Petit Gateau
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady
125 g masła
3 jaja
3 żółtka
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
1 łyżka likieru Cointreau lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Przełam czekoladę i masło na małe kawałki, zostaw trochę czekolady na później.
Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej na funkcji „odmrażania" (około dwie minuty) lub w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę wymieszaj z masłem na gładką masę.
W osobnej misce wymieszać jajka, żółtka i cukier. Ubij całość mikserem, aż masa podwoi swoją objętość. Połącz delikatnie dwie mieszaniny i miksuj aż utworzą jednolitą masę.
Następnie, cały czas miksując powoli dodawaj mąkę. Kiedy cała mąka się wchłonie dodaj cointreau lub esencję waniliową. Formy do babeczek wysmaruj masłem i obsyp delikatnie mąką. Masę wlej do foremek zostawiając 1 cm wolnego miejsca. Na środek każdej babeczko wrzuć trochę pokruszonej czekolady. Babeczki piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C. Podawaj je np. z lodami.
Focaccia z oliwkami i rozmarynem
Składniki:
zaczyn:
10 g suszonych drożdży instant
150 ml letniej wody
150 g mąki pszennej
Ciasto:
200 ml letniej wody
60 ml oliwy z oliwek
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
Dodatki:
100 g czarnych oliwek
świeże gałązki rozmarynu
gruba sól morska
Przygotowanie:
Zaczyn: Wymieszaj ze sobą składniki zaczynu i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
Ciasto: Do miski dodaj wszystkie składniki ciasta oraz cały wyrośnięty zaczyn. Miksuj całość na niskich obrotach przez 2 minuty, aż otrzymamy lepkie ciasto. Zmień końcówkę na hak do ciasta drożdżowego i wyrabiaj na niskich obrotach ok. 5 minut. Zostaw ciasto w mikserze, żeby odpoczęło przez 5 minut i ponownie wyrabiaj przez kolejne 5 minut. (Ciasto możesz także wyrobić rękoma). Przełóż ciasto do naoliwionej dużej miski przykryj o odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wyłóż na blaszkę do pieczenia, uciskając palcami rozprowadź je po całej blaszce, równocześnie robiąc w nim charakterystyczne dla focacci dołki. W ciasto wciśnij oliwki, gałązki rozmarynu. Posyp solą morską i wstaw na 25 minut do nagrzanego do 240°C piekarnika.
Burger wołowy do focacci
Składniki:
450g chudej mielonej wołowiny
2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1 łyżeczka ketchupu
1 łyżeczka musztardy
1 lekko roztrzepane jajko
1 drobno posiekana mała cebula
2 posiekane dymki
1 łyżeczka chilli
garść posiekanych liści bazylii
oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj, rękoma mięso, czosnek, ketchup, musztardę, jajko, chilli i cebulę.
Tuż przed smażeniem dodaj do mieszanki bazylię i dymkę, ponownie wymieszaj i podziel na cztery części. Rozgrzej patelnie grillową posmaruj olejem i usmaż burgery. Smaż je po 5-6 minut z każdej strony, obracając tylko raz. Możesz też upiec burgery w piekarniku pod grzałką grilla.
Sałatka z melona, ogórka i sera korycińskiego
Składniki:
200 g sera korycińskiego z czarnuszką
1 świeży ogórek
1/3 słodkiego melona
1 łyżka posiekanej mięty
2 łyżki sezamu
100 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie:
Ogórka, melona i ser pokrój w równą, niedużą kostkę. Dodaj posiekaną miętę, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Sezam upraż na suchej patelni i posyp nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem przed podaniem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN