- Podstawowy przepis na domową lemoniadę
- Jak zrobić domową lemoniadę z dodatkami?
- Dlaczego warto przygotować domową lemoniadę?
Zobacz też:
Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły
Podstawowy przepis na domową lemoniadę nie jest skomplikowany. Wszystkie składniki bez trudu można znaleźć właściwie w każdej kuchni. Napój ten pomoże również w codziennym nawadnianiu organizmu osobom, które nie przepadają za piciem czystej wody. Jak zrobić domową lemoniadę?
Podstawowy przepis na domową lemoniadę
Klasyczny przepis na domową lemoniadę zakłada zastosowanie zaledwie trzech produktów.
Składniki (na ok. 1½ litra lemoniady):
- 1½ litra wody,
- 2 lub 3 cytryny,
- ½ szklanki cukru (wersja dla odchudzających się - bez cukru!).
Przygotowanie:
1. Odlej szklankę wody, a pozostałą część przelej do dzbanka i wstaw do lodówki.
2. Dokładnie rozpuść cukier w szklance wody.
3. Po ok. godzinie wyjmij wodę z lodówki.
4. Do schłodzonej wody wyciśnij sok z cytryn.
5. Wlej do dzbanka wodę z cukrem i dokładnie wymieszaj całość.
Takie proporcje pozwolą uzyskać słodki i niezbyt kwaśny napój. Można je jednak zmieniać według osobistych preferencji. Ciekawym pomysłem może być również użycie wody gazowanej, co zapewni napojowi oryginalny smak. Taka propozycja domowej lemoniady powinna szczególnie przypaść do gustu dzieciom. Aby napój stał się nieco zdrowszy, zwykły cukier można zastąpić cukrem trzcinowym lub ksylitolem . Należy jednak pamiętać, że substancje te są nieco mniej słodkie, dlatego konieczne może być zwiększenie ich ilości w przepisie.
Jak zrobić domową lemoniadę z dodatkami?
Podstawą lemoniady, jak wskazuje na to jej nazwa, zawsze będą cytryny. Nie oznacza to jednak, że nie można dodać do niej innych owoców, aby jej smak stał się jeszcze lepszy. Przepis na domową lemoniadę z pewnością może zawierać również inne cytrusy, w tym pomarańcze, grapefruity czy limonki .
Składniki (na ok. 2 litry lemoniady):
- 2 litry wody,
- 1 cytryna,
- pół grapefruita lub pomarańczy,
- 1 limonka,
- ¾ szklanki cukru,
- garść listków mięty.
Przygotowanie:
1. Rozpuść cukier w 1½ szklanki wody.
2. Pozostałą wodę wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
3. Umyj dokładnie cytrusy i wyciśnij sok z owoców do schłodzonej wody.
4. Do mikstury wlej wodę z cukrem i dokładnie wymieszaj.
5. Na koniec dodaj listki mięty.
Taka domowa lemoniada z pomarańczą , grapefruitem, limonką i miętą najlepiej smakuje po około godzinie, gdy wszystkie smaki zdążą się wymieszać. Aby zwiększyć efekt orzeźwienia, można podawać ją z kostkami lodu.
Nieco bardziej nietypową propozycją jest przygotowanie domowej lemoniady z dodatkiem arbuza .
Składniki (na ok. 2½ litra lemoniady):
- 2 litry wody,
- 6 cytryn,
- 1 mały arbuz,
- ¾ szklanki cukru,
- garść listków mięty.
Przygotowanie:
1. Arbuza wydrąż, a jego kawałki wrzuć do blendera.
2. Umyj cytryny i wyciśnij z nich sok do zmiksowanego arbuza.
3. Rozpuść cukier w szklance wody.
4. Pozostałą wodę oraz sok z cytryn i arbuza odstaw do lodówki co najmniej na godzinę.
5. Połącz ze sobą schłodzoną wodę i soki oraz wodę z cukrem.
6. Dodaj listki świeżej mięty.
Taka domowa lemoniada z miętą i arbuzem nie wymaga zbyt wiele cukru ze względu na słodki smak owocu. Dlatego osoby, które nie gustują w zbyt słodkich smakach, mogą nawet zmniejszyć jego ilość w przepisie.
Innym pomysłem jest również przygotowanie domowej lemoniady z truskawkami .
Składniki (na ok. 2 litry lemoniady):
- 1½ litra wody,
- 5 cytryn,
- ¾ kg truskawek,
- ¾ szklanki cukru.
Przygotowanie:
1. Odlej 2½ szklanki wody, a pozostałą część wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
2. Truskawki umyj i zmiksuj w blenderze, dodając do nich szklankę wody.
3. Umyj cytryny i wyciśnij z nich sok, po czym wlej go do musu truskawkowego i dokładnie wymieszaj.
4. Rozpuść cukier w 1½ szklanki wody.
5. Wlej wodę z cukrem do mieszanki musu truskawkowego i soku z cytryny.
6. Dodaj miksturę do schłodzonej wody i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowaną domową lemoniadę najlepiej podawać z kostkami lodu. Jeżeli jej konsystencja okaże się zbyt gęsta, do mikstury można również dodać więcej wody.
Dlaczego warto przygotować domową lemoniadę?
Zwykłą lemoniadę można kupić w wielu sklepach spożywczych. Jednak przygotowanie domowej lemoniady gwarantuje pewność jej składu i pełną kontrolę nad nim . Można nie tylko wzbogacać ją o różne składniki, lecz także zamieniać niezdrowy, biały cukier na jego zdrowsze zamienniki, np. fiński ksylitol. Dzięki temu napój będzie doskonale nadawał się dla dzieci, a także dla osób na diecie odchudzającej. Trudno przecenić również prozdrowotne właściwości jej najważniejszego składnika, czyli cytryny. Jest ona nie tylko bogata w witaminę C, będącą doskonałym antyoksydantem, lecz także przyspiesza perystaltykę jelit, wspomagając tym samym proces oczyszczania organizmu i usprawniając odchudzanie oraz reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową w ciele.
Domowa lemoniada to pyszny przepis na orzeźwiający napój, który z pewnością zachwyci gości i domowników. Dlatego zdecydowanie warto wypróbować go we własnej kuchni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN