Antonówka w roli głównej. Przepisy Piotra Kucharskiego

Jabłka antonówki
Pola Namysł
Sezon na jabłka w pełni. Przygotuj pyszne dania z kultową antonówką. Skorzystaj z przepisów na zupę jabłkowo-cydrową, schab z jabłkami, antonówkę w cieście i najprostszy jabłecznik.

Zupa jabłkowo-cydrowa

Składniki na zupę jabłkowo-cydrową

  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 4 antonówki
  • 2 ziemniaki
  • 1 butelka cydru
  • 2 litry wywaru gotowanego na wędzonce
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • garść prażonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania zupy jabłkowo-cydrowej

Cebulę podsmażyć na maśle. Dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę jabłka i ziemniaki w drobniejszą kostkę. Podsmażyć wszystko przez kilka minut i zalać cydrem. Poczekać aż połowa odparuje. Zalać wywarem i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Żółtka roztrzepać z mlekiem i wymieszać z mąką. Na gotującą się zupę wlać masę jajeczną i bardzo szybko i dokładnie wymieszać. Zagotować i podawać.

Pola Namysł

Schab z jabłkami selerem i szyszkami chmielu

Składniki na schab z jabłkami

  • 1 kg schabu
  • 2-3 gałązki szałwii
  • kilka łyżek miodu
  • Sól i pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 korzeń selera
  • 3 jabłka antonówki
  • 20 młodych szyszek chmielu
  • 3-5 prawdziwków
  • Sok z cytryny

Sposób przygotowania schabu z jabłkami

Schab naciąć wzdłuż. W nacięcie włożyć szałwię, doprawić solą i pieprzem. Schab związać sznurkiem i obsmażyć na patelni z olejem, następnie dopiec w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni C i piec około 30-40 minut.

Seler pokroić w 0,5 cm kostkę i podsmażyć na maśle przez kilka minut. Dodać pokrojone w taką samą kostkę jabłka i szyszki chmielu. Całość doprawić solą i pieprzem. Smażyć to razem przez 10-15 minut. W tym czasie podsmażyć prawdziwki pokrojone w plasterki i dodać je pod koniec do selera i jabłek.

Schab pokroić na plastry, podawać z jabłkami i selerem.

Jabłka w cieście z jabłkowym sosem karmelowym

Składniki na jabłka w cieście

Sos:

  • 500 ml soku jabłkowego
  • 100 g masła

Jabłka w cieście:

  • 8 antonówek
  • 250 g mąki
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • 300 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania jabłek w cieście

Jabłka pokroić na ósemki lub szesnastki. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem. Owoce zanurzać w cieście. Następnie smażyć w tłuszczu na złotobrązowy kolor. Sok przelać na patelnię i intensywnie gotować, aby zredukować go do konsystencji gęstego sosu. Następnie dodawać po łyżce masła. Cały czas mieszając, aby syrop połączył się z masłem.

Najprostszy jabłecznik świata

Składniki na jabłecznik

  • 1000 g jabłek antonówek
  • sok z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 50 g mleka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • cukier brązowy Demerara do posypania
  • bita śmietana do podania

Sposób przygotowania jabłecznika

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Natłuścić tortownicę o średnicy 24 cm. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Plasterkami wyłożyć tortownicę. Jajka ubić z cukrem, ale nie na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę z jabłkami. Poruszać tortownicą, aby ciasto wpłynęło pomiędzy jabłka. Wierzch posypać cienką warstwą cukru. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 1 godzinę. Podawać z bitą śmietaną.

Pola Namysł

Zobacz też:

Przepisy z grzybem koźlakiem – marynowane czy duszone?

Kukurydza - pomysłowe dania Szymona Czerwińskiego

Grzyby marynowane. Przepisy na marynaty, marynowanie krok po kroku

Autor: Jola Marat

Źródło: Piotr Kucharski

podziel się:

Pozostałe wiadomości