Prosty przepis na muffinki dla dzieci z owocami, dżemem i czekoladą. Jak ozdobić muffinki dla dzieci?

Muffinki
Fot. by Elena Veselova/ Getty Images
Nawet bez specjalnych umiejętności kulinarnych uda Ci się przygotować pożywne i zdrowe muffinki dla dzieci. Najważniejsze to umieć dobrze przystroić babeczki, bo to właśnie odpowiednia oprawa najczęściej zachęca dzieci do próbowania nowych smaków. Dowiedz się, jak upiec kolorowe muffinki dla dzieci i jak przemycić w nich kaszę jaglaną lub płatki owsiane.

Muffinki dla dzieci warto przygotowywać ze zdrowych i sprawdzonych produktów. Choć ma być to przekąska słodka i być dla dzieci formą deseru, dodatkiem do drugiego śniadania lub podwieczorku, nie oznacza to, że nie może być jednocześnie pożywna i że musi zawierać tylko tzw. puste kalorie. Drobne zmiany wystarczą, aby upiec naprawdę sycące i zdrowe muffinki dla dzieci. Niektóre składniki wykorzystywane w podstawowym przepisie można zastąpić zdrowszymi odpowiednikami, inne można po prostu dodać. Poznaj prosty przepis na muffinki dla dzieci i dowiedz się, w jaki sposób możesz go modyfikować.

Prosty przepis na muffinki dla dzieci z kaszą jaglaną i owocami

Przepis szczególnie przypadnie do gustu rodzicom, których pociechy nie chcą jeść kaszy jaglanej. Kasza jaglana jest lekkostrawna i bardzo sycąca , dlatego świetnie sprawdzi się jako składnik babeczek pakowanych jako drugie śniadanie do przedszkola lub szkoły.

Składniki na 12 sztuk muffinek jaglanych:

  • pół szklanki mąki pszennej,
  • ¾ ugotowanej kaszy jaglanej,
  • ½ szklanki oleju roślinnego lub masła,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • duża garść owoców (np. borówek amerykańskich lub truskawek),
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek miodu lub syropu klonowego,
  • opcjonalnie kilka rozdrobnionych orzechów lub migdałów.

Sposób przygotowania:

1. Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

2. W osobnym naczyniu roztrzep jajka z mlekiem i olejem. Dodaj miód i wszystko dokładnie wymieszaj.

3. Owoce dokładnie umyj i przełóż do miski z suchymi składnikami. Jeśli dodajesz do muffinek orzechy, przesyp je do miski na tym etapie przygotowywania ciasta .

4. Połącz suche i mokre składniki. Dodaj miód i ugotowaną kaszę jaglaną.

5. Zmiksuj wszystko blenderem, aż do uzyskania jednolitej masy.

6. Papilotki wypełnij ciastem do ¾ wysokości i włóż je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 30 minut.

Muffinki dla dzieci z płatkami owsianymi, bananem i czekoladą

Te pyszne muffinki dla dzieci to idealna opcja na drugie śniadanie na wynos. Są pożywne i zdrowe, bo nie zawierają cukru, ale mimo to są słodkie. Duża ilość błonnika pokarmowego utrzymuje uczucie sytości nawet przez kilka godzin.

Składniki potrzebne do przygotowania 12 sztuk:

  • 250 g płatków owsianych,
  • 2 jajka,
  • 3 bardzo dojrzałe banany,
  • 6 kostek gorzkiej czekolady,
  • szklanka mleka lub kefiru.

Sposób przygotowania:

1. Do wysokiego naczynia wlej mleko lub kefir, dodaj jajka i połamane na mniejsze części banany.

2. Wsyp wszystkie suche składniki, delikatnie przemieszaj.

3. Zmiksuj wszystko na gładką masę, a następnie przelej ją do foremek na muffinki.

4. Kostki czekolady przekrój na dwie części i każdą z nich włóż do babeczki.

5. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz w nim muffinki przez ok. 20-25 minut.

Muffinki dla dzieci bez pieczenia

Jeśli nie masz zbyt dużo czasu lub zbyt wielu składników w domu i nie masz możliwości, żeby kupić gotowy deser lub po prostu nie chcesz tego robić, możesz przygotować muffinki dla dzieci bez proszku do pieczenia i jajek. Ciasto na takie babeczki wyrabia się naprawdę szybko i nie trzeba nawet go piec – całość wystarczy włożyć do kuchenki mikrofalowej .

Jak przygotować jedną babeczkę z mikrofali? Wsyp do miski łyżkę mąki, łyżkę cukru, łyżkę kakao i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj i uzupełnij łyżką mleka, i 1 jajkiem. Całość można zmiksować na gładką masę. Surowe ciasto przełóż do szklanki i umieść w mikrofalówce na 3-5 minut. Podawaj z dżemem lub kremem czekoladowym.

To dobry przepis, który sprawdzi się, kiedy trzeba przygotować coś słodkiego na szybko. Przygotowując muffinki dla dzieci na urodziny, lepiej zaplanować wszystko odpowiednio wcześniej i upiec babeczki, które będą znacznie smaczniejsze.

>>> Zobacz też: Przepisy szefa kuchni z okazji Światowego Dnia Jabłka

Jak ozdobić muffinki dla dzieci?

Dla dzieci ważny jest nie tylko smak danej potrawy, ale również to, w jaki sposób się ona prezentuje. Czasami jest to czynnik nawet ważniejszy niż sam smak, a przynajmniej dobra zachęta do tego, żeby sięgnąć po zdrowszą wersję babeczek, np. jaglaną czy marchewkową. Dekoracje pomagają przyciągnąć uwagę dziecka i zainteresować posiłkiem, dlatego warto też zastosować je w przypadku deserów w nietypowej wersji. To szczególnie ważne, jeśli chcesz przygotować proste muffinki dla dzieci z klasycznego przepisu i bez specjalnych dodatków.

Możliwości ozdobienia babeczek jest naprawdę sporo. Możesz kupić kolorowe flagi i wetknąć je w środek ciasta, posypać całość cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną z owocami. Kolorowe muffinki dla dzieci stworzysz także przy użyciu lukru i posypki. Część z ozdób bez problemu kupisz nawet w osiedlowym sklepie, ale możesz przygotować je również własnoręcznie.

>>> Zobacz też:

Zobacz film: Sernik otulony czekoladą. Źródło: Dzień Dobry TVN. 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości