Jakub Kuroń i dzieci z Akademii Przyszłości gotują!

W kuchni Dzień Dobry TVN dzieci gotowały dla dzieci. Jakub Kuroń wraz z podopiecznymi Akademii przygotował: petit gateau, focaccię z oliwkami i rozmarynem, burgery wołowe do focacci oraz sałatkę z melona, ogórka i sera korycińskiego. Smacznego!

Petit Gateau

Składniki:

150 g gorzkiej czekolady

125 g masła

3 jaja

3 żółtka

2/3 szklanki cukru

1/3 szklanki mąki

1 łyżka likieru Cointreau lub 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie:

Przełam czekoladę i masło na małe kawałki, zostaw trochę czekolady na później.

Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej na funkcji „odmrażania" (około dwie minuty) lub w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę wymieszaj z masłem na gładką masę.

W osobnej misce wymieszać jajka, żółtka i cukier. Ubij całość mikserem, aż masa podwoi swoją objętość. Połącz delikatnie dwie mieszaniny i miksuj aż utworzą jednolitą masę.

Następnie, cały czas miksując powoli dodawaj mąkę. Kiedy cała mąka się wchłonie dodaj cointreau lub esencję waniliową. Formy do babeczek wysmaruj masłem i obsyp delikatnie mąką. Masę wlej do foremek zostawiając 1 cm wolnego miejsca. Na środek każdej babeczko wrzuć trochę pokruszonej czekolady. Babeczki piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C. Podawaj je np. z lodami.

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Składniki:

zaczyn:

10 g suszonych drożdży instant

150 ml letniej wody

150 g mąki pszennej

Ciasto:

200 ml letniej wody

60 ml oliwy z oliwek

400 g mąki pszennej

2 łyżeczki soli

Dodatki:

100 g czarnych oliwek

świeże gałązki rozmarynu

gruba sól morska

Przygotowanie:

Zaczyn: Wymieszaj ze sobą składniki zaczynu i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.

Ciasto: Do miski dodaj wszystkie składniki ciasta oraz cały wyrośnięty zaczyn. Miksuj całość na niskich obrotach przez 2 minuty, aż otrzymamy lepkie ciasto. Zmień końcówkę na hak do ciasta drożdżowego i wyrabiaj na niskich obrotach ok. 5 minut. Zostaw ciasto w mikserze, żeby odpoczęło przez 5 minut i ponownie wyrabiaj przez kolejne 5 minut. (Ciasto możesz także wyrobić rękoma). Przełóż ciasto do naoliwionej dużej miski przykryj o odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wyłóż na blaszkę do pieczenia, uciskając palcami rozprowadź je po całej blaszce, równocześnie robiąc w nim charakterystyczne dla focacci dołki. W ciasto wciśnij oliwki, gałązki rozmarynu. Posyp solą morską i wstaw na 25 minut do nagrzanego do 240°C piekarnika.

Burger wołowy do focacci

Składniki:

450g chudej mielonej wołowiny

2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku

1 łyżeczka ketchupu

1 łyżeczka musztardy

1 lekko roztrzepane jajko

1 drobno posiekana mała cebula

2 posiekane dymki

1 łyżeczka chilli

garść posiekanych liści bazylii

oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj, rękoma mięso, czosnek, ketchup, musztardę, jajko, chilli i cebulę.

Tuż przed smażeniem dodaj do mieszanki bazylię i dymkę, ponownie wymieszaj i podziel na cztery części. Rozgrzej patelnie grillową posmaruj olejem i usmaż burgery. Smaż je po 5-6 minut z każdej strony, obracając tylko raz. Możesz też upiec burgery w piekarniku pod grzałką grilla.

Sałatka z melona, ogórka i sera korycińskiego

Składniki:

200 g sera korycińskiego z czarnuszką

1 świeży ogórek

1/3 słodkiego melona

1 łyżka posiekanej mięty

2 łyżki sezamu

100 ml oliwy z oliwek

sól, pieprz, sok z cytryny

Przygotowanie:

Ogórka, melona i ser pokrój w równą, niedużą kostkę. Dodaj posiekaną miętę, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Sezam upraż na suchej patelni i posyp nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem przed podaniem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości