Zobacz też:
Mini tarty z białej czekolady i brownie z pistacjami
Podpłomyk z mizerią, rzodkiewką i twarogiem
- 200 g mąki pszennej
- 80-100 ml ciepłej wody
- kminek mielony
- 2 ogórki zielone
- śmietana gęsta 18%
- koperek
- szczypiorek
- ser biały niemielony półtłusty
- sól do smaku
Mąkę mieszamy w misce z ciepłą wodą, solą i kminkiem. Wyrabiamy dosyć luźne ciasto. Odstawiamy, aby odpoczęło. Ogórki kroimy w plasterki, posypujemy sola, odstawiamy, kiedy puszczą sok odciskamy i łączymy ze śmietaną, koperkiem, doprawiamy pieprzem i sola oraz odrobiną cukru. Można jak ktoś lubi dodać kilka kropel octu. Ciasto dzielimy na małe porcje, każdą rozwałkowujemy i dopiero po rozwałkowaniu ostatniej porcji umieszczamy pierwszy podpłomyk na suchej, rozgrzanej patelni. Pieczemy z jednej strony a następnie z drugiej do momentu aż poczujemy zapach palonej mąki. Podajemy z mizerią, twarogiem kruszonym i zieleniną.
Zobacz: Dania do 20 złotych. Zupa brokułowa i tatar ze śledzia - przepisy Darii Ładochy
Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews
Mega puszyste placki brulle z patelni
- 4 jajka
- 80 g mąki
- 60 g cukru
- 50 g mleka
- łyżka mąki
- cukier wanilinowy
- proszek do pieczenia
- łyżka soku z cytryny
Oddzielamy żółtko od białek. Żółtko mieszamy z mlekiem, dodajemy rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z odrobiną soli pod koniec dodając cukier z cukrem wanilinowym. Kiedy piana będzie niczym masa na bezę, dodajemy sok z cytryny. 1/3 piany dodajemy do ciasta mieszamy łopatką i kiedy tylko masy nam się połączą przekładamy pozostałe białka, delikatnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wykładamy wysokie porcje ciasta niczym beza. Na patelnię wylewamy 2-3 łyżki wody, przykrywamy pokrywką patelnię i smażymy pod przykryciem ok. 4 minuty, przekładamy na drugą stronę, ponownie wlewamy na patelnię odrobinę wody i przykrywamy.
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki 36%
- 5 żółtek
- 40 g cukru
- 40 g cukru wanilinowego
- 100 g cukru trzcinowego
Opalarka do kremu brulle
Śmietankę z mlekiem zagotowujemy i cukrem wanilinowym, żółtka ubijamy z cukrem, zalewamy wrzącym mlekiem ze śmietanką, podgrzewamy ale nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy lekko, wylewamy na puszyste placki, posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy.
Może Cię zainteresuje: Wywiad z Andrzejem Polanem
Małdrzyki niczym sernik z patelni
- 500 g sera półtłustego niemielonego
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- masło klarowane
- cukier wanilinowy
- stokrotki różowe i białe
- mięta świeża
- skórka z cytryny
Ser przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko, żółtko, rozpuszczone masło oraz cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę. Smażymy na maśle na złoty kolor.
- 300 g owoców leśnych mrożonych
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki miodu
W rondlu zagotowujemy 200 ml wody z cukrem, dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, powstały kisiel łączymy z owocami mrożonymi. Serniczki podajemy polane miodem, z owocami w kisielu, dekorujemy stokrotkami, miętą.
Zobacz też: Polan kręci rolady
Placki ziemniaczane niczym zapiekanki z dawnych lat
- 500 g ziemniaków gotowanych przeciśniętych przez praskę
- 500 g mąki
- 0,5 szklanki kwaśnego mleka
- 0,5 szklanki śmietany
- 2 jajka
- 100 g masła
- 100 g drożdży
- 125 ml mleka
Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy kroimy w romby i smażymy na patelni.
- 300 g pieczarek
- 1 por
- natka pietruszki
- estragon suszony
- sól, pieprz
- 200 g sera żółty tartego
Na oleju przesmażamy pora, dodajemy pieczarki, dusimy i doprawiamy przyprawami, na koniec dodając natkę pietruszki.
Zobacz też:
Kotlety mielone według Polana - hit wśród przepisów!
Więcej:
- Obiad w 15 minut. Poznaj przepisy na jagnięcinę, chorizo z krewetkami, kurczaka z pieczarkami i zielone curry >>>
- Daria Ładocha i kuchenne przepisy z pięciu składników >>>
- 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN