Lody domowej roboty
Składniki:
70 g cukru pudru
500 g zamrożonych truskawek
150 g śmietany kremówki schłodzonej
1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatki:
1 paczka herbatników owsianych
50 g ciemnej czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
Zmiksuj truskawki w blenderze. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy, śmietankę i miksuj kolejne parę sekund, by składniki się połączyły. Na dno pucharków wyłóż pokruszone ciastka owsiane, dodaj lody a na wierzchu posyp kawałkami ciemnej czekolady.
Placki ziemniaczane z łososiem i kwaśną śmietaną
Składniki:
750 g ziemniaków startych na tarce o małych lub dużych oczkach
1 duża cebula starta na tarce o małych oczkach
70 g mąki kasztanowej (może być pszenna)
50 g płatków owsianych
2 jajka
1 łyżeczka soli
Szczypta pieprzu
Olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
200 g wędzonego łososia
200 g kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę po starciu wsadź do miski i dodaj sól. Odczekaj 15 minut, a następnie odciśnij je z wody, która powinna pojawić się na dnie. Dodaj mąkę, płatki owsiane, jajka i dopraw pieprzem wedle uznania. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i nałóż łyżką masę dowolnej wielkości. Smaż na złoty kolor – około 5 minut z każdej strony. Przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz. Placki udekoruj śmietaną i łososiem.
Arbuzowa sałatka z białą czekoladą
Składniki:
300 g truskawek obranych i przekrojonych na mniejsze kawałki
300 g arbuza pokrojonego w kostkę bez pestek
kilka listków świeżej mięty
100 twardego sera koziego pokrojonego na mniejsze kawałki
200 g melona obranego i pokrojonego w kostkę
50 g orzechów ziemnych utłuczonych w moździerzu na mniejsze kawałki
1 łyżka jasnego sezamu podprażonego na suchej patelni
3 łyżki soku jabłkowego (opcjonalnie jeśli sos będzie zbyt gęsty)
Składniki sosu:
50 g białej czekolady
2 łyżeczki płynnego miodu
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
W misce wymieszaj truskawki wraz z arbuzem i melonem. Dodaj miętę oraz ser kozi. Całość posyp orzechami i sezamem. Czekoladę zetrzyj na tarce. W rondelku o grubym dnie rozpuść czekoladę, dodaj miód oraz sok z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęste dodaj 3 łyżki soku jabłkowego. Wszystko dokładnie wymieszaj i polej przygotowaną sałatkę.
Makaron z dzikiego ryżu z boczkiem i brokułami
Składniki:
1 opakowanie makaronu z dzikiego ryżu
1 brokuł
150 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry
250 g pomidorków koktajlowych przeciętych na połówki
100 g słodkiej śmietanki 30%
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
50 g startego parmezanu
Przygotowanie:
Makaron ugotuj we wrzącej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Boczek wrzuć na patelnie i podgrzewaj aż do wytopienia tłuszczu. Brokuła podziel na mniejsze różyczki wrzuć do wrzącej wody na 4 minuty. Gdy boczek się przyrumieni, dodaj do niego brokuły oraz makaron i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj śmietankę oraz pomidory koktajlowe i doprowadź do wrzenia. Dopraw jeśli to konieczne solą i pieprzem. Przed podaniem posyp startym parmezanem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN