tym celu przytnij je przy grubszej części nożem tak by miały szerokość roladek.
- 3W rozklepane i przyprawione piersi kurczaka zawiń szparagi. Możesz je związać lub utrwalić wykałaczką.
- 4Następnie panieruj w mące, roztrzepanych jajkach z dodatkiem sezamu oraz bułce tartej.
- 5Obsmaż na złoty kolor z każdej strony i umieść w piekarniku na 15 minut w temperaturze 160 st. C.
Zobacz także:
Autor:Teofila Siewko
Źródło: Jan Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Diana Taliun/Getty Images
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości