Kucharka, która gotowała dla rodziny królewskiej, wydała książkę w Polsce. "Ogromnie mnie to cieszy"

Anna Jones – jeden garnek, jedna planeta
Źródło: Dzień Dobry TVN
Anna Jones to znana brytyjska kucharka i autorka książek kulinarnych. W naszym kraju ukazała się właśnie jej najnowsza publikacja. W Dzień Dobry TVN opowiedziała o swojej karierze i pokazała, jak przyrządzić jeden z jej ulubionych przepisów.

Kim jest Anna Jones?

Anna Jones to pisarka i autorka wegetariańskich książek kulinarnych mieszkająca w Londynie. Już w młodości lubiła zdrowe jedzenie. Kilka lat mieszkała wówczas w Kalifornii, gdzie zetknęła się z hipisowską atmosferą. To ją ukształtowało. Jadła dużo owoców i warzyw, a mama zabierała ją do różnych restauracji. W 2004 roku Jones dołączyła do grona praktykantów Jamiego Olivera i pracowała dla niego przez następnych 7 lat. Następnie została pisarką i stałą felietonistką "The Guardian". Jej książki są sprzedawane w dziesięciu krajach i zostały przetłumaczone na pięć języków. W Polsce ukazała się właśnie najnowsza publikacja Anny pt. "Jeden garnek, jedna planeta".

- Jestem zachwycona, bo mam bardzo dużo polskich przyjaciół tutaj w Londynie, więc to, że książka ukazała się w Polsce ogromnie mnie cieszy - wyznała Anna Jones w Dzień Dobry TVN.

Zdrowa dieta

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta

Przepisy Anny Jones

Anna uważa, że ​​warzywa powinny znaleźć się w centrum każdego stołu. Kieruje nią radość z jedzenia i jego zdolność do wpływania na zmiany w naszej codzienności. W swoim życiu stworzyła już około 4 tys. przepisów kulinarnych. Przyjaźni się ze Stanleyem Tucci, który ogromnie ją wspiera i korzysta z jej przepisów. Gotowała też już m.in. dla księcia Karola czy Baracka i Michelle Obamów podczas szczytu G20.

- Było niesamowicie. W telewizji wnętrza Downing Street wydają się wielkie, ale w środku jest ciasno i wąsko. (...) Presja była straszna. Był tam facet z amerykańskiego rządu, który do nas przyszedł i wszystkiego próbował. Tester jedzenia, który wszystko sprawdzał, zanim to zostanie podane liderom - wspominała autorka w naszym programie.

A jak Anna Jones robi podpłomyki z dynią i pistacjami? Sprawdźcie w naszym wideo.

Zobacz także:

Autor: Sabina Zięba

Reporter: Anna Senkara

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości