Roladki z piersi kurczaka ze szparagami i sezamem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 12 zielonych szparagów,
- ząbek czosnku,
- 1/2 łyżki curry,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- sól,
- biały pieprz,
- szklanka mąki,
- szklanka bułki tartej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki sezamu.
Sposób przygotowania roladek z piersi kurczaka ze szparagami i sezamem
- Piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem na cienkie płaty, uważaj jednak, aby ich nie przedziurawić. Przypraw curry, solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
- Szparagi umyj, obierz i odłam zdrewniałe końcówki. Aby roladki były estetyczne możesz wyrównać szparagi, w tym celu przytnij je przy grubszej części nożem tak by miały szerokość roladek.
- W rozklepane i przyprawione piersi kurczaka zawiń szparagi. Możesz je związać lub utrwalić wykałaczką.
- Następnie panieruj w mące, roztrzepanych jajkach z dodatkiem sezamu oraz bułce tartej.
- Obsmaż na złoty kolor z każdej strony i umieść w piekarniku na 15 minut w temperaturze 160 st. C.
Zobacz także:
- Ziemniaki według przepisów Jaśka Kuronia
- Przepisy Janka Kuronia na niedzielny obiad. Brazylijska zupa krewetkowa zachwyci gości
- Spaghetti na różne sposoby według przepisów Jaśka Kuronia
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jan Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Diana Taliun/Getty Images
podziel się: