Zdjęcie: Michał Wargin/ East News
Pikantne udka z kurczaka
Składniki dla 4 osób:
8 udek z kurczaka
1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy delikatesowej
4 łyżeczki chrzanu żurawinowego
Przygotowanie:
Pikantną przyprawę do kurczaka połączyć z oliwą i musztardą, dokładnie wymieszać. Umyte, osuszone udka natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Zamarynowane udka ułożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować po ok. 30-40 minut z każdej strony, aby mięso miało równomierny złocisty kolor. Pikantne udka z kurczaka podawać z chrzanem żurawinowym.
Sałatka z truskawek z pomidorami koktajlowymi i orzechami włoskimi
Składniki dla 4 osób:
8 pokrojonych w ćwiartki świeżych truskawek
8 pokrojonych na pół pomidorów koktajlowych
4 pokrojone w plastry patisony marynowane
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek rukoli
2 łyżki prażonych orzechów włoskich
1 opakowanie sosu sałatkowego przygotowanego zgodnie z opisem na
opakowaniu
Przygotowanie:
Rukolę umyć, osuszyć i ułożyć na półmisku. Na sałacie umieścić pomidory, patisony i truskawki. Tak przygotowaną sałatkę skropić sosem sałatkowym polskim. Całość posypać prażonymi orzechami włoskimi i świeżo siekaną natką pietruszki.
Grillowane pikantne żołądki z kurczaka
Składniki dla 4 osób:
20 ugotowanych do miękkości żołądków z kurczaka
8 łyżek marynaty płynnej pikantnej
1 słoik (300 g) ogóreczków konserwowych
Przygotowanie:
Ugotowane i ostudzone żołądki włożyć do miski, zalać pikantną marynatą, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. Tak przygotowane żołądki nabić na szpadki do szaszłyków po 5 sztuk na każdą i grillować na rozgrzanym ruszcie po 10 minut z każdej strony. Podawać z mini ogóreczkami konserwowymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN