Placki ziemniaczane, podpłomyki, małdrzyki. Oto przepisy na najlepsze placki na świecie!

Zobacz proste przepisy na przepyszne placki: podłpłomyki, placki brulle, małdrzyki, ziemniaczane!

Zobacz też:

Mini tarty z białej czekolady i brownie z pistacjami

Podpłomyk z mizerią, rzodkiewką i twarogiem

  • 200 g mąki pszennej
  • 80-100 ml ciepłej wody
  • kminek mielony
  • 2 ogórki zielone
  • śmietana gęsta 18%
  • koperek
  • szczypiorek
  • ser biały niemielony półtłusty
  • sól do smaku

Mąkę mieszamy w misce z ciepłą wodą, solą i kminkiem. Wyrabiamy dosyć luźne ciasto. Odstawiamy, aby odpoczęło. Ogórki kroimy w plasterki, posypujemy sola, odstawiamy, kiedy puszczą sok odciskamy i łączymy ze śmietaną, koperkiem, doprawiamy pieprzem i sola oraz odrobiną cukru. Można jak ktoś lubi dodać kilka kropel octu. Ciasto dzielimy na małe porcje, każdą rozwałkowujemy i dopiero po rozwałkowaniu ostatniej porcji umieszczamy pierwszy podpłomyk na suchej, rozgrzanej patelni. Pieczemy z jednej strony a następnie z drugiej do momentu aż poczujemy zapach palonej mąki. Podajemy z mizerią, twarogiem kruszonym i zieleniną.

Zobacz: Dania do 20 złotych. Zupa brokułowa i tatar ze śledzia - przepisy Darii Ładochy

Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews

Mega puszyste placki brulle z patelni

  • 4 jajka
  • 80 g mąki
  • 60 g cukru
  • 50 g mleka
  • łyżka mąki
  • cukier wanilinowy
  • proszek do pieczenia
  • łyżka soku z cytryny

Oddzielamy żółtko od białek. Żółtko mieszamy z mlekiem, dodajemy rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z odrobiną soli pod koniec dodając cukier z cukrem wanilinowym. Kiedy piana będzie niczym masa na bezę, dodajemy sok z cytryny. 1/3 piany dodajemy do ciasta mieszamy łopatką i kiedy tylko masy nam się połączą przekładamy pozostałe białka, delikatnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wykładamy wysokie porcje ciasta niczym beza. Na patelnię wylewamy 2-3 łyżki wody, przykrywamy pokrywką patelnię i smażymy pod przykryciem ok. 4 minuty, przekładamy na drugą stronę, ponownie wlewamy na patelnię odrobinę wody i przykrywamy.

  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 5 żółtek
  • 40 g cukru
  • 40 g cukru wanilinowego
  • 100 g cukru trzcinowego

Opalarka do kremu brulle

Śmietankę z mlekiem zagotowujemy i cukrem wanilinowym, żółtka ubijamy z cukrem, zalewamy wrzącym mlekiem ze śmietanką, podgrzewamy ale nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy lekko, wylewamy na puszyste placki, posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy.

Może Cię zainteresuje: Wywiad z Andrzejem Polanem

Małdrzyki niczym sernik z patelni

  • 500 g sera półtłustego niemielonego
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • masło klarowane
  • cukier wanilinowy
  • stokrotki różowe i białe
  • mięta świeża
  • skórka z cytryny

Ser przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko, żółtko, rozpuszczone masło oraz cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę. Smażymy na maśle na złoty kolor.

  • 300 g owoców leśnych mrożonych
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki miodu

W rondlu zagotowujemy 200 ml wody z cukrem, dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, powstały kisiel łączymy z owocami mrożonymi. Serniczki podajemy polane miodem, z owocami w kisielu, dekorujemy stokrotkami, miętą.

Zobacz też: Polan kręci rolady

Zobacz film: Przepis na placki ziemniaczane, źródło: Dzień Dobry TVN

Placki ziemniaczane niczym zapiekanki z dawnych lat

  • 500 g ziemniaków gotowanych przeciśniętych przez praskę
  • 500 g mąki
  • 0,5 szklanki kwaśnego mleka
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g drożdży
  • 125 ml mleka

Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy kroimy w romby i smażymy na patelni.

  • 300 g pieczarek
  • 1 por
  • natka pietruszki
  • estragon suszony
  • sól, pieprz
  • 200 g sera żółty tartego

Na oleju przesmażamy pora, dodajemy pieczarki, dusimy i doprawiamy przyprawami, na koniec dodając natkę pietruszki.

Zobacz też:

Kotlety mielone według Polana - hit wśród przepisów!

Więcej:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!