Pod skórką kryje się najwięcej witamin i minerałów, nie tylko w jabłkach, ale we wszystkich owocach i warzywach. Warto więc dać im "drugie życie".
Co zrobić z obierek z jabłek?
Obierki z jabłek są idealne do przygotowania przede wszystkim galaretki, ponieważ zawierają w sobie naturalną substancję żelującą - pektyny. Są też dobre do przygotowania domowego octu oraz jesiennego kompotu z resztek. Jeżeli jednak nie przepada się za gotowaniem, to można z nich zrobić nawóz, zarówno do stosowania w ogródku, jak i do roślin domowych i doniczkowych.
Owoce
Obierki z jabłek - właściwości zdrowotne
W skórkach z jabłek, a właściwie tuż pod nimi, znajduje się najwięcej witamin i cennych składników, np. antyoksydantów, które mają działanie przeciwnowotworowe. Zawarte w obierkach flawonoidy zabezpieczają ściany żołądka i jelit, dzięki czemu utrudniają rozwój nowotworów, wpływają pozytywnie na perystaltykę jelit, zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi, a regularne ich spożywanie może zabezpieczać przed Alzheimerem i Parkinsonem.
Kompot z obierek z jabłek - przepis krok po kroku
Składniki:
- obierki z 5 jabłek, można dodać też gniazda nasienne, ale bez pestek
- laska cynamonu
- łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego
- 5 goździków
- 5 łyżek cukru zwykłego lub innego słodzika
- 1,5 l wody
Jak przygotować kompot z obierek z jabłek:
- Obierki i gniazda nasienne zasypać cukrem i zalać wodą.
- Dodać laskę wanilii i goździki.
- Grzać na małym ogniu aż do zagotowania. Wywar gotować około 30 minut.
- Po tym czasie zdjąć z ognia, przestudzić, odłowić cynamon, goździki i części jabłek.
- Podawać na ciepło lub na zimno. Można dodać do smaku plaster imbiru lub cytryny.
Ocet z obierek z jabłek - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g obierek z jabłek
- 50 g cukru
- 1 l wody
- słoik półtoralitrowy
- 2 butelki na ocet
Jak przygotować ocet z obierek z jabłek:
- Obierki przełożyć do wyparzonego i odkażonego słoika, zasypać cukrem i docisnąć.
- Zalać je wodą. Słoik przykryć gazą lub czystą ściereczką i założyć gumkę recepturkę lub obwiązać sznurkiem, aby ciasno przylegała.
- Przez następne 3-4 tygodnie codziennie mieszać miksturę. Trzymać w temperaturze pokojowej. Jeśli w tym czasie ściereczka lub gaza zawilgotnieje, to trzeba ją wymienić.
- Po tym czasie powinien powstać ocet. Należy go odcedzić i przelać do wyparzonych i zdezynfekowanych butelek. Trzymać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu maksymalnie przez rok.
Galaretka z obierek z jabłek - przepis krok po kroku
Składniki:
- obierki z jabłek - 500g,
- cukier - 250 g,
- woda - 500 ml,
- substancja żelująca, np. agar agar lub pektyny.
Jak przygotować galaretkę z obierek z jabłek:
- Obierki przełożyć do garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut na małym gazie.
- Wywar zdjąć z ognia, ostudzić i wstawić do lodówki na 8-12 godzin.
- Po tym czasie odcisnąć jabłka i zostawić sam wywar. Dodać do niego cukru i zagotować.
- Dodać substancji żelującej zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Płyn przelać do naczyń i podawać kiedy zgęstnieje.
Nawóz z obierek z jabłek
Świeże obierki z jabłek można też wykorzystywać jako kompost. Bez obaw możemy je dodać do domowego kompostownika, a następnie użyźniać nim nie tylko rośliny w ogródku, ale też te, które trzyma się w domu w doniczkach.
Zobacz wideo: Kuchnia winogronowa
Zobacz także:
- Znane odmiany jabłek – kwaśne czy słodkie, zimowe czy jesienne. Które najlepiej pasują do deserów, a które do dań wytrawnych?
- Domowy przepis na kiszone jabłka. Z jakich owoców przygotować kiszonkę?
- Przepis na jabłka do słoików – wersja smażona, prażona i tarta. Najlepsze sposoby na wykorzystanie jabłek w kuchni
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Richard Bailey/Getty Images