Warszawa. Magda Gessler robi rewolucję w barze mlecznym
Na warszawskim Mokotowie 22-letni Daniel z Ukrainy prowadził bar mleczny, w którym pracowały z nim cztery rodaczki, których mężowie walczą na wojnie. Ich historię widzowie "Kuchennych rewolucji" mogli obejrzeć 21 września w 3 odcinku 27. sezonu show.
- Ani ja, ani dziewczyny nie są profesjonalnymi kucharzami. Nie mogę tego baru zamknąć, bo dziewczyny stracą pracę. Bardzo mi zależy, żeby to miejsce, gdzie przychodzą ludzie - mówiąc wprost - biedni, mogli tu zjeść tanio - tłumaczył właściciel lokalu Magdzie Gessler.
22-letni Daniel niesamowitym bohaterem "Kuchennych rewolucji"
Daniel urodził się we wschodniej części Ukrainy.
- Wychowali mnie babcia z dziadkiem, bo matka zostawiła mnie w szpitalu, kiedy miałem 5 dni. Ojciec szczerze mówiąc, też się mną nie zajmował. Może nie poszczęściło mi się z rodzicami, ale mam najlepszych dziadków - mówił rozmówca restauratorki.
Kiedy Rosjanie w 2014 roku zaatakowali Donbas, Daniel miał 13 lat. Agresorzy wywieźli go na Krym, gdzie musiał pracować. Wykupiła go stamtąd babcia. - Połowa mojego życia to wojna. Nie wiem, kiedy ona się skończy, dlatego śpieszę się żyć - podkreślił dzielny 22-latek.
Właściciel lokalu chciał się zgłosić do wojska, by pomóc swoim rodakom odeprzeć atak wroga, ale usłyszał tam, że "ktoś teraz walczy za wolność Ukrainy, a ktoś inny musi tę Ukrainę odbudować". Przyjechał więc do Polski i otworzył bar.
Piotr Wojtasik odwiedził lokal 22-letniego Daniela
Piotr Wojtasik przed wyemitowaniem trzeciego odcinka "Kuchennych rewolucji" został zaproszony na śniadanie do lokalu Daniela, gdzie spotkał się nie tylko z właścicielem, lecz i jego dziadkami. Zobacz materiał wideo:
"Kuchenne rewolucje" - gdzie i kiedy oglądać nowy sezon?
Premierowe odcinki 27. sezonu "Kuchennych rewolucji" emitowane są w czwartki o godz. 21:35 na antenie TVN. Oglądaj też w Player.pl.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Magda Gessler zaprasza na nowy sezon "Kuchennych rewolucji": "Czy można z prosektorium zrobić restaurację?"
- "Idziemy do kuchni". Jak dziś radzą sobie właściciele restauracji po metamorfozie Magdy Gessler?
- Świeciła pustkami, po programie odżyła. Historia restauracji z "Kuchennych rewolucji"
Autor: Dominika Czerniszewska
Reporter: Michał Malinowski/Piotr Wojtasik
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN