Kurczak z brzoskwiniami - przepis Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Połączenie mięsa z owocami sprawdza się nie tylko w przypadku schabu ze śliwką. Dobrze przyrządzony kurczak z brzoskwiniami zachwyci niejedno podniebienie. Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego.

Kurczak z brzoskwiniami - przepis

  • 4 filety z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 8 plasterków szynki szwardzwaldzkiej
  • 4 brzoskwinie
  • sok z połówki cytryny
  • 2 szalotki
  • 3 łyżki masła
  • 1 kieliszek białego wina
  • świeży tymianek
  • bazylia
  • 1 burrata

Kurczak z brzoskwiniami - sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Kurczaka przypraw solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem i tymiankiem.
  • Każdy kawałek zawiń w dwa plasterki szynki szwardzwaldzkiej i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
  • W tym czasie podsmaż na maśle posiekane szalotki, podlej lekko winem. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę 1 brzoskwinię i gotuj wszystko cały czas podlewając winem, aż powstanie gęsty sos.
  • Pod koniec dodaj resztę brzoskwiń pokrojonych w ósemki i sok z cytryny.
  • Kurczaka ułóż na talerzu, polej sosem, posyp ziołami, a na środek ułóż burratę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości