Pyszne dania z pięknym wnętrzem: kurczak nadziewany i rolada z biszkoptów. Przepisy zwycięzcy "Masterchefa"

Damian Kordas
Damian Kordas
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kurczak nadziewany chałką i grzybami leśnymi z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem; rolada z biszkoptów nadziewana kremem z białej czekolady, konfiturą z czarnej porzeczki i świeżymi jeżynami, a także nadziewane muszle makaronowe z dynią, indykiem, leśnymi grzybami, sosem pomidorowym zapiekane z serem feta - takie pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN zwycięzca 4. edycji programu "Masterchef", Damian Kordas.

Kurczak nadziewany chałką i grzybami leśnymi z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem

Składniki na kurczaka nadziewanego:

  • tusza kurczaka zagrodowego
    • 4 kromki chałki
      • 200 ml mleka
        • sól, pieprz
          • 500 g świeżych, leśnych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
            • świeży tymianek
              • 1 kg ziemniaków
                • świeży rozmaryn
                  • oliwa z oliwek
                    • 4 ząbki czosnku
                      • 2 białe cebule

                        Jak przygotować kurczaka nadziewanego:

                        Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy, nacieramy z zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zmiękną i się delikatnie zeszklą, dodajemy grzyby i smażymy przez około 5-7 minut. Chałkę namaczamy w mleku. Wylewamy nadmiar mleka i rozdrabniamy chałkę widelcem - dodajemy ją do grzybów i doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekanym świeżym tymiankiem. Farszem nadziewamy kurczaka. Ziemniaki kroimy na kawałki, dodajemy posiekany rozmaryn, oliwę z oliwek, sól i pieprz - mieszamy dokładnie. Wszystko wkładamy do rękawa, na wierzch kurczaka dajemy 3 plastry masła i wstawiamy na około godzinę do nagrzanego na 180 st. C piekarnika, potem na około 15 minut rozcinamy rękaw, tak aby skórka się podpiekła i była chrupiąca.

                        Rolada z biszkoptów nadziewana kremem z białej czekolady, konfiturą z czarnej porzeczki i świeżymi jeżynami

                        Składniki na roladę z biszkoptów:

                        • 24 sztuki biszkoptów "kocie języczki"
                          • 500 ml mleka
                            • 800 g mascarpone
                              • 400 g białej czekolady
                                • konfitura z czarnej porzeczki
                                  • świeże jeżyny
                                    • cukier puder
                                      • sok z malin

                                        Jak przygotować roladę z biszkoptów:

                                        Na foli spożywczej rozkładamy namoczone w mleku biszkopty w 3 rzędach. W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i łączymy ją z serkiem mascarpone. Na namoczone biszkopty wykładamy konfiturę porzeczkową, krem z białej czekolady i świeże jeżyny. Teraz przy pomocą folii zawijamy całość w roladę. W misce łączymy cukier puder z sokiem z malin, aby uzyskać lukier, którym polewamy naszą roladę.

                                        Nadziewane muszle makaronowe z dynią, indykiem, leśnymi grzybami, sosem pomidorowym zapiekane z serem feta

                                        Składniki na nadziewane muszle makaronowe:

                                        • 15 muszli makaronowych dużych
                                          • 500 g mięsa mielonego z indyka
                                            • biała cebula
                                              • 300 g dyni
                                                • 500 g grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki)
                                                  • 500 ml passaty pomidorowej
                                                    • sól, pieprz
                                                      • świeża bazylia
                                                        • 200 g sera feta
                                                          • masło klarowane

                                                            Jak przygotować nadziewane muszle makaronowe:

                                                            Makaron gotujemy o 2 minuty krócej niż podaje producent na opakowaniu. Na patelni roztapiamy masło klarowane i smażymy posiekaną cebulę, szklimy ją do miękkości, następnie dodajemy pokrojone w kawałki grzyby i smażymy przez 5 minut, po tym czasie dodajemy mięso mielone z indyka i smażymy kolejne 5 minut.

                                                            Dodajemy passatę pomidorową, sól, pieprz oraz posiekaną bazylię. Tak przygotowanym farszem nadziewamy muszle makaronowe, przekładamy je do naczynia żaroodpornego, do którego na dno wylewamy odrobinę oliwy z oliwek. Całość posypujemy kawałkami sera feta i wstawiamy na około 20 minut do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.

                                                            Zobacz także:

                                                            Autor: Izabela Dorf

                                                            Źródło: Damian Kordas

                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                            Materiał promocyjny

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana