Przepisy kulinarne

Cztery sposoby na obierki po jabłkach. Sprawdź, jak przygotować z nich kompot, galaretkę, a nawet nawóz

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Autor:
Teofila
Siewko
Obieranie jabłek

Kiedy przygotowuje się różnego rodzaju przetwory z jabłek, często pozostają po nich obierki. Dawniej starano się nie marnować jedzenia, więc wykorzystywano je do zrobienia np. octu, kompotu, galaretki czy nawet kompostu. Ruch zero waste staje się co raz bardziej popularny, a więc wracają i stare metody wykorzystywania resztek. Zobacz nasze pomysły na to, co zrobić z obierek z jabłek.

Pod skórką kryje się najwięcej witamin i minerałów, nie tylko w jabłkach, ale we wszystkich owocach i warzywach. Warto więc dać im "drugie życie".

Co zrobić z obierek z jabłek?

Obierki z jabłek są idealne do przygotowania przede wszystkim galaretki, ponieważ zawierają w sobie naturalną substancję żelującą - pektyny. Są też dobre do przygotowania domowego octu oraz jesiennego kompotu z resztek. Jeżeli jednak nie przepada się za gotowaniem, to można z nich zrobić nawóz, zarówno do stosowania w ogródku, jak i do roślin domowych i doniczkowych.

Owoce

Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
wideo 2/5

Obierki z jabłek - właściwości zdrowotne

W skórkach z jabłek, a właściwie tuż pod nimi, znajduje się najwięcej witamin i cennych składników, np. antyoksydantów, które mają działanie przeciwnowotworowe. Zawarte w obierkach flawonoidy zabezpieczają ściany żołądka i jelit, dzięki czemu utrudniają rozwój nowotworów, wpływają pozytywnie na perystaltykę jelit, zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi, a regularne ich spożywanie może zabezpieczać przed Alzheimerem i Parkinsonem.

Kompot z obierek z jabłek - przepis krok po kroku

Składniki:

  • obierki z 5 jabłek, można dodać też gniazda nasienne, ale bez pestek
  • laska cynamonu
  • łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 5 goździków
  • 5 łyżek cukru zwykłego lub innego słodzika
  • 1,5 l wody

Jak przygotować kompot z obierek z jabłek:

  1. 1Obierki i gniazda nasienne zasypać cukrem i zalać wodą.
  2. 2Dodać laskę wanilii i goździki.
  3. 3Grzać na małym ogniu aż do zagotowania. Wywar gotować około 30 minut.
  4. 4Po tym czasie zdjąć z ognia, przestudzić, odłowić cynamon, goździki i części jabłek.
  5. 5Podawać na ciepło lub na zimno. Można dodać do smaku plaster imbiru lub cytryny.

Ocet z obierek z jabłek - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g obierek z jabłek
  • 50 g cukru
  • 1 l wody
  • słoik półtoralitrowy
  • 2 butelki na ocet

Jak przygotować ocet z obierek z jabłek:

  1. 1Obierki przełożyć do wyparzonego i odkażonego słoika, zasypać cukrem i docisnąć.
  2. 2Zalać je wodą. Słoik przykryć gazą lub czystą ściereczką i założyć gumkę recepturkę lub obwiązać sznurkiem, aby ciasno przylegała.
  3. 3Przez następne 3-4 tygodnie codziennie mieszać miksturę. Trzymać w temperaturze pokojowej. Jeśli w tym czasie ściereczka lub gaza zawilgotnieje, to trzeba ją wymienić.
  4. 4Po tym czasie powinien powstać ocet. Należy go odcedzić i przelać do wyparzonych i zdezynfekowanych butelek. Trzymać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu maksymalnie przez rok.

Galaretka z obierek z jabłek - przepis krok po kroku

Składniki:

  • obierki z jabłek - 500g,
  • cukier - 250 g,
  • woda - 500 ml,
  • substancja żelująca, np. agar agar lub pektyny.

Jak przygotować galaretkę z obierek z jabłek:

  1. 1Obierki przełożyć do garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut na małym gazie.
  2. 2Wywar zdjąć z ognia, ostudzić i wstawić do lodówki na 8-12 godzin.
  3. 3Po tym czasie odcisnąć jabłka i zostawić sam wywar. Dodać do niego cukru i zagotować.
  4. 4Dodać substancji żelującej zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. 5Płyn przelać do naczyń i podawać kiedy zgęstnieje.

Nawóz z obierek z jabłek

Świeże obierki z jabłek można też wykorzystywać jako kompost. Bez obaw możemy je dodać do domowego kompostownika, a następnie użyźniać nim nie tylko rośliny w ogródku, ale też te, które trzyma się w domu w doniczkach.

Zobacz wideo: Kuchnia winogronowa

Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Richard Bailey/Getty Images

Pozostałe wiadomości