Oszukana wietnamska bagietka - przepis krok po kroku
Składniki:
- kostka naturalnego tofu
- łyżka wędzonej papryki słodkiej
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- czarny pieprz mlotkowany
- maką ziemniaczana do obtoczenia
- majonez siracha jak w poprzednim przepisie
- dojrzały pomidor
- 2 marchewki
- łyżeczka sezamu
- 2 limonki
- świeża tajska bazylia
- 4 łyżki oleju sezamowego
- kilka liści rzymskiej małej sałaty
Sposób przygotowania oszukanej wietnamskiej bagietki
- W misce wymieszaj dwa sosy sojowe oraz rybny. Dodaj pieprz oraz paprykę.
- Tofu pokrój w cienkie plastry i wrzuć do marynaty na 30 min. Po upływie czasu tofu lekko odsącz, obtocz w mące i smaż, aż będzie chrupiące.
- Marchewkę obierz za pomocą obieraczki na tagliatelle i wrzuć do miski. Dodaj sezam, sok z limonki, posiekaną kolendrę oraz bazylię i olej sezamowy. Mocno wymieszaj w dłoniach.
- Bagietkę rozetnij wzdłuż i przesmaż na suchej patelni. Jeszcze gorącą nasmaruj przekrojony pomidorem, a następnie majonezem. Nałóż teraz tofu i marchewkę .
Zobacz także:
- Kuchnia wietnamska – czym charakteryzują się smaki Wietnamu?
- Bánh mì – wietnamski tost, hot dog i kanapka w jednym
- Jedzenie wietnamskie, czyli jakie? Wietnamska kuchnia
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Tomasz Jakubiak
podziel się: