Zupa jabłkowo-cydrowa
Składniki na zupę jabłkowo-cydrową
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 4 antonówki
- 2 ziemniaki
- 1 butelka cydru
- 2 litry wywaru gotowanego na wędzonce
- sól i pieprz
- majeranek
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- garść prażonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania zupy jabłkowo-cydrowej
Cebulę podsmażyć na maśle. Dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę jabłka i ziemniaki w drobniejszą kostkę. Podsmażyć wszystko przez kilka minut i zalać cydrem. Poczekać aż połowa odparuje. Zalać wywarem i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Żółtka roztrzepać z mlekiem i wymieszać z mąką. Na gotującą się zupę wlać masę jajeczną i bardzo szybko i dokładnie wymieszać. Zagotować i podawać.
Pola Namysł
Schab z jabłkami selerem i szyszkami chmielu
Składniki na schab z jabłkami
- 1 kg schabu
- 2-3 gałązki szałwii
- kilka łyżek miodu
- Sól i pieprz
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 korzeń selera
- 3 jabłka antonówki
- 20 młodych szyszek chmielu
- 3-5 prawdziwków
- Sok z cytryny
Sposób przygotowania schabu z jabłkami
Schab naciąć wzdłuż. W nacięcie włożyć szałwię, doprawić solą i pieprzem. Schab związać sznurkiem i obsmażyć na patelni z olejem, następnie dopiec w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni C i piec około 30-40 minut.
Seler pokroić w 0,5 cm kostkę i podsmażyć na maśle przez kilka minut. Dodać pokrojone w taką samą kostkę jabłka i szyszki chmielu. Całość doprawić solą i pieprzem. Smażyć to razem przez 10-15 minut. W tym czasie podsmażyć prawdziwki pokrojone w plasterki i dodać je pod koniec do selera i jabłek.
Schab pokroić na plastry, podawać z jabłkami i selerem.
Jabłka w cieście z jabłkowym sosem karmelowym
Składniki na jabłka w cieście
Sos:
- 500 ml soku jabłkowego
- 100 g masła
Jabłka w cieście:
- 8 antonówek
- 250 g mąki
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 1 jajo
- 300 ml oleju do smażenia
Sposób przygotowania jabłek w cieście
Jabłka pokroić na ósemki lub szesnastki. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem. Owoce zanurzać w cieście. Następnie smażyć w tłuszczu na złotobrązowy kolor. Sok przelać na patelnię i intensywnie gotować, aby zredukować go do konsystencji gęstego sosu. Następnie dodawać po łyżce masła. Cały czas mieszając, aby syrop połączył się z masłem.
Najprostszy jabłecznik świata
Składniki na jabłecznik
- 1000 g jabłek antonówek
- sok z jednej cytryny
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 50 g mleka
- 50 g rozpuszczonego masła
- cukier brązowy Demerara do posypania
- bita śmietana do podania
Sposób przygotowania jabłecznika
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Natłuścić tortownicę o średnicy 24 cm. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Plasterkami wyłożyć tortownicę. Jajka ubić z cukrem, ale nie na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę z jabłkami. Poruszać tortownicą, aby ciasto wpłynęło pomiędzy jabłka. Wierzch posypać cienką warstwą cukru. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 1 godzinę. Podawać z bitą śmietaną.
Pola Namysł
Zobacz też:
Przepisy z grzybem koźlakiem – marynowane czy duszone?
Kukurydza - pomysłowe dania Szymona Czerwińskiego
Grzyby marynowane. Przepisy na marynaty, marynowanie krok po kroku
Autor: Jola Marat
Źródło: Piotr Kucharski