Pieczona makrela z warzywami w nowoczesnym wydaniu

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Na stole pojawiły się: kapuśniak z suszonymi pomidorami, śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem, pieczona makrela z warzywami oraz łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake.

Kapuśniak z suszonymi pomidorami

Składniki:

750 g kapusty kiszonej

1 marchewka pokrojona w cienkie talarki

1 cebula pokrojona w piórka

1 łyżka oleju rzepakowego

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej

1 łyżeczka wędzonej papryki

1,5 l wywaru z jarzyn

3 ziemniaki pokrojone w kostkę

3 łyżki sosu sojowego

szczypta majeranku

10 pomidorów suszonych pokrojonych w cienkie paseczki

400 ml passaty pomidorowej

świeży koperek do dekoracji

Przygotowanie:

W garnku podgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj papryki w przyprawach, zioła prowansalskie oraz marchewkę i podsmażaj kilka minut. W tym czasie opłucz dokładnie kapustę i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka wraz ziemniakami i całość zalej wywarem oraz sosem sojowym. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj ok. 20 min. Następnie dodaj passatę pomidorową oraz suszone pomidory i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.

Śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem

Składniki:

250 g śledzi filetowanych

50 g zielonych oliwek

kilka listków natki pietruszki

oliwa z oliwek

2 szalotki drobno posiekane

1 zielona papryczka chili drobno posiekana

15 g ziaren marynowanego zielonego pieprzu

2 łyżki musztardy

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżeczka majonezu

1 mała łyżeczka miodu

sól do smaku

Przygotowanie:

Śledzia pokrój na paseczki wzdłuż fileta. Możesz też pozostawić go w całości. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i przełóż go na talerz. Na górze ułóż pokrojonego śledzia, oprósz solą i skrop oliwą. Udekoruj oliwkami pietruszką.

Pieczona makrela z warzywami

Składniki:

2 duże, świeże makrele

1 duża, czerwona cebula

1 papryka czerwona

1 cukinia

sok z 1 pomarańczy

8 plasterków cytryny

kilka łodyg zielonej pietruszki wraz z liśćmi

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz cytrynowy

szczypta czarnuszki

Przygotowanie:

Ryby należy dokładnie umyć. Piekarnik nastaw na 180 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do wnętrza ryb wsadź zieloną pietruszkę oraz plasterki cytryny. Posyp również solą oraz pieprzem. Do naczynia wstaw również pokrojone warzywa i dopraw przyprawami. Całość skrop oliwą, sosem sojowym oraz sokiem z pomarańczy. Dopraw solą, pieprzem oraz czarnuszką. Wstaw do piekarnika na 30 min. i piecz pod przykryciem.

Łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake

Składniki:

500 g makaronu łazanki

300 g kiszonej kapusty

200 g pomidorków cherry

2 cebule pokrojone w piórka

50 g grzybów shitake

2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oliwy

1 łyżka miodu

sól

pieprz

2 garści rukoli

Przygotowanie:

Makaron łazanki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelej zimną wodą. Kiszoną kapustę podduś w niewielkiej ilości wody z dodatkiem miodu i sosu sojowego. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż czosnek, cebulę i grzyby shitake. Dodaj uduszoną kapustę kiszoną i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj pomidorki cherry przekrojone w połówki i makaron. Dokładnie wymieszaj, wyłącz źródło ciepła, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj na rukoli.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości