Pierś z perliczki faszerowana mozzarellą, oliwkami, smażone radichio
Składniki:
Pierś z perliczki 2szt
Mozzarella 1szt
Oliwki zielone 150g
Radichio 1 sztuka
Cukier puder do smaku
Olej z bazylią, pomidorami suszonymi i czosnkiem
Sól
Przygotowanie:
Radichio kroimy w ćwiartki i obsmażamy na oleju z bazylią, pomidorami suszonymi i czosnkiem. Następnie kładziemy na folii aluminiowej, posypujemy delikatnie cukrem pudrem, solą i pieczemy w piekarniku na temp. 180 stopni około 7-8 minut. Pierś z perliczki rozcinamy na tzw. książkę, przez folię spożywczą rozklepujemy na cienkie płatki. Mozzarellę miksujemy z oliwkami , farszem wypełniamy pierś i zwijamy. Związujemy sznurkiem, smażymy na oleju z bazylią, pomidorami suszonymi i czosnkiem. Po usmażeniu kroimy pierś i podajemy z radichio.
Pierś kurczaka gotowana w oleju, emulsja pomidorowa
Składniki:
Pierś z kurczaka 2szt
Olej z bazylią i czosnkiem 500ml
Olej 50ml
Marchew 2szt
Seler naciowy 4 łodygi
Cebula czerwona 2szt
Passata pomidorowa 500ml
Sól, bazylia świeża
Przygotowanie:
Olej z czosnkiem i z bazylią umieszczamy w małym garnku i zanurzamy posoloną pierś z kurczaka. Wstawiamy garnek do piekarnika nagrzanego do temp. 100 stopni na około 15 minut.
Kroimy marchewkę, seler naciowy oraz cebulę czerwoną w kostkę i gorącą wodą sparzamy warzywa, odcedzamy, dodajemy pokrojoną bazylię i troszkę oleju. W drugim garnku podgrzewamy passatę pomidorową. Dodajemy pokrojoną marchewkę, seler naciowy, szczyptę soli. Po 10 minutach wszystko razem miksujemy dodając olej dla uzyskania konsystencji majonezu. Na powstałym sosie układamy porcje sparzonych warzyw i kawałki miękkiego aromatycznego mięsa z kurczaka.
Filet z indyka z ziemniakami, imbirem i majonezem cytrynowym
Składniki:
Filet z indyka 500g
Ziemniaki młode 10szt
Imbir świeży 3cm
Olej z czosnkiem
Olej 100ml
Ocet balsamiczny 50ml
Jajko 1szt
Ocet winny 1 łyżka
Sok z 1 cytryny
Sól, pieprz
Świeży rozmaryn, szałwia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej z czosnkiem, dodajemy świeży rozmaryn, szałwię i smażymy plastry indyka z dwóch stron na złoty kolor. Skrapiamy octem balsamicznym i wstawiamy do piekarnika na około 5 minut, temp. 200 stopni. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, wrzucamy na patelnię, dodajemy olej z czosnkiem, imbir starty, sól i pieprz. Podsmażone delikatnie podlewamy bulionem i dopiekamy w piekarniku. Z jajka, soku z cytryny, octu winnego oraz oleju przygotowujemy majonez. Piersi indyka podajemy na aromatycznych ziemniakach z majonezem cytrynowym.
Sałatka wiosenna
Składniki:
sałata lodowa
kiełki
avokado
jabłko zielone
pomelo
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN