Popisowe dania zwyciężczyni Masterchef Junior - koktajle owocowe, szarlotka i łosoś

Poznajcie wyjątkowe przepisy Pauliny Foremny, która wygrałą czwartą edycję programu Masterchef Junior. Szarlotka, łosoś pieczony i wyjątkowe koktajle owocowe.

Szarlotka mojej mamy z lodami waniliowo-tymiankowymi

Składniki:

Ciasto kruche

  • 200g masła
  • 300g mąki (dla urozmaicenia można dać 200 g mąki pszennej i 50 g mąki kokosowej)
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek
  • odrobina masła
  • cynamon + ewentualnie cukier (zależy od słodkości jabłek, jednakże najlepsze to Szara Reneta)

Beza

  • 2 białka (mocno schłodzone)
  • 100g cukru
  • opcjonalnie cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i wszystko razem zagnieść. Przygotowane ciasto kruche schłodzić ok. 30 minut. Rozłożyć na blaszce (o wymiarach ok 22x23 cm). Nakłuć widelcem i piec 15-20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.

Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok i podsmażyć na maśle. Doprawić cynamonem i ewentualnie cukrem. Ostudzić. Wyłożyć na podpieczony spód. Ubić białka z cukrem. Wyłożyć na ostudzone jabłka i zetrzeć lub „porwać” trochę kruchego ciasta na wierzch. Ponownie piec ok. 25 minut w temperaturze 160 stopni.

Na wierzch posypać cukrem pudrem.

Zobacz też: Pieczarka portobello. Smakuje jak schabowy - przepisy >>> 

Lody:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru białego
  • 2 laski wanilii
  • tymianek

Łosoś pieczony z makaronem tagliatelle, sosem berneńskim i szparagami

Składniki:

  • filet z łososia świeży bez skóry i ości
  • 3 gałązki świeżego koperku
  • 1 gałązka kolendry
  • sok z cytryny
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • makaron tagiatelle
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 80 ml białego wina
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 cebulki szalotki
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • garść świeżego estragonu
  • łyżeczka suszonego estragonu
  • 2 żółtka (ciepłe, nie z lodówki)
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • duża szczypta soli
  • 1 kostka masła

Przygotowanie:

Łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawy: sól, pieprz rozgniatamy w moździerzu i posypujemy łososia, którego następnie układamy na folii aluminiowej. Pieczemy 15 min. W temp 180stopni. Szparagi blanszujemy w wodzie około 4 min i przysmażamy na patelni do grillowania. Wszystkie składniki na makaron wymieszamy i wyrabiamy, następnie tniemy na makaron tagiatelle lub przekładamy na maszynkę

Sos berneński: wino, ocet, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, ziarna pieprzu, łodygi estragonu (bez liści, liście zachować) i suszony estragon włożyć do garnka i podgrzewać ok. 8 minut aż płyn zredukuje się do około 4 łyżek wywaru. Wywar odcedzić na sitku. Masło roztopić i podgrzać (ma być gorące), usunąć powstałą pianę z powierzchni. Ogrzane w temp. pokojowej żółtka ubić na pianę z dodatkiem soku z cytryny i soli. Wciąż ubijając, stopniowo dodawać gorące masło i na koniec odcedzony wywar. Wymieszać z listkami świeżego estragonu.

Podajemy łososia z makaronem tagliatelle, sosem berneńskim i szparagami

Zobacz też: Kuchnia mamy alergika - przepisy >>> 

Koktajl z bananem i awokado (biały)

  • 1 banan
  • ½ awokado
  • 400 ml mleka (krowiego lub innego np. kokosowego)
  • 1 łyżka miodu (najlepiej lipowego lub wielokwiatowego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka nasion chia

Koktajl z jarmużu i pomarańczy: (zielony)

  • Jarmuż umyty
  • 1 limonka
  • 2 pomarańcze
  • Miód
  • 1 banan

Koktajl z mango i brzoskwini-opcjonalnie pomarańczy (żółty)

  • 2 brzoskwinie (opcjonalnie 2 pomarańcze)
  • 1 mango
  • 1 ananas
  • Olej kokosowy
  • Mleko ryżowe

Koktajl truskawkowo-bananowy (czerwony)

  • Truskawki świeże
  • Mleko 3,2%
  • 1 banan
  • Miód
  • 1 cytryna

Zobacz też: Dania z rabarbarem podane na jadalnych naczyniach z otrębów wyprodukowanych w Polsce >>> 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości