Szarlotka mojej mamy z lodami waniliowo-tymiankowymi
Składniki:
Ciasto kruche
- 200g masła
- 300g mąki (dla urozmaicenia można dać 200 g mąki pszennej i 50 g mąki kokosowej)
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- odrobina masła
- cynamon + ewentualnie cukier (zależy od słodkości jabłek, jednakże najlepsze to Szara Reneta)
Beza
- 2 białka (mocno schłodzone)
- 100g cukru
- opcjonalnie cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i wszystko razem zagnieść. Przygotowane ciasto kruche schłodzić ok. 30 minut. Rozłożyć na blaszce (o wymiarach ok 22x23 cm). Nakłuć widelcem i piec 15-20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok i podsmażyć na maśle. Doprawić cynamonem i ewentualnie cukrem. Ostudzić. Wyłożyć na podpieczony spód. Ubić białka z cukrem. Wyłożyć na ostudzone jabłka i zetrzeć lub „porwać” trochę kruchego ciasta na wierzch. Ponownie piec ok. 25 minut w temperaturze 160 stopni.
Na wierzch posypać cukrem pudrem.
Zobacz też: Pieczarka portobello. Smakuje jak schabowy - przepisy >>>
Lody:
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 ml mleka 3,2%
- 3 żółtka
- 100 g cukru białego
- 2 laski wanilii
- tymianek
Łosoś pieczony z makaronem tagliatelle, sosem berneńskim i szparagami
Składniki:
- filet z łososia świeży bez skóry i ości
- 3 gałązki świeżego koperku
- 1 gałązka kolendry
- sok z cytryny
- skórka z cytryny
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz mielony
- makaron tagiatelle
- 200 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 2 żółtka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 80 ml białego wina
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 cebulki szalotki
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- garść świeżego estragonu
- łyżeczka suszonego estragonu
- 2 żółtka (ciepłe, nie z lodówki)
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- duża szczypta soli
- 1 kostka masła
Przygotowanie:
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawy: sól, pieprz rozgniatamy w moździerzu i posypujemy łososia, którego następnie układamy na folii aluminiowej. Pieczemy 15 min. W temp 180stopni. Szparagi blanszujemy w wodzie około 4 min i przysmażamy na patelni do grillowania. Wszystkie składniki na makaron wymieszamy i wyrabiamy, następnie tniemy na makaron tagiatelle lub przekładamy na maszynkę
Sos berneński: wino, ocet, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, ziarna pieprzu, łodygi estragonu (bez liści, liście zachować) i suszony estragon włożyć do garnka i podgrzewać ok. 8 minut aż płyn zredukuje się do około 4 łyżek wywaru. Wywar odcedzić na sitku. Masło roztopić i podgrzać (ma być gorące), usunąć powstałą pianę z powierzchni. Ogrzane w temp. pokojowej żółtka ubić na pianę z dodatkiem soku z cytryny i soli. Wciąż ubijając, stopniowo dodawać gorące masło i na koniec odcedzony wywar. Wymieszać z listkami świeżego estragonu.
Podajemy łososia z makaronem tagliatelle, sosem berneńskim i szparagami
Zobacz też: Kuchnia mamy alergika - przepisy >>>
Koktajl z bananem i awokado (biały)
- 1 banan
- ½ awokado
- 400 ml mleka (krowiego lub innego np. kokosowego)
- 1 łyżka miodu (najlepiej lipowego lub wielokwiatowego)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka nasion chia
Koktajl z jarmużu i pomarańczy: (zielony)
- Jarmuż umyty
- 1 limonka
- 2 pomarańcze
- Miód
- 1 banan
Koktajl z mango i brzoskwini-opcjonalnie pomarańczy (żółty)
- 2 brzoskwinie (opcjonalnie 2 pomarańcze)
- 1 mango
- 1 ananas
- Olej kokosowy
- Mleko ryżowe
Koktajl truskawkowo-bananowy (czerwony)
- Truskawki świeże
- Mleko 3,2%
- 1 banan
- Miód
- 1 cytryna
Zobacz też: Dania z rabarbarem podane na jadalnych naczyniach z otrębów wyprodukowanych w Polsce >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN