Sałatka ryżowa
Zobacz też: Krewetki, małże i kalmary - przepisy na dania z owocami morza >>>
Składniki:
- 300 g ryżu (parboiled lub sałatkowego)
- 180 g tuńczyka z puszki w oleju
- 200 g zielonego groszku
- 200 g kukurydzy z puszki
- 3 marchewki
- 150 g pomidorków koktajlowych
- garść czarnych drylowanych oliwek
- 150 g sera Emmentaler
- 150 g gotowanej szynki (w jednym grubym kawałku)
- 3 ugotowane jaja
- oliwa extra vergin
- sól, pieprz
- 1 cytryna
Sposób przygotowania
Wrzuć groszek do gotującej się wody. Gdy jest już gotowy, odcedź go i odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie ugotuj ryż al dente i przelej bieżącą zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Podczas gotowania ryżu przygotuj wszystkie składniki, których będziesz potrzebować do sałatki: pokrój marchewki, ser i szynkę w kostkę, pomidorki na ćwiartki, oliwki w plasterki i odcedź kukurydzę. Gdy wszystkie składniki są gotowe, możesz przygotować już sałatkę. Przełóż ryż do miski, dodaj warzywa i pozostałe składniki z wyjątkiem jajek. Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj.
Na górze ułóż pokrojone w ćwiartki jajka i włóż do lodówki na 30-40 minut.
Sałatka makaronowa
Zobacz też: Proste przepisy na letnie desery: panna cotta, lody z mango i chałka z jogurtem greckim! >>>
Składniki:
- 280 g rigatoni
- 250 g makreli w oleju
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 150 g ugotowanej fasolki szparagowej
- 80 g drylowanych zielonych i czarnych oliwek
- 5 małych karczochów w oleju
- oliwa extra vergin
- sól, pieprz
- 10 listków bazylii
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente w dobrze osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą. Odcedź, przełóż do miski i skrop oliwą. Pokrój pomidorki na połówki i usuń gniazda nasienne. Karczochy i oliwki pokrój w plastry, fasolkę przekrój na pół. Odsącz makrelę i ją posiekaj.
Umieść wszystkie składniki w dużej misce, dodaj makaron i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą. Dodaj porwaną bazylię i wstaw do lodówki na 45 minut. Podawaj schłodzoną.
Letnia sałatka owocowa – Macedonia
Zobacz też: Jak zrobić lody z mrożonych truskawek? Przepisy na deser >>>
Składniki:
- 1 brzoskwinia
- 5 śliwek
- 10 truskawek
- 1/2 melona
- 5 moreli
- 1 gruszka
- 2 garście winogron
- 4 plastry ananasa
- 1 duży plaster arbuza
- 1 jabłko
Do podania:
- 1 pomarańcza, 1 cytryna i łyżka cukru do smaku
- kilka liści mięty
Sposób przygotowania:
Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy i wymieszaj w misce z cukrem, odstaw. Pokrój wszystkie owoce na kawałki, przełóż do miski i dodaj sos cytrusowy. Dołóż liście mięty i przełóż do lodówki. Podawaj sałatkę jako deser, bardzo dobrze schłodzoną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN