Kapuśniak z suszonymi pomidorami
Składniki:
750 g kapusty kiszonej
1 marchewka pokrojona w cienkie talarki
1 cebula pokrojona w piórka
1 łyżka oleju rzepakowego
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
1 łyżeczka wędzonej papryki
1,5 l wywaru z jarzyn
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
3 łyżki sosu sojowego
szczypta majeranku
10 pomidorów suszonych pokrojonych w cienkie paseczki
400 ml passaty pomidorowej
świeży koperek do dekoracji
Przygotowanie:
W garnku podgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj papryki w przyprawach, zioła prowansalskie oraz marchewkę i podsmażaj kilka minut. W tym czasie opłucz dokładnie kapustę i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka wraz ziemniakami i całość zalej wywarem oraz sosem sojowym. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj ok. 20 min. Następnie dodaj passatę pomidorową oraz suszone pomidory i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.
Śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem
Składniki:
250 g śledzi filetowanych
50 g zielonych oliwek
kilka listków natki pietruszki
oliwa z oliwek
2 szalotki drobno posiekane
1 zielona papryczka chili drobno posiekana
15 g ziaren marynowanego zielonego pieprzu
2 łyżki musztardy
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka majonezu
1 mała łyżeczka miodu
sól do smaku
Przygotowanie:
Śledzia pokrój na paseczki wzdłuż fileta. Możesz też pozostawić go w całości. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i przełóż go na talerz. Na górze ułóż pokrojonego śledzia, oprósz solą i skrop oliwą. Udekoruj oliwkami pietruszką.
Pieczona makrela z warzywami
Składniki:
2 duże, świeże makrele
1 duża, czerwona cebula
1 papryka czerwona
1 cukinia
sok z 1 pomarańczy
8 plasterków cytryny
kilka łodyg zielonej pietruszki wraz z liśćmi
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz cytrynowy
szczypta czarnuszki
Przygotowanie:
Ryby należy dokładnie umyć. Piekarnik nastaw na 180 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do wnętrza ryb wsadź zieloną pietruszkę oraz plasterki cytryny. Posyp również solą oraz pieprzem. Do naczynia wstaw również pokrojone warzywa i dopraw przyprawami. Całość skrop oliwą, sosem sojowym oraz sokiem z pomarańczy. Dopraw solą, pieprzem oraz czarnuszką. Wstaw do piekarnika na 30 min. i piecz pod przykryciem.
Łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake
Składniki:
500 g makaronu łazanki
300 g kiszonej kapusty
200 g pomidorków cherry
2 cebule pokrojone w piórka
50 g grzybów shitake
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
sól
pieprz
2 garści rukoli
Przygotowanie:
Makaron łazanki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelej zimną wodą. Kiszoną kapustę podduś w niewielkiej ilości wody z dodatkiem miodu i sosu sojowego. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż czosnek, cebulę i grzyby shitake. Dodaj uduszoną kapustę kiszoną i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj pomidorki cherry przekrojone w połówki i makaron. Dokładnie wymieszaj, wyłącz źródło ciepła, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj na rukoli.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN