Kurczak z brzoskwiniami - przepis
- 4 filety z kurczaka
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 8 plasterków szynki szwardzwaldzkiej
- 4 brzoskwinie
- sok z połówki cytryny
- 2 szalotki
- 3 łyżki masła
- 1 kieliszek białego wina
- świeży tymianek
- bazylia
- 1 burrata
Kurczak z brzoskwiniami - sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Kurczaka przypraw solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem i tymiankiem.
- Każdy kawałek zawiń w dwa plasterki szynki szwardzwaldzkiej i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
- W tym czasie podsmaż na maśle posiekane szalotki, podlej lekko winem. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę 1 brzoskwinię i gotuj wszystko cały czas podlewając winem, aż powstanie gęsty sos.
- Pod koniec dodaj resztę brzoskwiń pokrojonych w ósemki i sok z cytryny.
- Kurczaka ułóż na talerzu, polej sosem, posyp ziołami, a na środek ułóż burratę.
Zobacz także:
- Domowy dżem z brzoskwiń - słodki dodatek do pieczywa i nie tylko. Jak go zrobić?
- Przepis na sernik z brzoskwiniami, który warto wypróbować
- Sok brzoskwiniowy – przepis na sok z brzoskwini. Jak zrobić?
Autor: Składniki:
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: